Známka za 7,50 bude stát 8 korun

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2008 | 9 komentářů
Známka za 7,50 bude stát 8 korun
S padesátníky se dá v obchodech platit do konce prázdnin. Od září ale zdraží v obchodech jen nákupy za hotové. Poštovní známka za 7,50 nadále platí, ale bude stát 8 korun, složenky musejí od září mít zaokrouhlené částky, jinak je pošta odmítne.

Padesátníky přestanou platit k 31. srpnu 2008. Je proto nejvyšší čas je začít utrácet. V obchodech se dá s touto mincí zaplatit nejpozději do konce letních prázdnin. Kdo mince nestihne utratit a nechce o hotovost přijít, má od září ještě rok šanci vyměnit padesátníky v bankách. Po dobu dalších pěti let, tedy do konce srpna 2014, bude neplatné mince přijímat už jen Česká národní banka.

V mariáši nadále o padesátníky

Milovníci mariáše nemusejí zoufat, že zrušením padesátníků budou od září už muset hrát jen o celé koruny. Použít neplatné mince při karetní hře žádné paragrafy nezakazují. Za výhru si ale úspěšní hráči už nic nekoupí.
Zdroj: ČNB

Obchodníci slibují, že zrušení padesátníků se do cen zboží a služeb nepromítne. "Obdobně jako dosud budeme od září uvádět ceny zboží v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se bude jen konečný součet za nákup pouze při hotovostních platbách u pokladny. Změna se vůbec nedotkne zákazníků s platební kartou, kde i dnes účtujeme cenu přesně v haléřích," říká Libor Kytýr, ředitel komunikace obchodního řetězce Ahold Czech Republic.

Stejně jako při zrušení desetníků a dvacetníků, jejichž platnost skončila v roce 2003, stojí nyní obchodníci před rozhodnutím, jak se budou nákupy placené v hotovosti u pokladen zaokrouhlovat. "Dosud jsme se nerozhodli, zda to bude směrem nahoru, nebo dolů," poznamenává Petr Vyhnálek, jednatel obchodního řetězce Globus. "Výsledná cena nákupu bude u nás zaokrouhlena podle matematických pravidel, tedy od padesátníků výše na celé koruny nahoru, od čtyřicetníků níže na celé koruny dolů," vysvětluje Jana Matoušková z Tesco Stores ČR.

V obchodech, ve kterých se bude zaokrouhlovat na celé koruny směrem nahoru, však nemusí chytrý zákazník při platbě v hotovosti přece jen tratit. Třeba pečivo stojící například 2,50 Kč se vyplatí nakupovat v sudém počtu. Jednoduchou matematikou se tak dá během měsíčních nákupů ušetřit v rodinném rozpočtu pár korun a zisky ze zaokrouhlování nemusejí zůstat na straně obchodníků.

Jak od září zaokrouhlovat na poštovní složence

Pravidlo:
Finanční hodnotu končící na 0,49 haléřů je třeba zaokrouhlit směrem dolů.
Finanční hodnotu od 0,50 haléřů je třeba zaokrouhlit směrem nahoru.
Příklad:
100 Kč 40 hal. se zaokrouhluje na 100,-Kč
100 Kč 50 hal. se zaokrouhluje na 101,-Kč
zdroj: Česká pošta

Kdo nestihne padesátihaléře utratit do konce letních prázdnin, může je od září vyměnit na pokladnách bank. Aby je banky vyměnily zdarma, je třeba vložit mince do sáčku nejvýše po 100 kusech nebo je zabalit do roličky po 50 kusech. "Pošta mince vyměňovat nebude, ukončení platnosti padesátníků se však promítne do veškerých finančních operací na poště," říká Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty .

Například na poštovních poukázkách musejí být od letošního 1. září zaokrouhleny částky na celé koruny, jinak je pošta nepřijme. "Finanční částku končící na 0,49 haléřů je třeba zaokrouhlit směrem dolů, hodnotu od 0,50 haléřů směrem nahoru. Například 100 korun a 50 haléřů se tak zaokrouhluje na 101 korun," upozorňuje Mravinac.

