Partners startují penzijní společnost. Chystají banku a míří za hranice

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 16. 6. 2021 | 16 komentářů
Většina Čechů zůstává ve starých fondech penzijního připojištění, kde jim inflace požírá jejich úspory. Nová penzijní společnost to chce změnit a motivovat lidi k přechodu do fondů doplňkového penzijního spoření.
Partners startují penzijní společnost. Chystají banku a míří za hranice
Ilustrační foto.
Zdroj: Partners

Budoucnost si volíme teď – to je slogan nové penzijní společnosti, která vstoupí na trh 21. června pod názvem Rentea. Stojí za ní finančně-poradenská skupina Partners. Své plány představila na dnešním setkání s novináři.

Penzijní společnost rozšíří dosavadní záběr skupiny, do níž mimo jiné patří i investiční společnost, nemovitostní fond Trigea nebo životní pojišťovna Simplea.

Název Simplea použijí Partners i pro letošní vstup na Slovensko. Zároveň chystají vlastní banku, odstartovat by měla v příštím roce.

Nová penzijní společnost

Proč právě název Rentea? „Vnímáme to tak, že slovo renta má pozitivní význam, slovo důchod naopak spíše negativní. Chceme proto, aby se naši klienti stali rentiéry, nikoli důchodci,“ vysvětluje Lada Kičmerová z Partners. Koncovka „ea“ ve slově Rentea pak společnost jazykově propojuje s dalšími členy skupiny jako Simplea a Trigea.

Renta nabídne tři účastnické fondy, propagovat chce hlavně akciový a dluhopisový. „Během prvního roku plánujeme získat 10 tisíc klientů, které by měla mít ze zákona každá penzijní společnost do dvou let svého fungování,“ říká Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners.

„Penzijní spoření je běh na dlouhou trať, proto se obecně doporučuje směřovat většinu prostředků do dynamické strategie, tedy do akciového fondu. Ten investuje zejména do vyspělých ekonomik prostřednictvím vysoce diverzifikovaných ETF nástrojů. Vedle stabilních firem, které vyplácí dividendu, vybírá fond progresivní firmy a zaměřuje se také na ekologickou udržitelnost v investování,“ upřesňuje Martin Mašát, portfolio manažer Rentea. Očekávaný dlouhodobý průměrný výnos fondu by se měl pohybovat mezi pěti až osmi procenty ročně.

Dluhopisový fond pak cílí na standardní dluhopisy vydávané v ekonomicky vyspělých zemích, jeho základem jsou státní dluhopisy a dluhopisy zavedených společností ze stabilních oborů. Očekávaný dlouhodobý výnos je dvě až pět procent ročně. „Bude sloužit zejména konzervativnějším klientům nebo těm, jejichž investiční horizont je kratší, případně na využití smíšené investiční strategie,“ říká Mašát.

Třetí v nabídce je zákonem předepsaný Povinný konzervativní fond. „Ze zákona tvoří většinu fondu státní dluhopisy, které v současné době obtížně dosahují kladné výkonnosti. Lze tedy stěží očekávat, že by dlouhodobě překonával inflaci,“ zdůrazňuje Mašát.

Při správě dynamického fondu bude Rentea využívat investiční nástroje jednoho z největších světových správců aktiv na světě – společnosti BlackRock, která spravuje 7,3 bilionu dolarů. Své finance na stáří si od ní nechávají spravovat desítky milionů lidí z USA a dalších vyspělých zemí.

Penzijních společností dosud v Česku působilo osm. Jsou součástí skupin Allianz, Conseq, ČSOB, Česká spořitelna, Generali, Komerční banka a NN. Penzijní společnost Axa se letos v lednu přejmenovala na Uniqa penzijní společnost.

„Vlastní penzijní společnost neznamená, že přestáváme mít v nabídce všechny ostatní penzijní společnosti. Naopak naši poradci a franšízanti vyžadují možnost nezávislého výběru ze všech penzijních společností na trhu,“ dodává Borkovec. Nová penzijní společnost podle něj znamená rozšíření nabídky a zároveň zvýšení konkurence, z čehož budou profitovat klienti.

„Češi mají v penzijních fondech přibližně půl bilionu korun a peníze v nich zhodnocují 4,4 milionu klientů. Praxe finančních poradců ale ukazuje, že je tato oblast investování na stáří v Česku poměrně zanedbaná. Výsledek je, že 90 % Čechů zůstává ve starých transformovaných fondech, kde jim inflace požírá jejich úspory,“ říká Borkovec k tomu, proč nová penzijní společnost vznikla.

„Chceme pomoci tuto situaci změnit a inspirovat klienty k přechodu do nového doplňkového penzijního spoření, které bude jejich peníze smysluplně zhodnocovat. Při přípravě na stáří je důležitá zejména dlouhodobost v odkládání peněz,“ zdůrazňuje Martin Švec, ředitel penzijní společnosti Rentea.

Nováček cílí primárně na mladší klienty v produktivním věku. „Abychom je ještě více motivovali, jako jediní na trhu se s nimi dělíme o dosažený zisk a každých pět let jim budeme připisovat bonus. Jeho minimální výše pro klienty, kteří si uzavřou smlouvu v letošním roce, je jedno procento z průměrného zůstatku na smlouvě,“ upřesňuje Lucie Jurníčková, produktová ředitelka Rentea. 

Na bonus podle Švece dosáhnou všichni klienti, tedy i v povinně konzervativním fondu, a to nezávisle na tom, jestli si doplňkové penzijní spoření založili zcela nově, nebo přecházejí od konkurence. Přechod z jiné penzijní společnosti ale dál zůstává komplikovaný: zájemce musí nejdříve přejít z transformovaného do účastnického fondu v rámci své dosavadní společnosti, teprve pak může přejít k jiné.

