Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 17. 1. 2013 | 13 komentářů
Stačí jeden výběr z bankomatu a zločinci mají dost informací k výrobě duplikátu vaší karty, a znají dokonce i PIN. Přesto ale za největším počtem zneužití platební karty nestojí skvělé vybavení pobertů, ale prostě to, že si kartu neumíme ohlídat nebo nedodržujeme zásady obezřetného zacházení s ní. Zejména při platbách na internetu.
Dávejte si pozor na platební kartu! Podvodníci jsou stále vynalézavější

Policie České republiky řeší ročně kolem deseti tisíc případů zneužití platebních karet. K velké části podvodů dochází naprosto zbytečně, lidé zkrátka často vůbec nedodržují běžné zásady obezřetnosti. Na tom se shodují i zástupci českých bankovních domů. Snížit riziko toho, že se staneme obětí podvodníků a necháme si vysát peníze z účtu, přitom není nijak těžké.

Na panelu s klávesnicí je ještě jeden panel s ještě jednou klávesnicí – a PIN už není tajemství

Nástavce ke štěrbině na kartu začali instalovat provozovatelé bankomatu. Měly zabránit skimmingu. Na obrázku je ovšem nástavec falešný – skimmovací
Zdroj obrázků: Policie ČR; zvětšíte je kliknutím

Podvodníci vždycky o krok dál

Počet zneužití platebních karet v posledních letech zůstává takřka stejný, metody podvodníků se ale stále vyvíjejí a jejich odhalování je dnes výrazně těžší. „Kromě obvyklých typů zneužití, jako je například ‚zapůjčení‘ si karty člena rodiny, se vyvíjejí především způsoby získávání dat o kartách, které jsou mnohem sofistikovanější než dříve. Jde například o skimming neboli podvodné načtení údajů z magnetického proužku platebních karet v bankomatu,“ říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Při skimmingu zařízení připojené k bankomatu načte a zkopíruje karetní údaje, vyrobit na jejich základě kopii karty už pak není pro podvodníky žádný problém. Stačí už jim jenom získat PIN – a to většinou dokážou zároveň s kopírováním údajů, prostřednictvím miniaturní kamery, která snímá klávesnici bankomatu, nebo přímo nainstalováním falešné klávesnice, která zaznamená naťukaný PIN. S padělanou kopií platební karty pak vybírají peníze tam, kde dosud nejsou čipová zařízení, tedy především v určitých oblastech USA, v jihovýchodní Asii a ve státech Latinské Ameriky. Podle statistiky Policie České republiky bylo v roce 2012 formou trestního oznámení od poškozených bank nahlášeno celkem 150 případů skimmingu. Dohromady pak bylo loni na území České republiky napadeno 64 bankomatů. K drtivé většině těchto případů došlo v Praze (114), dále byly bankomaty napadeny v Plzni (10) a příhraničních oblastech Plzeňského, Jihočeského a Jihomoravského kraje. „Nelegální výběry byly v loňském roce prováděny většinou v mimoevropských zemích, jako je USA, Mexiko, Kolumbie či Peru. V Evropě došlo k nelegálním výběrům například na Ukrajině a v Bulharsku,“ říká tiskový mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Chcete vědět, jak funguje bankomat, jaká je jeho historie a co se skrývá v jeho útrobách? Prohlédněte si naši interaktivní grafiku. Dozvíte se také, jak je bankomat zajištěn proti vyloupení, například speciální fólií chránící klávesnici proti zjištění zadávaného PIN kódu, jaké fígle nejčastěji používají zloději pro vybílení vašeho bankovního účtu. Infografika vám zároveň představí nejznámější mezinárodní sítě bankomatů.

Další interaktivní grafiky na Peníze.cz

Skimming však není to jediné, kvůli čemu můžeme při vybírání z bankomatu přijít o peníze. „V loňském roce dorazila do Česka další forma podvodného jednání na bankomatech, a to tzv. cash trapping – doslova pasti na hotovost, tedy do bankomatu nainstalované zařízení, které zadrží vybírané peníze. Poškozený může mít dojem, že jde o defekt bankomatu a že tato transakce není započítaná. Když se od bankomatu vzdálí, pachatelé si přijdou pro svůj lup, který na ně čeká ve skryté schránce, zabudované do bankomatu.

V současné době jsou za tento podvod, páchaný na různých místech v České republice, vazebně stíháni dva občané rumunské národnosti,“ říká Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.

