Balíčky z Číny výrazně zdraží. Pozor na daň a clo

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 17. 6. 2021 | 65 komentářů
Výhody pro nákupy z e-shopů mimo EU končí. Od července se začne platit DPH i u zásilek do 22 eur. Současně bude nutné elektronicky podat celní prohlášení.
Balíčky z Číny výrazně zdraží. Pozor na daň a clo

Zdroj: Shutterstock

Aktualizace: Kvůli zpoždění zákona se nebude platit DPH hned od původně plánovaného 1. července, ale zřejmě až o několik týdnů později. Podrobnosti píšeme v novém článkuTady je starší text s původně plánovaným termínem.

Celková cena za zboží, které si necháte zaslat z Číny, od začátku července stoupne. Některé zásilky mohou zdražit i na dvojnásobek. Končí totiž výjimka, díky níž byly malé zásilky v hodnotě do 22 eur osvobozeny od daně z přidané hodnoty (DPH).

Kromě DPH přijde od července ještě další novinka: Je potřeba podat elektronické celní prohlášení i u zásilek do 150 eur, přestože ve výsledku se z nich clo platit nebude (hranice 150 eur pro osvobození od cla zůstává stejná jako doteď). 

„Balíček za 1000 korun vyjde od července ve výsledku na 1452 korun (1000 korun zboží + 200 korun poplatky poště za plné celní odbavení + 252 korun DPH). Nejvíc se prodraží drobné zásilky za pár korun, kde přirážka za celní služby bude znatelnější,“ upřesňuje Michal Jelínek, partner poradenské skupiny V4 Group.

„Kvůli poplatku za celní deklaraci bude výhodnější objednat více zboží v jednom balíku,“ radí Jelínek. Clo činí maximálně 10 procent z hodnoty zásilky obsažené v balíku, a to včetně poštovného a pojištění. Výpočet je podle Jelínka nejlepší nechat na celní správě. Daň z přidané hodnoty je vždy 21 procent z ceny zboží, dopravného cla i pojistného.

„Při objednávání zásilek z Číny nebo z různých e-shopů, které jsou sice v češtině, ale fungují jen jako zprostředkovatel zboží, se může prodražit takzvané poštovné zdarma. Za poštovné sice nic nezaplatíte, ale prodražit se vám zboží může právě povinnost uhradit DPH,“ upozorňuje Jelínek.

Osvobození od DPH na malé zásilky z Číny (a dalších zemí mimo Evropskou unii) skončí v celé EU. Původně k tomu mělo dojít už od začátku letošního roku, kvůli koronaviru se výjimka o půl roku prodloužila. Pro uplatnění nových pravidel bude rozhodující, kdy balíček dorazí do EU, nikoliv datum odeslání z Číny.

Přehled změn. Zdroj: Celní správa

DPH se dál nemusí platit u darů mezi soukromými osobami, a to v případě, že hodnota zásilky nepřekročí 45 eur. „V takovém případě bude sice nutné podat celní prohlášení, jako u zásilek do 150 eur, ale nebude už vyměřena platba ani za DPH ani za clo. Dary totiž těmto poplatkům nepodléhají,“ dodádá Markéta Szotkowská, daňová specialistka z V4 Group.

Jak zdraží nákup z čínských e-shopů

Konkrétní dopad červencové změny popisuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank:

Pokud si člověk v ČR objedná ochranný kryt na mobil z čínského e-shopu za 2,50 amerického dolaru, vyjde jej dnes, při kursu zhruba 21 korun za dolar, na necelých 53 korun. Poštovné v takovém případě činí 45 korun. Celkem tak člověk platí 98 korun.

Od prvního července – pokud předpokládáme, že kurz setrvá na úrovni 21 korun za dolar a neměnná zůstane i cena ochranného sklíčka – už ale zaplatí víc. Zásilka totiž bude podléhat nově nejen 21procentní DPH, ale také se na ni od stejného data začne vztahovat povinnost celní deklarace.

Vyřídit si celní deklaraci může objednávatel zásilky sám prostřednictvím webu Celní správy – bude s tím však spojena nemalá administrativa. Druhou možností je nechat se v procesu celní deklarace zastupovat Českou poštou. Kdo poště „součinně poskytne zmocnění a všechna potřebná data“, zaplatí 97 korun. Pokud potřebná data součinně neposkytne, pošta od něj za celní deklaraci zinkasuje 150 korun. Teprve z výsledné částky se pak počítá DPH.

