Makro přidá malé obchody v centrech měst. Zkusí i bez obsluhy

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 30. 1. 2024
Makro přidá malé obchody v centrech měst. Zkusí i bez obsluhy

Zdroj: Makro

Velkoobchodní řetězec Makro se letos zaměří na rozšiřování malých obchodů „v sousedství“. Do nové sítě městských prodejen pod vlastní značkou Bonveno během dvou týdnů přibydou dvě nové v Praze: na Vinohradské třídě a Prokopově náměstí na Žižkově. 

Se značkou Makro cílí na „uspěchané“ zákazníky ve městech. Čtyři prodejny menšího formátu otevřely v pilotním provozu v Praze už loni. „První zpětná vazba našich zákazníků ukazuje, že se jim naše prodejny líbí a začínají se pravidelně vracet,“ říká generální manažer sítě v Česku Karel Bárek. Koncept se už rozvíjí v několika státech Evropy.

Letos chce Makro pod značkou Bonveno v Česku otevřít celkem dvacet obchodů. Podle šéfa Makra ČR Jiřího Nehasila jich ale mohou být v budoucnu ve velkých českých městech až stovky.

Tyto menší prodejny v současnosti nabízejí přes 3000 položek včetně občerstvení, léků, drogerie, krmiv pro zvířata, lahůdek nebo ovoce a zeleniny. Jejich velikost se pohybuje v průměru od 40 až do 140 metrů čtverečních. „A tak to chceme i nadále udržet,“ dodává Bárek.

Čím se podle Bárka hodlá Bonveno odlišit od konkurence, je mimo jiné digitalizace. „Na LCD monitorech v obchodě komunikujeme sezónní nabídku, dále chceme investovat do zákaznické aplikace a také do eshopu,“ říká.

Koncept menších obchodů patřících velkým řetězcům nejsou v Česku novinkou. Přibližně před čtyřmi lety přišel s podobným modelem s názvem Globus Fresh řetezec Globus. Do provozu konceptu ale zasáhla pandemie konoronaviru. Konkureční Billa zase loni spustila projekt drobných obchůdků Viva Billa na čerpacích stanicích OMV. Podobně už přitom v Česku už spolupracuje s konkurenčními benzinkami Shell.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Makro plánuje dál rozvíjet také alianci prodejen Můj obchod, v nichž pomáhá podnikatelům s provozem. V průběhu roku by se aliance měla rozšířit asi o desetinu na celkem 770 členů. 

„Data o nákupním chování ukazují, že lidé sice do malých lokálních prodejen chodí stejně často jako do řetězců, ale utrácí méně a větší nákupy přesouvají především do supermarketů a diskontů. Pokud se zákazník necítí v obchodě dobře, může to znamenat, že ho provozovatel ztratí na dlouhou dobu dopředu,“ vysvětluje vedoucí aliance Můj obchod Miroslav Pácl.

Řešením je podle něj akční nabídka, atraktivní vzhled prodejen i rozšíření doplňkových služeb.

Podle Pácla je v roce 2024 v plánu také otevření prvních samoobslužných obchodů s nonstop provozem. V rámci dotačních programů jsou podle něj momentálně rozpracované celkem čtyři projekty automatizovaných prodejen.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

20. 5. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

Nová Partners Banka startuje spolupráci s Rohlik.cz, největším online obchodem s potravinami. Aktivní klienti mohou získat benefity v hodnotě až 4776 korun za rok.

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Partners Financial Services