Kdo už z hokeje infarkt dostal a kdo ho teprve dostane

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 16. 5. 2011 | 24 komentářů
Kdo už z hokeje infarkt dostal a kdo ho teprve dostane
Divoké bušení srdce hokejového národa se v pátek třináctého ustálilo do pozvolného tepání. Extáze vítězství jsme nedosáhli. Pro všechny ale infarktové zážitky ještě neskončily. Firma Online Investment Group využila sportovního nadšení a políčila past, do které spadly tisíce Čechů.

Řada fanoušků během letošního šampionátu ztratila víc než naději na zlatou trofej. Stali se obětí internetového podvodu. Někteří už jeho dopady tvrdě pocítili, jiní zatím nic netuší. Že skočili na lep, zjistí až ve chvíli, kdy jim firma operující ze Slovenska, ale sídlící na Seychelských ostrovech, začne vyhrožovat exekucí. Připadá vám to neuvěřitelné? Čtěte dál. Přinášíme pro všechny poškozené exkluzivní rady právníka.

Zdání klame

Také jste lačně hltali zprávy o tažení našeho týmu šampionátem? Pak jste možná neminuli stránky http://www.sampionat.sk (nebo také http://www.hokej-2011.sk). První dojem je jednoznačný – oficiální web mistrovství: vítá vás logo šampionátu, v záhlaví najdete logo Mezinárodní hokejové federace. Stránky jsou profesionální. Kromě informací o programu, skupinách a týmech, nabízejí také soutěže o luxusní ceny. Než se dostanete k jakýmkoli informacím, musíte se zaregistrovat. „Ti Slováci to ale berou zodpovědně,“ říkáte si, když na web zabrousíte poprvé. Tisíce fanoušků nelenily, vyplnily registrační formulář a zároveň automaticky odfajfkovaly souhlas s všeobecnými obchodními podmínkami (kdo by od pořadatelů hokejového šampionátu čekal zradu, že). Potud iluzorní svět naší představivosti, ve kterém vidíme jen to, co vidět chceme.

A jak to bylo doopravdy

A teď skutečnost: Žádní pořadatelé mistrovství, žádný oficiální web, žádný odpovědný přístup. Jen další špinavá hra firmy, která už za sebou má dlouhou řadu podvodů. Pointa je prostá: hluboko v sáhodlouhých všeobecných podmínkách je ukryto pár zajímavých informací. „Dočtete se tam, že registrace je zpoplatněná částkou 49,95 eur. Pokud ve stanovené době nezaplatíte, dostanete postupně tři upomínky, za které zaplatíte 5, 10 a 15 eur, a začne vám nabíhat penále ve výši 0,25 % smluvní částky denně – což je mimochodem zhruba pětkrát více než bývá u seriózních firem,“ upozorňuje právník sdružení Spotřebitel.net Ondřej Daněk. „Je to nehorázný podvod, na který se nachytaly tisíce lidí,“ pokračuje.

V podmínkách je dále uvedeno, že když se s placením dostanete do „omeškania“, předají pohledávku vymahačské firmě a následovat bude exekuce. „Smlouva se uzavírá na dvanáct měsíců a uživatel nemá právo od ní odstoupit, což patrně vychází z nějakých slovenských předpisů – u nás by to bylo do čtrnácti dní možné bez udání důvodu,“ dodává Ondřej Daněk. A reakce lidí, kteří podvodné firmě naletěli? „Jedním slovem šok,“ říká právník, na nějž se už obrátily desítky poškozených. Samozřejmě je chybou každého, že si podmínky nepřečetl. „Ale na druhou stranu: průměrný spotřebitel předpokládá, že se jedná o oficiální web mistrovství a po registraci se dostane k informacím, které jsou všude jinde dostupné zdarma. Je tedy jednoznačně uveden v omyl,“ je přesvědčen právník Daněk.

Cena registrace je na webu pečlivě schovaná. Najdete ji až hluboko ve všeobecných podmínkách, které si ale musíte otevřít kliknutím na nenápadný odkaz v dolní části obrazovky – pokud vás na něj někdo neupozorní nebo po něm cíleně nepátráte, nemáte šanci si ho na první pohled všimnout. Jedná se o dost rozsáhlý text, který je pro člověka bez právnického vzdělání těžko stravitelný. „Navíc je psaný ve slovenštině, jejíž znalost už není u všech Čechů samozřejmá,“ říká právník Daněk.

Jak se bránit

Rada je jednoduchá: neplaťte. Jakmile se firma začne ohánět exekucí, spoustu lidí to zlomí a raději zaplatí. „Ti podvodníci v podstatě parazitují na vašem strachu,“ říká právník Daněk. Poškozeným doporučuje, aby firmě rozhodně nic neplatili. Cesta k exekuci totiž není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát – musel by o ní rozhodnout soud. „Firma by před soudem podle mého názoru neunesla důkazní břemeno, její nárok by žádný soud neuznal. Navíc se jedná o zahraniční společnost, takže by výkon rozhodnutí musely ještě schválit české soudy. Spotřebitel je tedy poměrně dobře chráněn,“ vykládá právník.

