Inflaci dochází dech, věří ekonomové. Klesla víc, než čekali

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 10. 2023 | 1 komentář
Inflaci dochází dech, věří ekonomové. Klesla víc, než čekali

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny klesly v září o 0,7 % v porovnání s letošním srpnem. Meziročně jsou vyšší o 6,9 %, což je o 1,6 procentního bodu méně než v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad. Ekonomové i centrální banka očekávali méně výrazný pokles.

O víc než pětinu – 21,9 % – v září oproti srpnu zlevnily dovolené. „To je však běžný sezónní vývoj, který se v intenzitě poklesu příliš nelišil od minulých let a nebyl tak příčinou silnějšího poklesu inflace. Tím byly jednak ceny potravin, které poklesly o 1,8 %, což je nad rámec tradiční sezónnosti, a také ceny energií: ceny elektřiny poklesly o 3,6 %, ceny zemního plynu o 2 % a ceny tuhých paliv o 1,3 %,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Ceny vajec meziměsíčně klesly o 9,2 %, polotučného trvanlivého mléka o 8,3 %, ovoce o 3,8 %, zeleniny o 2,9 % (z toho brambor o 2,7 %), olejů a tuků o 2,2 %, vepřového masa o 1,8 %, uzenin o 1,1 % a sýrů a tvarohů o 1 %.

Naopak v porovnání se srpnem zdražily pohonné hmoty a oleje (o 2,8 %), obuv (o 1,7 %), oděvy (o 1,1 %) a řada položek v souvislosti se začátkem nového školního roku. Ceny v oblasti vzdělávání celkem stouply o 5,8 % (školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 9,6 %, poplatky v mateřských školách o 4,5 %, poplatky ve školních družinách o 3,8 %, poplatky za výuku jazyků o 3,8 %, školné v základních uměleckých školách o 3,5 %).

Z meziročního pohledu inflace klesla z 8,5 na 6,9 %. Například brambory jsou ale pořád o 63,4 % dražší než před rokem, cukr o 44,6 %, zelenina o 20,4 %, pivo o 9,9 %, vejce o 7,5 %, ovoce o 7,3 %, víno o 6,7 %. Ceny polotučného trvanlivého mléka byly v září meziročně nižší o 21,1 %, olejů a tuků o 13 %.

Výrazně dražší než před rokem je bydlení: teplo a teplá voda o 36,2 %, stočné o 26,9 %, elektřina o 16,5 %, vodné o 16,3 %, tuhá paliva o 12,9 %, zemní plyn o 12,5 %, nájemné z bytu o 7,9 %. Ceny ubytovacích služeb jsou vyšší o 12,2 %, stravovacích služeb o 10,1 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

„Obecně však růst cen zvolňuje, což je patrné z toho, že od února (po vyloučení lednového růstu) do září letošního roku celkové ceny vzrostly o 1,1 %, zatímco v loňském roce v tomtéž období to bylo přes 11 %,“ podotýká Seidler.

Meziroční inflace (6,9 %) byla nejnižší od prosince 2021, připomíná Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Průměrná inflace za poslední rok dosahovala v září 12,7 %, zatímco v srpnu to bylo 13,6 %. Jde o míru inflace vyjádřenou přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců.

Víc čísel? Máme!

Zdroj: Shutterstock

Politici hlásí, že inflace polevuje, a přičítají si za to zásluhy. Ano, řada produktů, jejichž ceny šly předtím prudce nahoru, teď opravdu zlevňuje. Ale celkově je pořád čím dál tím dráž. Podívejte se sami. Vybrali jsme, co podle Českého statistického úřadu zdražilo nejvíc. A potom jsme našli i to, co přece jen nejvíc zlevnilo.

Co za rok nejvíc zdražilo a zlevnilo

Ekonomové očekávají, že v říjnu až prosinci meziroční inflace ještě dočasně stoupne – kvůli tomu, že statistici loni ze zdražování odečetli takzvaný úsporný tarif, tedy státní příspěvek na energie. Srovnávací základna z konce loňského roku tak bude nižší.

„V říjnu zkreslí meziroční statistiku loňské zavedení úsporného tarifu, kvůli kterému inflace opticky naroste do okolí 8,5 %. Do prosince by ovšem měla klesnout k 7,5 % a v průměru za letošní rok dosáhnout přibližně 10,9 %,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

„Silný bazický efekt ve formě zavedení úsporného tarifu loni v říjnu jednorázově přispěje ke zvýšení inflace, které pro letošní říjen odhadujeme na zhruba 1,7 procentního bodu. Na konci roku by se ovšem inflace měla opět nacházet pod osmi procenty a v lednu příštího roku pod čtyřmi procenty,“ upřesňuje Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank Czech Republic.

„Přestože některé položky spotřebního koše stále prudce zdražují, celkově se daří inflaci dostávat pod kontrolu. Nyní jsme již v závěrečné fázi boje s inflací, která by měla být úspěšně dokončena v průběhu příštího roku. Po tomto boji však bohužel budeme sčítat obří škody, které byly napáchány na úsporách českých domácností,“ konstatuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Už v příštím roce by se meziroční inflace měla vrátit na úroveň dvou procent, kde ji chce mít Česká národní banka.

„Momentálně se zdá být pravděpodobné, že poptávkové inflaci již skutečně došel dech a v nejbližší době zůstane utlumena. Jediným výraznějším proinflačním rizikem tak zůstane cena komodit, primárně pak ropy, a její reakce na dění na Blízkém východě,“ říká Hradil.

„Pro příští rok je podle mě reálné, že se spotřebitelská inflace vrátí ke 2 %, tj. inflačnímu cíli ČNB. Neznámou je v tomto směru jak lednové přecenění zboží a služeb, tak i ceny elektřiny v návaznosti na znovuzačlenění poplatků za obnovitelné zdroje energie a rozhodnutí ERÚ ohledně nárůstu regulované složky,“ myslí si Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

Co čekat od České národní banky, pokud jde o základní úrokové sazby, od nichž se odvíjejí i úroky u úvěrových nebo spořicích produktů jednotlivých bank?

„Pro ČNB se jedná o silný argument pro zahájení procesu snižování úrokových sazeb. I nadále tedy předpokládáme, že k prvnímu uvolnění měnové politiky centrální banka sáhne již na svém listopadovém zasedání,“ očekává Hradil.

„Dle mého názoru je zde prostor pro zahájení opatrného snižování úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu v jednom kroku a ČNB by své úroky mohla takto snížit jak v listopadu, tak v prosinci. Nelze vyloučit scénář, v němž opět převáží opatrnost a repo sazba zůstane na stávající úrovni 7 % i v listopadu, v takovém případě by se ale kumulovala potřeba následně sazby snižovat ve výraznějších krocích,“ říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Seidler připomíná, že zápis z posledního měnového jednání ČNB se nesl obecně v duchu vyšších sazeb po delší dobu, nicméně první snížení sazeb ještě v letošním roce má v bankovní radě relativně podporu a dnešní inflační čísla tento názor spíše utvrdí. „Lze tak očekávat, že ČNB přistoupí k mírnému snížení sazeb o 25 až 50 bodů již v letošním roce, a to navzdory tomu, že říjnová meziroční inflace se opět zvýší vlivem statistického efektu z loňského roku,“ říká.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services