SOS radí: Online Investment Group nic neplaťte!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 18. 10. 2010 | 48 komentářů
SOS radí: Online Investment Group nic neplaťte!
Místo výhry v soutěži, jejímž cílem bylo uhodnout výsledky zápasů na Mistrovství světa v kopané, chce pořádající firma Online Investment Group od účastníků soutěže 40 eur za registraci na svém webu. Nic neplaťte, radí jim Sdružení obrany spotřebitelů, které podalo na OIG trestní oznámení kvůli podezření z podvodu.

Chcete se dostat snadno a rychle do sporů s firmami, které nemají žádné skrupule? Stačí bez prostudování podepsat  úvěrovou či jinou smlouvu, nebo si předem důkladně neověřit podmínky, které jste na internetu bezděčně odklikli, aniž jste je alespoň přečetli. Jako v případě  tipovací soutěže k Mistrovství světa v kopanév Jihoafrické republice na webu firmy Online Investment Group. Kdo chtěl vyhrát LCD televizor Samsung, musel se na webu zaregistrovat. Málokdo postřehl (a bylo to vůbec možné?), že pokud přistoupil na všeobecné obchodní podmínky, zavázal se, že firmě za přístup na její stránky zaplatí 39,95 eur, tedy kolem tisíce korun.

Když tedy firma OIG poslala soutěžícím fakturu na tuto částku, byli velmi překvapeni. Pokud nezaplatili, přišla jim další faktura, zvýšená o smluvní pokutu až 15 eur a úroky z prodlení.

Říká se, že za blbost se platí. A také, že co je psáno (nebo potvrzeno), to je i dáno.   Sdružení obrany spotřebitelů , které požádaly o pomoc desítky českých občanů, jim přesto radí, aby OIG nic nezaplatili. Na firmu navíc podalo trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu podvodu. Zatím se k němu připojilo asi 50 osob, a lze očekávat, že k nim přibudou další.

„Společnosti Online Investment Group jsme také poslali výzvu, aby se zdržela protiprávního jednání,“ řekl serveru Peníze.cz mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Votočka.

SOS soudí, že může jít o  podvod. Vychází z toho, že cena za registraci na webu OIG není záměrně umístěna nikde na viditelném místě. Když ji chce zákazník zjistit, musí si v dolní části obrazovky, kterou nemusí při registraci vůbec zpozorovat, otevřít odkaz na všeobecné smluvní podmínky. Ty tvoří obsáhlý a pro lidi bez právního vzdělání těžko čitelný text. Na cenu, kterou musí klient za registraci platit, není jinak nijak upozorněn.

Sdružení rovněž upozorňuje, že podle zákona o ochraně spotřebitelemusí prodávající (poskytovatel služby) v souladu s cenovými předpisy spotřebitele zřetelným způsobem informovat o ceně poskytovaných služeb. Což se v případě OIG nestalo. Jeden z bodů všeobecných smluvních podmínek této firmy, navíc podle SOS lživě uvádí, že na placení této částky byl zákazník již upozorněn v době vyplňování formuláře.

Mnozí účastníci soutěže dodnes netuší, že nějakou smlouvu uzavřeli. Na titulní stránce webu není ani slovem naznačeno, že jde o placenou službu. Podobné služby jsou obvykle zdarma. „Dle našeho názoru není zcela jistě možné, aby se desítky osob dopustily stejné chyby a uzavřely tak extrémně nevýhodnou smlouvu, ze které je na první pohled zřejmé, že by ji žádný normálně smýšlející člověk za normálních okolností nikdy neuzavřel,“ uzavírá SOS.

Poctivá firma navíc podle Votočky na povinnost placení takového poplatku klienty upozorní předem, což se nestalo.

Prolomí Online Investment Group mlčení?

Server Peníze.cz požádal představitelé firmy OIG, registrované na Seychelách, mailem o vyjádření k žalobě SOS, zejména k námitce, že cena za registraci na webu nebyla nikde uvedena na viditelném místě. Dotaz zůstal bez odpovědi, stejně jako otázka, zda OIG považuje obdobnou praxi včetně následného vymáhání peněz za legální. Do uzávěrky tohoto článku nikdo neodpověděl ani na třetí otázku, zda je majitelem společnosti Online Investments Group Ltd., Viliam Adamča, jak uvedl server www.financninerad.cz.