Poštovní známky s nominální hodnotou 0,50 Kč, 2,50 Kč, 6,50 Kč, 7,50 Kč a 32,50 Kč zůstávají nadále platné. Při koupi však bude jejich hodnota zaokrouhlena na celé koruny směrem nahoru. Jedna známka za 7,50 korun tak přijde na 8 korun. Vyplatí se proto nakupovat vždy sudý počet takových známek.

Centrální banka se rozhodla zrušit padesátníky hlavně proto, že přestaly plnit základní funkci oběživa. U pokladen při placení často zaznívá: "Padesátník mi nevracejte." Nosit u sebe padesátihaléře, které navrhnul akademický sochař Vladimír Oppl, má i další nevýhodu. Slitina hliníku a hořčíku (990 dílů hliníku, 10 dílů hořčíku), ze které jsou mince vyrobeny, dokáže slušně ušpinit peněženku.

Anketa

Je dobře, že haléře zcela zmizí z peněženek?

"V oběhu je 422 milionů kusů, což představuje 40 padesátníků na osobu včetně kojenců. Z oběhu zpět do centrální banky se vrací pouze 10 procent mincí této hodnoty. Tento vývoj odráží změny v chování většiny účastníků peněžního oběhu, pokles významu mince této hodnoty v peněžním oběhu a její malou oblibu u veřejnosti," říká Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady České národní banky.

Máte doma ještě některé z haléřových mincí, které již nejsou v platnosti? Proč jste je neutratili? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2008 15:25, SocPredator

Celkem nechápu, že pošta bude dál prodávat známky s nominálem končícím na padesátihaléře, když její ceny jsou všechny zaokrouhlené na koruny. Ono je to vůbec molochální, protože vydávané známky poštovné vůbec nekopírují - zřejmě rychleji zdražují než jsou schopni reagovat v emisích známek.

Zaokrouhlování 0,49 nahoru je myšleno kam nahoru? Na 1,00 ... potom LOL

Mariáš se hraje v pohodě i s desetníky, jenom si je musíte prozřetelně schovat (stejně jako padesátníky). Za výhru si samozřejmě klidně nakoupím, protože za 2 padesátníky dostanu korunu v bance rok a zjevně až do roku 2014 v ČNB, takže tu zprávu v rámečku od Zdroje nechápu :-)

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 8. 2008 9:17, Matematik

0.49 zaokrouhlit nahoru je zvrhlost, popírající všechny matematické zvyklosti

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

13. 6. 2008 | Eva Sovová | 27 komentářů

Kolik dostanete za roztrženou bankovku

Poškozené bankovky vyměňují banky. Pravidla, zda za ně vyplatí plnou hodnotu, nebo ji stáhnou z oběhu bez náhrady, určuje vyhláška. Přijmout poškozené platidlo může odmítnout každý... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Dolary, které vydává Banka z pekla

14. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Dolary, které vydává Banka z pekla

Když se řekne dolary z pekla, vybaví se nejspíš českým celníkům nedávná zásilka černobílých napodobenin amerických dolarů s nápisem NGÁN HANG - DIA PHU. Nejde přitom o falešné peníze.... celý článek

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

7. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Být milionářem? Luxus vykoupený dřinou

Když se řekne dolarový milionář, vybaví se většinou diamanty, luxusní auta, přepychová sídla, drahé dovolené. Jenže stát se milionářem obnáší tvrdou dřinu, odříkání, někdy i vzdělání.... celý článek

Jak vypadá desetitisícikoruna

27. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak vypadá desetitisícikoruna

Padělků českých bankovek ubývá a od pravých se dají většinou snadno rozeznat. Penězokazci se nyní zaměřují hlavně na tisícovky a pětistovky. Objevují se ovšem zdařilé napodobeniny eurobankovek... celý článek

Partners Financial Services