Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 13. 3. 2024
Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Zdroj: Nadační fond Evy Pavlové

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho vydává společnost VDN Promo ve spolupráci s Nadačním fondem Evy Pavlové. 

Nejde tedy o klasickou (ani pamětní) bankovku vydávanou Českou národní bankou, ale čistě sběratelský předmět. Jeho startovací cena je 3500 korun, výtěžek z prodeje poputuje nadaci. „Bankovka“ vychází v nákladu 10 tisíc kusů.

„Sběratelská bankovka je sama o sobě malá věc, ale i tak může mít velkou sílu. Dokáže spojit spoustu lidí a umožnit jim, aby udělali něco dobrého pro ty, kteří měli v životě méně štěstí,“ říká prezident Petr Pavel. Nadační fond Evy Pavlové podporuje lidi, kteří se často ne vlastním přičiněním dostali do problémů – děti, seniory či matky samoživitelky.  

Pokud se podaří získat odhadovaných 23 milionů korun z prodeje, má nadace už vybrané první projekty, které finančně podpoří, uveda první dáma.

Zdroj: KPR

Na přední straně pamětního listu je portrét prezidenta

Zdroj: KPR

Na zadní straně jsme prý všichni, tedy všechna česká jména.

Bankovku vytiskla Státní tiskárna cenin. Má řadu ochranných prvků a vychází v pěti sériích po 2000 kusech. Jednotlivé série jsou značené písmeny P, A, V, E a L. Je na ní zobrazen prezident, na zadní straně jsou křestní jména všech Čechů. 

Jako motiv pamětního listu prezidentský pár zvolil číslo deset milionů. Odkazuje na počet obyvatel České republiky a přání Petra Pavla symbolicky vyzvednout silné stránky všech občanů – schopnost spojit se a pomoci těm, kteří jsou v nouzi.  

Pro zájemce je k mání 9800 pamětních listů na webu nadace. Dalších 175 listů zůstane manželům Pavlovým pro aukce a jiné reprezentativní využití, 25 kusů si nechá vydavatel VDN Promo.

Chcete české euro? A jaké?

České euroZdroj: Gabriel Pleska, Peníze.cz

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Spojení se soukromou společností při vydání pamětních listů prezident vysvětluje tím, že nejde o reklamní předmět, ale charitativní akci, která může pomoci konkrétním lidem s konkrétními životními příběhy a problémy. 

Výroba pamětních listů zabrala zhruba čtvrt roku, náklady na výrobu a administrativu projektu přesáhly pět milionů korun.  

Jak cenný bude pamětní list s prezidentem?

„Pamětní tisky, které vydává Státní tiskárna cenin, jsou nádhernou ukázkou kvalitního českého polygrafického umění. Tiskárna na jednotlivých tiscích demonstruje ochranné prvky, které se využívají nebo budou v budoucnu využívat například na bankovkách, v osobních a cestovních dokumentech, cenných papírech, ceninách,“ říká Jan Jelínek, expert na numismatiku z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Tisky podle něj mají vysokou kvalitu zpracování. „Co se týká vhodnosti těchto tisků jako formy investice do budoucna, jsem velmi opatrný. Jde o poměrně moderní formu sběratelství a nedá se dnes ještě odhadnout, jak to s ní bude za několik let či desítek let,“ podotýká Jelínek.

Každopádně nová „bankovka“ může být atraktivní v tom, že je spojena právě s hlavou státu. V minulosti Státní tiskárna cenin podobné bankovkové pamětní listy vydala s historickými motivy, připomněla ale ve spolupráci s různými subjekty i osobnosti – Václava Havla nebo svatého Václava, zpěváky Hanu Zagorovou nebo Václava Neckáře či sportovce Dominika Haška nebo Antonína Panenku. Pro pražskou zoo vytvořila trojské tolary – „bankovky“ s gorilou, lachtanem a slonem.

Jelínek připomíná, že pamětní tisky nemusí vydávat pouze Státní tiskárna cenin, ale jejich výrobu si může zadat kdokoli. V zahraničí se podobně prodávají pseudobankovky vzhledem připomínající eura, známé jsou pod názvem Euro Souvenir.

Licenci na jejich výrobu má i česká firma, která tu vydává „nula eurovky“. Vyrábějí se na podporu turistického ruchu a k připomenutí zajímavých událostí či osobností evropských zemí. Z českých byla i mezi sběrateli oblíbená „bankovka“ s Karlem Gottem nebo Jiřinou Bohdalovou, rychle se prodávala také připomínka královny Alžběty

„V porovnání s euro suvenýry, budou pamětní tisky z dílny Státní tiskárny cenin zajímavější. Vše bude záležet na přístupu sběratelů, zda si tyto tisky najdou sekundární trh a budou se obchodovat. Zatím je vidět pouze primární prodej,“ říká Jelínek.

Skutečné pamětní bankovky vydává Česká národní banka. Zatím vydala dvě stokoruny: v roce 2019 s Karlem Englišem a v roce 2022 s Alosiem Rašínem. Na rozdíl od pamětních listů mají statut skutečného zákonného platidla. 

Nemáte v peněžence poklad?

Podívejte se na zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Víc fotek uvidíte po kliknutí.

Zdroje obrázků najdete v galerii

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services