Jak upozornil Votočka, firma nyní stupňuje nátlak na ty, kteří se kvůli soutěži zaregistrovali na jejím webu. Nelze vyloučit, že jim bude vyhrožovat inkasními agenturami či vymahači dluhů.SOS – což vyplývá i z trestního oznámení – jim doporučuje nic neplatit a vyčkat. Mohou se také přidat k trestnímu oznámení SOS. Bližší kontakty najdete na http://www.spotrebitele.info/.

Server financninerad.cz upozorňuje i na podobné případy jiných firem Pro Content s.r.o. nebo Web Content s.r.o., jimž měli jejich uživatelé zaplatit 60 eur za registraci na některém z jejich portálů. Firmy, které provozují tyto portály, vznikají podle serveru financninerad.cz právě kolem pana Viliama Adamči.

„Před některými z nich, například downloads-portal.sk jsme před časem varovali,“ upozornil Votočka. O té doby uplynul podle Votočky již více než rok a uživatele těchto serverů, kteří požadovaný poplatek za registraci nezaplatili, nikdo nežaloval. Server financninerad.cz navíc upozorňuje, že některé z těchto firem působily i v Německu. Tam se po čtyřech letech  působení společností jako je Pro Content, vyjádřilo německé ministerstvo spravedlnosti, které klientům těchto firem dalo jasnou radu: neplaťte!   

Jak se vyhnout potížím? Předem si ověřte, zda je registrace zdarma!

Jenže co dělat? Stresujícím zážitkům, kdy vás někdo nabádá, abyste zaplatili za něco, co jste si vlastně ani neobjednali, se dá velmi snadno vyhnout. Pokud se hodláte zaregistrovat na nějakém webu a musíte jeho provozovateli potvrdit, že souhlasíte s jeho všeobecnými obchodními či jinými podmínkami, vše si v klidu pročtěte. A pokud není nikde viditelně uvedeno, že jsou registrace, případně poskytované služby zdarma, ověřte si to raději u provozovatele serveru. Podobný dotaz nic nestojí. Což neplatí pouze u serveru OIG, ale i u dalších, které nabízejí jiné služby, informace či prodej zboží. 

Co si o případu Online Investments Group myslíte vy? Setkali jste se již s podobnými praktikami? Pokud ano, jak jste na ně reagovali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 48 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2011 10:16, martin

Mne přišlo dneska (dali si tři měsíce pauzu)
"Oznámení začatí súdneho konania" neboli návrh na vydání platebního rozkazu,který bude po 14 dnech nezaplacení prý odeslán na okresní soud ??
Nezaplatím nic jsem nepodepsal!!!!!!!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 11. 2010 14:19, Katka

Dobrý den,
omylem jsem se zaregistrovala na tuto stránku. Teď po mě chtějí 253 eur.. Nevím co s tím. Prosím poraďte mi :-( jinak to prý jde k soudu.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (48 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

1. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Třikrát měř a jednou si vezmi úvěr

Půjčíme vám i na nemožné!, slibují dál některé společnosti. Kdo chce půjčku, neměl by ji získat pod časovým či jiným tlakem. I tak mu někdy mohou v případě potřeby pomoci občanské poradny.... celý článek

Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

19. 7. 2010 | Linda Fejtková | 19 komentářů

Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

Ocitnout se v registru dlužníků může být v Česku nyní i docela snadné. A nemusíte kvůli tomu ani být nespolehliví či nezodpovědní. Do registru se můžete dostat totiž také chybou banky.... celý článek

Chcete půjčku? Budete mít víc práv.

12. 3. 2010 | Petr Kučera

Chcete půjčku? Budete mít víc práv.

Lidé, kteří si vezmou spotřebitelský úvěr, budou moci do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, aniž by jim hrozila sankce. To je jedna z novinek, kterou přináší nový zákon o... celý článek

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

8. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Letošní nejabsurdnější poplatek zaplatíte běžně jen u čtyř bank

V letošní anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek zvítězil poplatek za vklad hotovosti na přepážce banky na vlastní účet. Poplatek dnes běžně účtují čtyři české banky, narazit na... celý článek

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 26 komentářů

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

Čím dále více problémových dlužníků ignoruje výzvy k zaplacení dluhů. Vymahači proto přitvrzují a začínají chodit za dlužníky do práce, aby je dostali před kolegy pod tlak. Mají na... celý článek

Partners Financial Services