Podílové fondy rostou. Rizika překrývá příliv nových peněz

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 7. 2020 | 3 komentáře
Podpora ekonomiky od centrálních bank a vlád tlačí cenné papíry zpět nahoru. Podle ekonoma finanční skupiny Partners Martina Mašáta se tento růst zcela oddělil od očekávaných zisků či dlouhodobých efektů koronakrize.
Podílové fondy rostou. Rizika překrývá příliv nových peněz

Zdroj: Shutterstock

V červnu pokračovala masivní podpora ekonomik ze strany centrálních bank a také od jednotlivých vlád, které se nebojí se v současné situaci zadlužit. Všeobecný optimismus je podporován také lepšícími se makroekonomickými daty. Například nezaměstnanost v USA se zvýšila pouze na 14,7 %, i když se čekalo, že se dostane přes hranici 20 %. Podobně lepší čísla přicházejí z indexů sentimentu, kdy otevírání ekonomik živí naději v rychlé překonání současné recese. Navíc všichni doufají, že se blíží schválení léku na příznaky doprovázející covid-19.

Optimismus nezchladily ani zhoršené prognózy Mezinárodního měnového fondu vývoje světové ekonomiky či zrychlující nárůst pozitivně testovaných na nový koronavirus. Ten se blíží denně k hranici 200 tisíc lidí celosvětově. Mimo zorný úhel je prozatím také zvyšující se napětí mezi USA a Čínou kvůli situaci v Hong Kongu. To potvrzuje i Partners index podílových fondů, který měří výkony akciových, smíšených a dluhopisových fondů.

Růst akciových trhů zcela oddělil od očekávaných zisků či dlouhodobých efektů koronakrize. Levné peníze, dotace a odklady daní sice ekonomice okamžitě pomohly, ale důležité je, aby začala opět fungovat sama za sebe. Nelze být stále na erárních „kapačkách“. Bohužel, koronavirová krize způsobila mnoho škod, které budou postupně do makroekonomických čísel probublávat. Ať už se jedná o rostoucí počet krachů, zvyšující se nezaměstnanost, pokles globálního obchodu či vyšší sklon k úsporám. To vše plus postupné omezení penězovodů od centrálních bank může velice rychle investory odradit a změnit jejich náladu k horšímu.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje více jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. 

Zdroj: peníze.cz

Co se týče české ekonomiky, tak té první pomocnou ruku podala Česká národní banka (snížením základní sazby o 2,25 % na 0,25 %) a postupně se rozeběhla i vládní pomoc. Vždyť také schodek za první pololetí rozpočtu je o 175 miliard korun vyšší než v loňském roce. Je však otázkou, která část tohoto schodku byla cílená na podporu postižených odvětví, firem a jednotlivců a která část je způsobena strukturálně špatným nastavením rozpočtu, protože vyšší deficit byl již před nástupem viru.

Koruna se díky obecnému optimismu také těšila ze zájmu investorů a aktuálně se pohybuje kolem hodnoty 26,60 CZK/EUR, což je asi o 4 % silnější úroveň než během května.

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červen 2020+1,6 %+2,5 %
od začátku roku-7,6 %-11,1 %
poslední rok-0,7 %-5,6 %
poslední tři roky+6,7 %-1,5 %
posledních pět let+11,7 %+2,4 %
posledních deset let+95,9 %+18,5 %
počet fondů3816

Po silném růstu v dubnu a květnu se ceny akcií zvýšily i v červnu. Nicméně, růst již nebyl tak překotný. Americké akcie se přiblížily hodnotám z konce roku a technologický index se vyšvihl dokonce k novým rekordům.

Velkým vítězem koronavirové krize a následné podpory ekonomiky jsou technologické firmy (Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, resp. Google), které již ze svého on-line nastavení nejsou tolik vystaveny zákazům a restrikcím. V mnoha případech jim dokonce vzrostly tržby. Podobně je na tom sektor zdravotnického zboží a služeb.

Srovnejte si to s námi

Na druhou stranu, ale Partners index akciových fondů, které investují do akcií vyspělých zemí, zaznamenal od počátku roku propad o 7,6 %. Důvodem je pomalejší zotavení evropských a asijských vyspělých ekonomik. Partners index fondů, které investují do nerozvinutých zemí, ztrácí ke konci června stále ještě 11,1 %.

