Zájem o dluhové poradenství roste

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 8. 8. 2008
Zájem o dluhové poradenství roste
O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden poskytuje bezplatně i další pomoc a kvalifikované rady.

Do občanské poradny přichází starší muž. Podal návrh u soudu na vypořádání spoluvlastnictví domu. Soud rozhodl, že vlastníkem nemovitosti je on. Syn, má od něj dostat jen určitou částku a pak se do 30 dnů odstěhovat. Otec ale synovi peníze nikdy nezaplatil. Syn totiž dluží na zdravotním pojištění a exekutor chtěl tuto částku získat prodejem spoluvlastnického podílu. "Jaké mám možnosti, jak řešit tuto situaci?" ptá se otec.

Na podobné a často i mnohem složitější otázky přicházejí do občanských poraden hledat odpovědi stovky občanů. Odborné rady a informace jak řešit majetkové a rodinné trable, potíže s bydlením, problémy s rozdělením majetku, dluhovou past nebo třeba situaci, kdy slibná kariéra skončí výpovědía ztrátou zaměstnání, zde mohou lidé získat zcela zdarma nebo jen za cenu telefonátu či poštovní známkyna dotaz zaslaný dopisem. Tyto služby poskytuje v Česku rozsáhlá síť občanských poraden. Ročně je využívá kolem 35 tisíc lidí.

S rostoucím zadlužovánímzačínají lidé stále víc hledat rady, jak se dostat z finančních potíží. "Letos zaznamenáváme o 20 procent více dotazů, než tomu bylo vloni," říká ředitel Asociace občanských poraden (AOP) Hynek Kalvoda. Do projektu "Dluhového poradenství" je podle něj zapojeno celkem čtrnáct jejich poraden, která za první pololetí letošního roku řešila téměř 1400 dotazů. "Díky tomuto projektu můžeme rovněž lidi upozorňovat na rizika nezdravého předlužování," upozorňuje šéf AOP.

Toto poradenství poskytuje dlužníkům od letošního ledna i samostatná Poradna při finanční tísni v Praze, jejíž činnost, stejně jako občanské poradny, začaly podporovat i některé banky jako třeba Poštovní spořitelna, ČSOBa Česká spořitelna. "Za první pololetí se na nás obrátilo 1700 dlužníků. S žádostí, aby soud povolil zadluženým lidem osobní bankrot, jsme pomáhali dosud 50 žadatelům. Polovině z nich soudy osobní bankrot povolily," říká ředitel Poradny při finanční tísni David Smejkal.

"Ať už se lidé obrátí na kteroukoliv občanskou poradnu, která je členem AOP, vždy dostanou stejnou kvalitní odbornou radu," přibližuje Hynek Kalvoda. Síť poraden poskytuje bezplatný odborný poradenský servis v celkem 18 oblastech životních situací. Asociace občanských poraden pomáhá řídit kvalitu poskytovaných služeb a vzdělává i jejich poradce.

V praxi to znamená, že všechny rady, informace a doporučení poskytnou poradci v Praze, Brně nebo třeba v Bohumíně, Třebíči nebo Českých Budějovicích a dalších místech, kde občanské poradny působí, na odborné úrovni a nestranně. Ti, kdo se na poradnu obrátí, musejí počítat s tím, že je poradci povedou tak, aby jednali samostatně a nestali se na jejich práci závislými.

V čem potřebují lidé nejčastěji poradit a na co se hlavně ptají

Pracovně-právní vztahy
Občansko-soudní řízení
Finanční a rozpočtová problematika
Bydlení
Majetkoprávní vztahy a náhrada škod
Rodinné a mezilidské vztahy

Vloni poradny zodpověděly celkem 7418 dotazů.

  • Jaké mám závazky a práva v nájemním, soukromém či družstevním bytě?
  • Jak řešit problémy spojené se vznikem, zánikem a změnami nájemních smluv?
  • Jaká jsou práva a povinnosti pronajímatele a při úpravách cen služeb?
  • Jaká jsou práva a povinnosti vlastníka a spoluvlastníka nemovitosti?
  • Jak řešit výměnu nájemního bytu, převod nájemních smluv a bydlení s věcným břemenem?

V poslední době roste zájem lidí o rady, jak postupovat v nejrůznějších majetkových sporech. Vloni odpovídali odborníci poradenských center na 7382 takových dotazů. "Lidé se zajímají také o to, jak mají rozumět některým detailům v darovacích a kupních smlouvách. Chodí se ptát, když mají problémy s vyjasněním pracovních smluv, zajímají se o ochranu svých práv v pracovně právních vztazích nebo o to, jakou mají odpovědnost za škoduna pracovišti. Z oblasti pracovně právních vztahů lidé loni přišli do poraden se 4845 dotazy," říká Kalvoda.

Další stovky lidí zavede do některé z občanských poraden také složitá rodinná situace, ztráta zaměstnání a nebo i další životní potíže. Například 159 dotazů, které odborní poradci řešili, se týkalo problémů spojených s mobbingem na pracovištích.

Lidí s nízkými příjmy, rodiny z dětmi a samoživitelé rodin využívají toto bezplatné poradenství, aby zjistili, jaké sociální dávky mohou získat. Poměrně značný okruh dotazů se týká i nejrůznějších druhů poplatků a daní, především daně dědické, darovací, daně z převodu nemovitostí a daně z nemovitosti.

Do jakých finančních situací a potíží jste se dostali vy nebo vaši přátelé? Šli byste se poradit do občanské poradny? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services