ČSOB ovládla Mallpay. Odložené platby chce dál rozvíjet

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 5. 4. 2022 | 12 komentářů
ČSOB ovládla Mallpay. Odložené platby chce dál rozvíjet

Zdroj: Mall Pay

ČSOB získala sto procent ve fintechu Mallpay, která poskytuje odložené platby. Dosud byl Mallpay společným podnikem ČSOB a Mall Group, oba partneři měli poloviční podíl.

Společnost Mallpay nebyla součástí nedávno dokončené transakce, kdy skupina Allegro převzala 100% podíl ve společnostech Mall Group a WeDo od prodávajících akcionářů PPF, EC Investments a Rockaway Capital.

„Obliba odložených plateb v České republice i ve světě dynamicky roste a potvrzuje tak správnost naší investice do Mallpay před téměř třemi lety. Využíváme proto možnost získat 100% kontrolu nad společností a vytvořit dodatečnou přidanou hodnotu pro naše klienty i akcionáře,“ říká Michaela Lhotková, členka představenstva ČSOB. Cena za transakci zveřejněna nebyla.

Odložené platby, nazývané také BNPL (z anglického buy now, pay later) fungují tak, že zákazník e-shopu platí až poté, kdy zboží dostane a zkontroluje. Běžná lhůta je 14 dnů, může ale být i delší. Mallpay nabízí třeba i prodloužení záruky nebo pojištění zboží proti krádeži. Podle ČSOB jsou odložené platby výhodné i pro obchodníky, když mají zvyšovat frekvenci a výši nákupů.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Mallpay lze využít k nakupování v několika tisících e-shopů, včetně značek jako Košík.cz, Ekolo.cz, CZC.cz, Slevomat.cz nebo Tescoma.cz. Odložené platby s Mallpay je možné využít i v restauracích využívajících systém Querko.

Odložit platbu lze na 14 až 50 dnů (podle zvoleného typu uživatelského účtu) zdarma. Splatnost jde následně prodloužit do následujícího měsíce za tři koruny za každou stokorunu, kterou dlužíte. Když si nedomluvíte prodloužení splatnosti, platí se následně za každých pět dnů prodlení, a to minimálně 100 nebo 200 korun.

Mallpay dále nabízí slevy a odměny nebo vlastní aplikaci a platební kartu, která není propojená s bankovním účtem a lze s ní platit i v kamenných obchodech. „Služby pro zákazníky budeme ještě intenzivněji rozvíjet a pro naše klienty i e-commerce partnery dále zlepšovat,“ doplňuje Michaela Lhotková.

Loni provedli klienti Mallpay přes 255 tisíc transakcí, což bylo v meziročním srovnání dvojnásobek. Celkový počet zákazníků přesáhl 400 tisíc a v roce 2021 dohromady zaplatili za zboží a služby přes 300 milionů korun. Firma také k loňským výsledkům uvedla, že alespoň jednou měsíčně využívalo její služby více než sto tisíc lidí.

Podle posledních zveřejněných výsledků hospodaření skončil Mallpay v účetním období od dubna 2020 do března 2021 ve ztrátě 99,843 milionu korun. O rok dříve to bylo minus 81 milionů.

Odložené platby v Česku nabízí ještě třeba Twisto nebo Equa bank. Původně české Twisto má od loňska nového vlastníka. Za zhruba 2,5 miliardy korun si ho pořídila australská fintechová společnost Zip.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2022 15:55, das

Pro mě je to taková vylepšená kreditka, hlavně možnost platit na účet zdarma je super.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 4. 2022 21:56, Vlhab

Od kreditky se to liší ještě tak, že to nejde platit inkasem, ale musíte to hlídat a platit ručně ??.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services