Konec otravného volání. Na telemarketing se chystá stopka

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 6. 2021 | 27 komentářů
Konec otravného volání. Na telemarketing se chystá stopka

Zdroj: Shutterstock

Poslanci dnes schválili rozsáhlou novelu zákona o elektronických komunikacích. Ta má kromě jiného změnit situaci u nevyžádaného marketingu přes telefon.

Zákon, který má platit od začátku roku 2022, u každého automaticky předpokládá, že nechce podobné hovory dostávat. Firmy budou moci volat jen lidem, kteří s tím dopředu dají souhlas u svého poskytovatele služeb elektronických komunikací, tedy nejčastěji u mobilního operátora. Poslanci schválený návrh teď míří k projednání do senátu.

Dnes platí opačná pravidla: Firmy mohou volat s nabídkami, komu chtějí, pokud u něj poskytovatel služeb elektronických komunikací nemá v registru záznam, že si to nepřeje. Už nyní tedy máte možnost říci svému operátorovi, že si telemarketing nepřejete – a ten to pak zaznamená do takzvaného účastnického seznamu.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Nový zákon má situaci otočit. Automaticky se začne u všech lidí předpokládat, že s telemarketingem nesouhlasí. Když o nevyžádané nabídky někdo bude stát, bude to muset oznámit svému operátorovi. I s novými pravidly vás pak mohou kontaktovat firmy, s nimiž už smluvní vztah máte. Vaše banka nebo třeba operátor vám tak dál budou moci nabízet novou půjčku nebo třeba tarif. Stížnosti na porušení pravidel mají dál řešit Český telekomunikační úřad a Úřad pro ochranu osobních údajů.

Stejný princip nastavuje novela také pro provozovatele internetových stránek, zejména v oblasti zpracování osobních údajů. Takzvaný opt-in režim zde zavádí pro cookies a další sledovací technologie. Stránky podle novely nebudou automaticky moci sbírat informace o návštěvnících, ale musí od nich nejdříve získat aktivní souhlas. Dnes to většinou funguje tak, že vás stránka sleduje a jen si řekne o souhlas.

„Provozovatelům webových stránek to značně komplikuje situaci, nadále se už nebudou moci spoléhat na pasivitu uživatelů. Vyžadován bude jejich aktivní souhlas. To v podstatě znamená přípravu nových textací souhlasů i seznamů třetích stran, kterým budou údaje získané z cookies předávány za účelem marketingu,“ vysvětluje Michal Nulíček, partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Novela také do českého práva zavádí evropský kodex pro telekomunikace, který má mimo jiné umožnit určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného trhu a rovných podmínek na něm.

„Schválený zákon urychlí v dílčích případech výstavbu vysokorychlostních sítí o tři až dvanáct měsíců. Podle našich analýz díky tomu získá připojení ročně až šedesát tisíc domácností navíc,“ předpovídá člen představenstva České asociace elektronických komunikací Martin Orgoník.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+88
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2021 15:16, Petr S.

"Dnes to většinou funguje tak, že vás stránka sleduje a jen si řekne o souhlas."
Na to už jsem taky alergickej, každejch pár minut odklikávat "Rozumím a přijímám", když si chci prostě jen přečíst článek.

+113
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2021 19:03

mame nejdrasi volani na sfete nejdrasi internet nejdrasi potraviny energije cesi zkolabuji do zari neni mozne takto okradat nase obcany

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services