Cena zlata prudce klesla. Ještě víc ztrácí stříbro

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2020 | 5 komentářů
Cena zlata prudce klesla. Ještě víc ztrácí stříbro
Ilustrační foto,
Zdroj: Shutterstock

Zlato za měsíc a půl ztratilo skoro 11 procent z historicky rekordní hodnoty, kterou zaznamenalo na začátku letošního srpna. Zatímco tehdy se obchodovalo za 2075 dolarů za troyskou unci, včera klesla cena až na 1850 dolarů.

„Ještě zajímavější je situace u stříbra, které za stejné období ztratilo neuvěřitelných 27 procent. V první polovině srpna se kotovalo až za 29,70 dolarů za unci, ale včera to nebylo ani 22 dolarů za unci,“ říká analytik Tomáš Volf z finanční skupiny Citfin. Jen od začátku tohoto týdne klesla cena stříbra o 14 procent, dodává ekonom Štěpán Křeček ze společnosti BH Securities.

„Za pokles může relativně silný kurz dolaru, ve kterém se drahé kovy obchodují. V posledních týdnech posiloval proti většině ostatních měn. Tím došlo ke zdražení nákupu vzácných kovů pro většinu lidí, kteří je nenakupují v dolarech,“ vysvětluje Křeček.

„Na dlouhodobě posilujícím trendu obou drahých kovů se nic nemění a předpoklady o dalších maximech se nejspíš v budoucnu skutečně potvrdí. Aktuální výkyv by měl být pouze mírným splasknutím trhů před dalším možným nádechem,“ myslí si Volf.

„Několik měsíců trvající získávání na hodnotě v první polovině roku udělalo jen krok zpět. Ostatně už dnes se oba drahé kovy obchodují na silnějších hodnotách, než tomu bylo včera. Zlato se dnes pohybuje kolem 1870 dolarů,“ dodává Volf.

Cena zlata

Zdroj: peníze.cz

Zlato jako uchovatel hodnoty stále táhne a na tom se dlouhodobě nic měnit nebude, zdůrazňuje Volf. V dobách nejistoty se aktiva přesouvají z těch rizikovějších do dolaru nebo do zlata, připomíná.

„Se stříbrem je to složitější. To plní nejen funkci uchovatele hodnoty, ale má především své nezastupitelné místo ve výrobním sektoru průmyslu. Stříbro je totiž součástí drtivé většiny spotřební elektroniky, která se téměř nerecykluje. Těžební kapacity nejsou zdaleka tak silné jako u zlata. Nominální hodnota zlata je více než 80x vyšší než stříbra. Potenciál růstu v dlouhodobém horizontu je pro stříbro více než otevřený,“ říká Volf.

„Druhá vlna pandemie může cenu zlata opět dostat na historická maxima,“ předpokládá Křeček. „Druhá vlna nejistotu do vývoje ekonomiky. To může podpořit investice do uchovatelů hodnoty, mezi které můžeme zařadit zlato i další drahé kovy. Navíc centrální banky ve světě se snaží zvyšovat inflaci uvolněnou měnovou politikou. To vede k znehodnocování peněz, což může motivovat k nákupu zlata či jiných drahých kovů,“ dodává.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services