Změny v ceníku Trinity Bank: Končí poplatek za odchozí platby

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 10. 2019

Trinity Bank od 15. prosince zruší poplatek za bezhotovostní tuzemské úhrady do jiné banky. Doteď za každou účtuje 1,90 koruny, nově budou zadarmo. Bez poplatku je nabízí i většina konkurentů, zřejmě nejvýraznější výjimkou je Komerční banka s cenou šest korun u základního konta Můj účet.

Od letošního vstupu na bankovní trh měla Trinity paradoxně poplatek u běžných účtů, zatímco u vkladových (spořicích) účtů byly odchozí transakce zadarmo. Konkurenti to měli v minulosti spíš opačně, když se snažili omezit převody ze spoření – tenhle princip dál drží Sberbank s poplatek pět korun za odchozí platbu ze spořicího účtu.

Další změna v ceníku Trinity Bank reaguje na nařízení Evropské unie. Poplatky za takzvané SEPA platby nesmí od 15. prosince překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně. Jde o převody do 50 tisíc eur v rámci Evropské unie a některých dalších evropských států. Doteď si za ně klienti Trinity připlácejí 89 korun u odchozích a 49 korun u příchozích plateb, od poloviny prosince budou bez poplatků.

Jako první nabídla takzvané europlatby od začátku letošního roku bez poplatku mBank, v dubnu se k ní přidala Fio banka. Zadarmo už převedou eura také majitelé Neo účtu od Expobank. A pokud si připlatí stokorunu za lepší variantu běžného účtu, tak i u Air Bank. ČSOB zlevní SEPA platby od začátku listopadu na pět korun, zřejmě ve stejném měsíci se přidá Česká spořitelna. Moneta Money Bank sjednotí ceny europlateb s tuzemskými od 1. prosince, se začátkem prosince předběžně počítají i některé další banky. Naopak Raiffeisenbank plánuje účtovat vyšší poplatky až do konce termínu.

Další změna se týká právnických osob, tedy především firem. Trinity Bank zavede od 15. prosince nový poplatek „z přírůstku depozit klienta, pokud celkový objem uložených prostředků ve všech měnách k 31. prosinci převyšuje 100 milionů korun a současně převyšuje průměrný objem uložených prostředků klienta v průběhu roku“. Následuje tím řadu konkurentů, kteří podobný poplatek – přinejmenším z preventivních důvodů – zavedli už dřív. Banky se tím chtějí vyhnout vyšším odvodů do takzvaného rezolučního fondu (na záchranu bank v EU), který se počítá právě z výše vkladů na konci roku.

Trinity Bank funguje od začátku letošního roku, vznikla přeměnou z družstevní záložny Moravský peněžní ústav. Nabízí jeden z nejlépe úročených spořicích účtů na trhu, na druhou stranu zatím nevydává platební karty.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services