Zásady karetní hygieny

podle Markéty Dvořáčkové z Equa bank

  • Nikdy nikomu nesdělujte svůj PIN, a to ani v případě, že dostane mail, který se tváří jako mail z banky
  • Zásadní chyba je mít PIN poznamenaný v peněžence nebo na papírku v kabelce
  • Pokud má klient možnost vybrat si vlastní PIN, tak by neměl volit kombinaci, která je příliš jednoduchá
  • Při placení kartou u obchodníka nepouštějte kartu z očí, obchodník by s ní neměl nikam odejít ani si opisovat data
  • Pokud se vám zdá, že je vstup pro kartu v bankomatu nějakým způsobem upravený, tak do něj rozhodně kartu nevkládejte a neprodleně volejte na klientskou linku banky

Propojeno

„Útočníci jdou po čemkoliv, co se dá zpeněžit. Zajímají je adresy, přístupové údaje, bankovní účty, čísla ke kreditním kartám, PayPal účty. Ale také facebookové profily, kde často dochází ke krádeži identity a útočník jménem postiženého uživatele sdílí nějaké odkazy, které dále rozšiřují jeho virus,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Peníze.cz Pavel Krčma, šéf laboratoře vyvíjející antivirové programy světově úspěšné společnosti AVG Technologies.

Podvody na internetu stále častější

Mezi podvody dnes ale převládá zneužití platebních karet na internetu, a to jak kvůli počítačovým virům či podvodným e-mailům, tak i na základě použití platební karty na pochybných internetových stránkách a e-shopech. „Při placení po internetu doporučujeme klientům pečlivě vybírat obchodníka, u něhož budou transakci realizovat. Měl by být důvěryhodný a měl by mít zabezpečený přenos dat o platební kartě. Bezpečný internetový obchodník má na svých stránkách instalován certifikát potvrzující SSL zabezpečení, který je graficky znázorněn ve formě zlatého zámečku; zároveň se v prohlížeči změní stránka obchodníka na https://www....,“ radí bankovním klientům Jan Holinka.

K bezpečným internetovým stránkám patří i ty, které nabízejí platby kartou na platformě 3D-Secure a jsou označené logy Verified by Visa a MasterCard SecureCode. Při transakci se zabezpečením 3D-Secure se totiž údaje z karty odesílají v zašifrované podobě přímo do banky, tedy nikoli obchodníkovi, u kterého člověk nakupuje. Tím se výrazně sníží možnost zneužití platební karty při transakcích a rovněž zcela znemožní případné zneužití karty obchodníkem.

Platby prostřednictvím této platformy je navíc možné nakombinovat s dalšími bezpečnostními prvky. „Na podzim 2011 jsme spustili pro klienty ČSOB a Ery/Poštovní spořitelny službu 3D-Secure, která činí platby na internetu bezpečnějšími, podmiňuje provedení platby u obchodníka, využívajícího ochrany 3D-Secure, vyplněním bezpečnostního autorizačního kódu, jenž klient obdrží SMS zprávou na svůj mobilní telefon. Značná část klientů používajících internetové platby již tuto službu využívá,“ říká Pavla Hávová a potvrzuje, že se nezlepšují jen metody podvodníků, ale i bezpečnostní systémy bankovních domů a vydavatelů platebních karet. Běžnou praxí bank je, že průběžně a detailně monitorují transakce na platebních kartách a zároveň dostávají upozornění od kartových asociací, pokud asociace zjistí cokoli podezřelého. Vydavatelská banka pak kontaktuje klienta, aby ověřila, jestli skutečně chtěl za něco platit. Běžným postupem jsou také preventivní blokace, kdy banka zablokuje karty, u kterých má podezření, že by mohly být potenciálně zneužity. „Používáme systém, který vyhodnocuje podezřelé transakce. V některých případech pak naši pracovníci telefonicky ověřují, zda jsou transakce realizovány skutečně majitelem karty,“ vysvětluje Vendula Žaloudková z Fio banky. Podobně to funguje i v ostatních bankách v České republice.

Anketa

Už jste blokovali kartu?

