Přes Fincentrum na bankovní účty. Využije licenci německé firmy

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 8. 2019

Klienti poradenské skupiny Fincentrum a Swiss Life Select získají přes klientský portál přístup na své běžné bankovní účty. V první fázi uvidí účty České spořitelny, Air Bank a ČSOB, postupně se přidají i zbývající banky.

Od využití takzvaného multibankingu si firma slibuje, že klienti získají kompletní a aktuální přehled o své finanční situaci. „Finanční poradce jim tak bude moci nabídnout produkty, které přesně reagují na jejich potřeby,“ říká Filip Duchoň, generální ředitel společnosti Fincentrum.

Se souhlasem klienta se jeho běžný účet (případně více účtů v různých bankách) propojí s informacemi, které o něm dosud mají finanční poradci – například o pojištění nebo investicích. V ideálním případě by tak lidé měli všechny smlouvy a informace týkající se osobních financí dostupné na jediném místě, a to online. Právě to má být podle Duchoně hlavní výhodou oproti samotným bankám, které multibanking také spouštějí.

Co nám nachystali

Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď. 

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí

Fincentrum a Swiss Life Select věří, že lidé umožní náhled na účty i svým poradcům. „Klient nebude muset při analýze přemýšlet, za co kolik utrácí. Pokud umožní poradci náhled na svůj účet, poradce získá přesné informace, které mu umožní velmi rychle navrhnout klientovi optimální řešení pro jeho finance,“ upřesnil Duchoň v rozhovoru pro web Investujeme.cz, který spadá pod Fincentrum.

Takzvané otevřené bankovnictví přinesla od poloviny loňského ledna unijní směrnice PSD2. Banky musí umožnit přístup k účtům jak konkurenci, tak i nebankovním společnostem (pokud dostanou licenci a zároveň získají souhlas klienta). Lidé se pak už nebudou muset přihlašovat ke každému účtu zvlášť, ale můžou ovládat všechny své účty z jediného rozhraní.

Fincentrum ani Swiss Life nemají ani bankovní licenci, ani speciální licenci pro nebankovní firmy potřebnou k multibankingu. Využijí ale licenci svého partnera – německé společnosti FinAPI, která ji u tamního regulátora získala letos v lednu. Licence platí pro celou EU, od dubna má FinAPI oprávnění k činnosti i od České národní banky.

Propojení s bankovními účty má být součástí už existující aplikace MůjŠanon. V první fázi budou moci klienti z jednoho místa jenom sledovat informace o stavu a pohybech na svých účtech, až ve druhé fázi se přidá i možnost účty ovládat, tedy zadávat z jednoho místa i platební příkazy.


Psali jsme:

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services