Jakkoli zní uvedená čísla z krátkých horizontů katastroficky, tak z hlediska desetiletého investičního horizontu vypadají o poznání příznivěji. A to zejména u indexu fondů s firmami z vyspělých trhů, které přinesly investorům takřka dvojnásobek původní investice.

Průměrný výnos akciových fondů nabízených českým investorům je v letošním roce stále ještě pod nulou a to minus 7,6 %, což je v souladu s výkonností obecně uznávaného indexu vyspělých akcií MSCI World s jeho letošním výnosem minus 7,5 % a lze tedy říci, že fondy nabízené českým klientům (v průměru) patří k těm solidnějším.

Důležitost diverzifikace skrze podílové fondy ukázal i příklad německé firmy Wirecard, jejíž cena akcií (díky podvodu s falešnými účty) spadla o více jak 97 %. Tato ztráta pak přímé investory bude dlouho mrzet.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

červen 2020+0,3 %+1,5 %
od začátku roku+1,1 %-4,4 %
poslední rok+1,9 %-1,8 %
poslední tři roky+1,5 %0,0 %
posledních pět let+2,4 %+6,4 %
posledních deset let+18,6 %+37,7 %
počet fondů1922

V červnu pokračovalo kvantitativní uvolňování, což je zjednodušeně nákup dluhopisů z peněz, které si centrální banky sami vytisknou. Důvodem tohoto kroku je snížení nejen základní krátkodobé sazby, ale i snížení dlouhodobých výnosů, od kterých se odvozuje cena úvěrů včetně hypotečních. Levnější úvěry by pak měly pomoci nastartovat hospodářství. Novinkou je, že i České národní banka si tento nestandardní nástroj také nechala posvětit zákonodárci.

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Zvýšení zájmu centrálních bank o dlouhodobé sazby je jistě chvályhodný, protože ovlivňování pomocí krátkodobých sazeb se začalo míjet účinkem. Velkou otázkou je způsob, jak toho chtějí centrální banky dosáhnout. Ekonomická teorie ukazuje, že nestandardní kroky mohou ekonomice více ublížit než pomoci. Odborníci se bojí slov, jako je „monetizace dluhu“ či “efekt vytlačení“.

Oba efekty - tisk peněz pro dluhy státu a vytlačení konzervativních investorů do riskantních dluhopisů kvůli hledání kladného výnosu - jsou vysoce škodlivé a jejich výsledkem může být vysoká inflace a přijímání velkých rizik.

Nadměrné nákupy dlouhodobých dluhopisů zvyšují jejich ceny, což zprostředkovaně ovlivňuje i český trh. Ceny dluhopisů proto opět rostly a výnos desetiletého státního dluhopisu poklesl již na 0,35 % ročně. Tedy na výnos, který ani vzdáleně nepokrývá inflací sahající na 3 %.

Díky pozitivní náladě si relativně dobře vedly i rizikovější dluhopisy s červnovým zhodnocením 1,5 %. Nicméně, stále to nestačí na pokrytí březnových propadů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
červen 2020+0,8 %
od začátku roku-4,3 %
poslední rok-1,3 %
poslední tři roky0,0 %
posledních pět let+0,7 %
posledních deset let+28,8 %
počet fondů52

Smíšené fondy (dluhopisy a akcie) jsou mix mnoha investičních strategií, které jsou často nečitelné a v průběhu investorova života se mění. Tyto fondy jsou ale i tak v České republice z historických důvodů velmi oblíbené. A to i přesto, že poplatky za ně bývají stejně vysoké jako u čistě akciových fondů, kde jejich správci obchodují mnohem častěji než správci smíšených fondů, a tedy i s většími náklady.

Pozitivní nálada u akcií a pokles výnosů (růst cen) dluhopisů pomohly i smíšeným fondům. Mezi investice s pozitivním výsledkem v červnu patřily také například kontrakty na ropu či zlato. Od počátku roku jsou však podobně jako akciové fondy pár procent v mínusu.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services