„Celý ten proces je pořád na dlouho, občas vyžaduje dva ověřené podpisy. Nadějí je až změna zákona, k čemuž ale nedojde dřív než za jeden dva roky,“ říká Švec. Dosavadní penzijní společnost navíc může chtít poplatek 800 Kč, pokud smlouva netrvala aspoň pět let.

Partners banka

Koncem loňského roku podala skupina Partners žádost o bankovní licenci, se startem předběžně počítá zhruba ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Nová banka ponese název Partners banka, což má zdůraznit její úzké spojení s komplexním finančním poradenstvím Partners. V přípravné fázi vystupuje společnost pojmenovaná Partners branka, protože bez licence nelze mít na finančním trhu v názvu slovo banka.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. Ale k tomu pořád investovat a šetřit. Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat.

„Pro klienty chceme mít základní služby zdarma, což je u nových bank standardní. Vizí je banka postavená na technologii 21. století. Díky široké distribuční síti a pobočkám umíme dodat osobní vztah a osobní obslužnost. Budeme první banka, která za klientem umí fyzicky dojít tam, kam on potřebuje,“ řekl už loni Borkovec. V čele projektu stojí Marek Ditz, předtím mnoho let působící ve skupině ČSOB.

Banka vzniká primárně pro klienty a finanční poradce Partners, chce ale získat i zcela nové zájemce. V její nabídce tak mají být zpočátku retailové produkty určené pro fyzické osoby, jakými jsou běžný účet, spořicí účet, spotřebitelský úvěr nebo hypotéka. „Chceme banku, která propojí bankovnictví a finanční plánování pod jednou střechou,“ říká Borkovec. Plánuje, že v prvních letech banka poroste zhruba o 30 tisíc klientů ročně. Po pěti letech by tak mělo jít o 150 tisíc klientů, kteří využívají bankovních služeb.

„Připravujeme perfektní nástroj pro správu celého finančního života a všech produktů osobních financí od desítek institucí z jednoho místa. Tedy od běžných transakcí v rámci bankovního světa, přes spoření a investice až po pojistky. Stavíme otevřenou banku. Klientům Partners tak umožníme napojit si účty jiných bank a nahlížet na vývoj finančních produktů od jakéhokoli obchodního partnera – banky, pojišťovny nebo investiční společnosti, se kterými jsme datově propojeni,“ upřesňuje Borkovec.

„Chceme vytvořit banku, se kterou klienti budou bohatnout. Banku, která nebude zaměřená na to, aby se klienti zadlužovali,“ řekl šéf Partners v loňském rozhovoru pro Peníze.cz. „Primárně chceme vytvořit skvělý běžný účet. Dále počítáme se spořicími nástroji, se kterými se klientům vyplatí střádat peníze k pozdějším investicím. Nechceme lákat na účty, kam by klienti ukládali 100 nebo 200 tisíc. Takové peníze mají být v investicích. Chceme vytvořit nástroje, které klienta budou motivovat, aby si vytvořil kapitál a později ho investoval,“ dodal.

Co všechno by nová banka měla umět, nastiňují její tvůrci například na síti LinkedIn. Příklad? U platební karty by si klient mohl nastavit blokaci nevýhodných kurzů DCC nebo plateb v konkrétních zemích – na rozdíl od většiny stávajících bank, které takovou možnost odmítají. Takzvaná Flexi karta pak umožní platit jedinou kartou navázanou k více účtům ve stejné bance.

Vstup na Slovensko

Finanční skupina Partners letos vstupuje na Slovensko. Pro tamní expanzi zvolila značku Simplea pro všechny své aktivity, tedy nejen pro pojišťovnu (výjimkou bude jen Trigea). Obchodně zde nepočítá s tvorbou poradenské sítě, spoléhá na franšízový koncept bankovních a poradenských poboček nazvaných Simplea Point. Za první rok jich plánuje vybudovat 50. Ostrý start chystá na září.

Spolu s finančním poradenstvím nabídnou Partners na Slovensku jednoduché a transparentní životní pojištění bez složitých pojistných podmínek a s 99% garancí pojistného plnění – podobně jako v Česku. Na Slovensko míří i značka Simplea Investície pro diverzifikované a nízkonákladové investiční řešení v podobě ETF fondů včetně ESG strategie. A Trigea přijde s eurovou variantou svého retailového nemovitostního fondu.

„Do konce roku 2025 bychom chtěli vybudovat síť 70 franšízových Simplea Pointů a 120 privátních kanceláří,“ upřesňuje Peter Michajlov, který vede expanzi Partners na Slovensko.

Obrat už přes dvě miliardy

Partners patří mezi největší finančně poradenské společnosti v Česku. Obrat skupiny v roce 2020 překročil dvě miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,6 miliardy korun. Skupina má v současnosti téměř 600 tisíc klientů, 93 poboček a 1900 profesionálních poradců.

Součástí skupiny je také společnost Partners media, která provozuje weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz a vydává časopisy Finmag a Heroine.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 6. 2021 21:15

S firmou Partners již nikdy více.Všechny pojistky desetkrát překonali, vnutili nám na strkat peníze do dlouhodobých investic, bez vidiny vložených prostředků... Zkušenost za všechny prachy

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2021 14:20, Ludmila Vavrošová

Jak půjdete do důchodu za 30 let,tak vám z každé uložené 1000kč zůstane 100kč.Diky inflaci,to se opravdu vyplatí.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services