Seznam draze zpoplatněných stránek, kterým byste se měli obloukem vyhnout a rozhodně se na nich neregistrovat:

  • sampionat.sk
  • basne-portal.sk
  • basnici.sk
  • download-portal.sk
  • downloads-portal.sk
  • downloads-server.sk
  • hraj-to.sk
  • ms-2010.sk
  • ms2011.cz
  • ms-2011.cz
  • ms-hokej-2011.cz
  • ms-hokej-2011.sk
  • online-mapy.sk
  • openoffice-24.sk
  • sale4u.cz
  • sale4u.sk
  • stahnout-zde.cz
  • stahujme.sk
  • videolan.sk
  • vlc.sk
  • x-mas.cz

Případem se intenzivně zabývá také Evropské spotřebitelské centrum (ESC). „Jsme přesvědčeni, že v drtivé většině případů nedošlo k uzavření platné smlouvy, a tedy spotřebitelům nevznikl závazek k jakékoli platbě. Obsah webových stránek je tvořen záměrně klamavým způsobem a lze jej považovat za nekalou obchodní praktiku,“ říká ředitel ESC Tomáš Večl. „Doporučujeme spotřebitelům, aby na zasílané faktury nereagovali a další kroky podnikli pouze v případě, že obdrží žalobu od soudu – pak by se měli před soudem bránit,“ pokračuje. Podle ESC ale není pravděpodobné, že by firma začala na jednotlivé spotřebitele podávat žaloby. Spokojí se s tím, že řada vystrašených lidí podlehne jejich psychologickému nátlaku a výhružkám a zaplatí sama.

Někde mezi Slovenskem a Seychelami

Online Investment Group je v oblasti podobných podvodů již ostříleným profesionálem. Letošní aféra se podobá jako vejce vejci habaďúře, kterou přichystala v období loňského mistrovství ve fotbale. O celém případu jsme vás informovali zde. Seznam podvodů, které má na svém kontě, je však podstatně delší. Na webových stránkách s dobře ukrytým zpoplatněním si založila celkem lukrativní byznys. Seznam všech nebezpečných stránek najdete v boxu.

Není jasné, kdo přesně za podvodnou firmou stojí. Sídlo má uklizené na Seychelských ostrovech. V médiích se loni spekulovalo o tom, že firmu ovládá podnikatel Viliam Adamča, který figuruje také ve společnostech Pro Content a Web Content. Ty se totiž věnují nachlup stejnému byznysu jako Online Investment Group a důrazně před nimi varuje i Evropské spotřebitelské centrum.

S žádostí o vyjádření jsme se samozřejmě obrátili také na zástupce Online Investment Group. Přestože s lidmi, kteří se nachytali, firma čile komunikuje (zejména pokud jde o zasílání upomínek a vyhrožování exekutorem), vůči nám se ohradila zdí mlčení.

Zločin a trest?

Anketa

„Souhlasím.“ „Ano.“ „I agree.“ Čtete na internetu podmínky a ujednání?

Ptáte se, jestli bude spravedlnosti učiněno zadost a podvodníky z Online Investment Group stihne zasloužený trest? Na sociální síti Facebook se poškození srocují a připravují společnou žalobu. „Určitě poškozeným doporučuji, aby žalobu podali, z takového podvodu by měla být vyvozena nějaká společenská odpovědnost,“ je přesvědčen právník Daněk. Otázkou však zůstává, zda si tím nějak pomůžou. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) k případu uvedla, že firma jednoznačně používá nekalé obchodní praktiky. Společnosti, která sídlí na Slovensku, může SOI takovou činnost zakázat a udělit finanční pokutu, jak to ostatně udělala v případě firem Pro Content a Web Content.

Kdyby firma sídlila v jiném členském státě EU, může SOI požádat o konání orgán kontroly příslušného státu. Ale na Seychely daleko, tam už její kárající ruka ani moc nedosáhne. Přesto by poškození hromadnou žalobu vzdávat neměli. Když mohlo stokrát nic umořit vola, mohlo by sto malých morálních facek umořit podvodníka a přispět k tomu, že další lidé už mu na špek zkrátka neskočí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2011 10:26, Matej

Nechápu, jak jim to může takhle dlouho procházet. Kdy se už konečně dokáže zamezit takovým podvodným jednáním bez trestu???

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2011 8:16, Malina

Bohužel nás v semifinále přeregistrovali Švédové - ti česky ani slovensky neumějí, platí a na nic se neptají. Nakonec se ale jako největší registrováci ukázali Finové (pomalý start, ale ke konci se chytli). Dokážete si však představit, jakou švandu z těch panáků na ledě měli na Seychellách!

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

10. 5. 2011 | Luboš Palata | 1 komentář

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Po vypadnutí Slováků se musí bratislavští organizátoři mistrovství světa v hokeji modlit za úspěch Čechů, kteří jediní mohou turnaj ekonomicky zachránit. Česko pak čeká organizace příštího... celý článek

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

14. 3. 2011 | Petra Dlouhá

Podvody na předváděcích akcích: Nekupujte šmejd za desetitisíce!

Slíbit výlet a oběd zdarma. Zavřít v sále hospody. Vykázat ven silnější kusy. A ty slabší ubít agresivní prezentací revoluční pánve, která smaží, šetří energii, dědovi vyléčila rakovinu... celý článek

SOS radí: Online Investment Group nic neplaťte!

18. 10. 2010 | František Mašek | 48 komentářů

SOS radí: Online Investment Group nic neplaťte!

Místo výhry v soutěži, jejímž cílem bylo uhodnout výsledky zápasů na Mistrovství světa v kopané, chce pořádající firma Online Investment Group od účastníků soutěže 40 eur za registraci... celý článek

Partners Financial Services