Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 16. 7. 2008 | 30 komentářů
Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení
Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce budou chtít nejvýš pět tisíc korun. Správce možná nahradí státní úředníci.

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce budou chtít nejvýš pět tisíc korun. Správce možná nahradí státní úředníci.

Žadatelům o osobní bankrot svitla naděje, že nebudou muset shánět až 50 tisíc korun, aby složili zálohu na odměnu svého insolvenčního správce, jak jim určil soud. "Odměna insolvenčního správce je úskalím insolvenčního zákona. Většina případů končí na tom, že dlužník na zaplacení správce nemá, " potvrzuje Jaroslav Bureš, místopředseda Vrchního soudu v Praze.

Za první půl rok, kdy zadlužení lidé mají podle nového insolvenčního zákona šanci požádat soud, aby jim povolil osobní bankrot, podalo návrh na oddlužení již 1 040 dlužníků . "Na oddlužení ale není nárok, vždy záleží na rozhodnutí soudu. K 30. červnu povolily soudy oddlužení ve 292 případech, tedy necelé třetině žadatelů," říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Uchazeči o oddlužení - 1.pol.2008

1. Ostrava274 žádostí povoleno 68
2. Ústí nad Labem241 žádostí povoleno 102
3. Brno143 žádostí povoleno 21
4. Praha121 žádostí povoleno 31
5. Hradec Králové115 žádostí povoleno 32
6. Plzeň79 žádostí povoleno 27
7. České Budějovice65 žádostí povoleno 11
zdroj: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Podle Bureše by mohl být počet povolených případů ale výrazně vyšší. "Je třeba, aby se soudní praxe sjednotila a správně pochopila princip fungování zálohy. Vybírat 20 nebo i 50 tisícové zálohy na práci insolvenčního správce je nesmyslné. Na odstartování pětiletého procesu oddlužení postačí, aby dlužník složil předem na odměnu svého správce, kterého mu určí soud, a to nejvýše 3 až 5 tisíc korun," poznamenává Bureš.

Podle zákona je jen na soudcích, zda určí, aby dlužník předem složil na insolvenční řízení nulovou zálohu nebo určitou sumu až do výše 50 tisíc korun. Zatímco v Praze soudy požadují často po dlužnících na záloze 20, 30 i 50 tisíc korun, mimopražské soudy jsou vstřícnější a určují zálohy nejvýše desetitisícové. I to ale znamená, že si žadatel musí na zálohu sehnat peníze a zpravidla se znovu zadlužit. Kdo totiž zálohu včas neuhradí, soud mu oddlužení nepovolí. A to i přesto, že dotyčný je schopný ze svých současných příjmů splatit větitelům během pěti let alespoň třetinu dluhů a zároveň mu zbude na základní živobytí.

Ze zálohy se přitom paradoxně hradí odměna správci jen do okamžiku, než soud oddlužení povolí, což trvá zpravidla dva až tři měsíce. Ze složených peněz se tak správci vyplatí například za tři měsíce celkem 3 300 korun (3 krát 1 100 Kč). Na zbytek zálohy se už sahat nesmí, leží pouze na kontě a vyúčtuje se a vrátí dlužníkovi až po uplynutí pětiletého procesu oddlužení. Další měsíční odměnu po zbývajících pět let musí totiž dlužník platit správci již ze svých příjmů ve stanoveném měsíčním kalendáři.

Půlroční zkušenosti s uplatňováním nového zákona v praxi nyní vyhodnocuje expertní skupinasložená ze zástupců odborníků na insolvenční právo. "Chceme ministru spravedlnosti předložit návrh, aby stát zvážil, zda je schopen dohlížet nad procesem oddlužení sám a nevtahoval do něj insolvenční správce. Jejich úlohu by mohli převzít státní úředníci. Je to řešení, jak dosáhnout lepší účinnosti nového zákona," říká Jaroslav Bureš.


Dlužník nyní zaplatí svému správci přes 60 tisíc korun. Veškerou agendu spojenou s měsíčním splácením dluhů jednotlivým věřitelům si přitom musí zajišťovat sám na své náklady. Správce nad celým procesem jen dohlíží. Pokud by roli správců převzali státní úředníci, náklady na celé pětileté oddlužení by se zadluženým lidem podstatně snížily, zvýšily by se i počty povolených oddlužení a věřitelé by mohli získat zpět i větší část dluhu.

Nejvíce žádostí o odlužení si v prvním pololetí podali zadlužení lidé žijící v Ostravě, kde soudy evidovaly 274 případů a povolily 68 osobních bankrotů. Na druhém místě je Ústí nad Labem, kde bylo podáno 102 žádostí a povoleno 72 případů (70 %). Málo úspěšní byli zatím žadatelé v Brně, kde se o osobní bankrot ucházelo u soudů 145 dlužníků a pouze 21 lidem soudy oddlužení povolily. V Praze do konce června 2008 soudy povolily 31 oddlužení z celkových 121 podaných žádostí.

Znáte ve svém okolí někoho, komu by osobní bankrot mohl pomoci? Podělte se o příběh a zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2010 8:08, Zdenka

Ráda bych se s Vámi podělila o svou zkušenost z insolventního řízení. Jsem jedna z těch, která se dostala do problémů a už jsem nestíhala splátky. Nejdříve jsem látala půjčku půjčkou, ale dostala jsem se do situace, že už jsem nesehnala další úvěr, abych mohla uhradit dlužné splátky. Zkusila jsem tedy Asterii, uhradila jsem jim poplatek, ale v zápětí mi přišly od mých věřitelů odpovědi, že s nikým nebudou jednat ohledně mých splátek a požadovali splátky tak, jak byly ve smlouvě. To jsem samozřejmě už nemohla dodržet, ani termín ani výši splátky. Začaly telefonáty, výhrůžky …. Bála jsem se zvednout telefon, co zase bude. Pak přišly osobní návštěvy z vymáhacích společností a to už jsem musela opravdu něco dělat, nebo skončím v exekuci. Na internetu jsem našla inzerát o oddlužení formou insolventního řízení. Jenže při pomyšlení, že bych něco řešila soudně mi nabíhala husí kůže! Ale protože mě z jedné strany tlačil strach z exekucí a z druhé strach ze soudu, tak jsem té paní napsala. Všechno mi to pomohla vyřídit a cca za 3 týdny po podání na krajský soud mi přišlo vyrozumění, že mám povolené oddlužení. Ten pocit se nedá popsat, to se musí zažít! Dnes jsem i ráda, že už mi nikdo nepůjčil a byla jsem nucena svou situaci řešit. Hlavní je, nebát se to zkusit.
Zdeňka

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2010 9:59, Martina Stehlíková

Dobrý den mam dluhy celková částka činí 96.000.kč sem na mateřký dovolení dlužim jední bance a jední firmě přestala sem splácet protože sem pak přišla o práci a tet my jenom narustají penále já beru mateřký 9000.kč prosím pomostemy budu moc ráda

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

18. 3. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu exekutorského řádu, která počítá s většími pravomocemi soudních vymahačů dluhů. Ti by podle návrhu mohli například rozhodovat o zahájení... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services