Platební kartu si můžete pojistit

V případě ztráty nebo odcizení platební karty je případná spoluúčast klienta podle zákona o platebním styku stanovena na 150 eur. Za neautorizované transakce je pak zodpovědná banka, která klientovi zpětně vyplácí celou odcizenou částku. V této souvislosti je nutné uvést, že každý takový případ je vydavatelskou bankou detailně analyzován a posuzován individuálně. Platební kartu si můžete rovněž pojistit. Pojištění kryje zákonnou spoluúčast, finanční ztrátu z důvodu ztráty, zničení platební karty, další náklady, které jsou zpravidla spojeny s krádeží (jako pořízení klíčů, dokladů, mobilního telefonu apod.), případně odcizenou hotovost, kterou klient vybral z bankovního účtu. Na tyto další náklady se vztahuje samostatný limit plnění v závislosti na variantu pojištění. Základní pojištění platební karty stojí kolem 150 korun ročně. V případě vysokého pojistného krytí můžete platit přes 800 korun. Stále však platí, že nejúčinnější prevencí proti případnému zneužití údajů z platební karty je obyčejná obezřetnost, která se pojí s dodržováním základních pravidel správného používání platební karty.

Jak se bránit a co podniknout, když máte podezření

  • Pravidelně si kontrolujte zaúčtované transakce na účtu ke kartě.
  • Máte-li podezření, že (by) mohlo dojít ke zneužití vaší karty nebo údajů z ní, kontaktujte neodkladně non-stop klientskou linku banky či vydavatele platební karty, nahlaste zneužití karty a kartu zablokujte. Blokace je zdarma.
  • Zneužití a blokaci lze provést i přímo na pobočce banky či u členské banky karetní asociace v zahraničí (MasterCard, VISA atd.).
  • Když budete reklamovat transakci, kterou jste neprovedli, připravte se na to, že budete muset uvést důvody, proč s transakcí nesouhlasíte, popřípadě doložit doklady nebo dokumenty, které vaše slova potvrdí. Například: jinou účtenku z terminálu, kopii pasu, doklad o působení na jiném místě, než transakce proběhla atd.
  • Pokud reklamaci banka zamítne, zkuste uplatnit reklamaci přes Finančního arbitra

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2013 10:20, Pavel

No, když vidím současné bankomaty, jímá mě děs. Těch výstupků, těch různých hran. Vždycky to pořádně otřepu, zatahám, klávesnici trochu oklepu a hrany zkontroluju. A zásadně kryju mačkání pinu před obrazem shora i ze strany. A mačkám jiným způsobem a jakoby falešně. A přitom by stačilo málo, udělat konkávní plochý model bez hran a výstupků, bez externí klávesnice jenom se škvírou na kartu, peníze a papírek. Žádné hrany a výstupky, nic, na co by se dalo cokoli přidělat. A hlavně tento tvar držet jednotný pro celou banku. Ideální by byla rovná plocha.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2013 12:47, Hugo

Ještě je hloupé, že se stále dá platit hotovostí. Takže pak zloděj/nálezce vaší šrajtofle se vydá do obchodu a tam si něco koupí za všechno, co v té šrajtofli bylo.

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jednodušší PIN ke kartě nabídne poslední velká banka

15. 7. 2012 | Jiří Hovorka

Jednodušší PIN ke kartě nabídne poslední velká banka

Poslední z velkých bank umožní klientům změnit si PIN k vlastní platební kartě. UniCredit tuto možnost oficiálně nabídne od srpna.

Pavel Krčma: Největší fáma? Počítačové viry vyvíjejí antivirové firmy

21. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pavel Krčma: Největší fáma? Počítačové viry vyvíjejí antivirové firmy

Rozhovor s Pavlem Krčmou, šéfem vývojářů světově úspěšného antiviru AVG, jsme přerušili ve chvíli, kdy byla řeč o spamu. Věřili byste, že lidé často opravdu kupují „zboží“, které hromadná... celý článek

Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?

22. 12. 2011 | Gabriel Pleska | 10 komentářů

Bezkontaktní platby: zaplatíte mávnutím proutku, mobilu, ruky. Co si o tom myslíte?

Někomu technologie čím dál víc zjedndodušují život. S bezkontaktními platbami je utrácení peněz ještě bezbolestnější než dřív. Na druhé straně máme lidi ze starého světa, kteří pořád... celý článek

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

16. 8. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

Zvláště po návratu z dovolené, kde jste platili kartou na neznámých místech, byste měli důsledně kontrolovat výpis z účtu ke kartě. Pokud se na něm objeví transakce, o kterých nevíte,... celý článek

Partners Financial Services