Takže pokud se člověk nechá zastupovat Českou poštou a součinně jí potřebná data a zmocnění poskytne, zaplatí za zásilku 98 korun jako doposud a navíc ještě 97 korun, přičemž ze součtu těchto dvou čísel, 195 korun, se počítá DPH, jež se k součtu přičte. DPH ze 195 korun činí 41 korun, takže zákazník ve finále zaplatí 236 korun. Tedy o 138 korun více než nyní. Těchto 138 korun zaplatí při převzetí zásilky.

Pokud se člověk nechá zastupovat Českou poštou, avšak data jí součinně neposkytne, zaplatí za zásilku 98 jako doposud a navíc ještě 150 korun, přičemž ze součtu těchto dvou čísel, 248 korun, se počítá DPH, jež se k součtu přičte. DPH ze 248 korun činí 52,10 korun, takže zákazník ve finále zaplatí 300,10 korun. Tedy o 202,10 korun více než nyní. Těchto zhruba 202 korun zaplatí při převzetí zásilky.

Elektronické celní prohlášení

„V současné době – do konce června – zásilky nízké hodnoty procházejí jednoduchým celním řízením, které zajišťuje poštovní operátor či přepravce. Příjemce zásilky nemusí prakticky nic řešit a objednané zboží je mu přímo poštovním operátorem nebo expresním přepravcem doručeno,“ připomíná mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Od července bude nutné podávat elektronické celní prohlášení také u zásilek do hodnoty 22 eur. „Stejné povinnosti se již v současné době vztahují na zásilky v rozmezí od 22 do 150 eur, kdy doposud příjemce zásilek v celním řízení zastupoval většinou poštovní operátor či přepravce či jiný zástupce. Od července letošního roku rovněž Celní správa ČR umožní občanům, aby si objednané zboží sami projednali v celním řízení,“ říká šéf Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Celní správa vytvořila aplikaci eCeP, která lidem umožní podat celní prohlášení u zásilek do hodnoty 150 eur přepravovaných Českou poštou. „Snažili jsme se celní řízení u poštovních zásilek převést do elektronického prostředí a otevřít veřejnosti. Kromě aplikace pro podání elektronického celní prohlášení u poštovních zásilek (aplikace eCeP) připravujeme i informační web Celnička, kde veřejnost získá ucelené informace o celním řízení u poštovních zásilek,“ upřesňuje Poulíček.

Podrobnosti o celním řízení jsou k dispozici na webu České pošty nebo na webu Celnička.cz.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 65 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2021 10:40, Vlk

Nechci nic říkat, ale z Číny jsem objednával hromadu věcí a jedna z nich je třeba na můj koníček RC modelařiny !
To samé co tady chtějí za ony věci řádově předražené i o 600 kč, nebo různé zdroje k elektronice, kde to samé tady stojí i o 2500,- kč navíc, tak proč bych neušetřil a nekoupil to na číně !! Plno čechů to radši koupí u nás v krámě za randál peněz ! Kupoval jsem i díly na auto, do Berlinga LED osvětlení k řidiči. Za dvě stovky špičkové světlo a svítí dodnes. Blinkry na Berlingo, to samé co prodávají tady u nás, kdy tady vyjde jeden na 1000,- kč, tak to samé včetně obalu mě vyšel jeden na 1,5 dolaru !!! Proto lidi nakupují v číně a nechtějí podporovat ZLODĚJE v českých krámech !!!

+290
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2021 10:10, Šťoural

Dovolte dotaz. A je opravdu nezbytné kupovat všechny ty blbosti? Věci zotročují... dlouhodobě to pozoruji. Je třeba jim věnovat čas ma údržbu, opravy, seřízení, pojištění, používání, hlídání, uskladnění, vyřazení apod. Nehledě na vždy záporný vliv na ekologii. Osobně se snažím spotřebu minimalizovat. Ženy jsou ale nastaveny jinak, asi už od doby sběračů bobulí musí pořád těkat, něco hledat a pídit se po nových věcech. Bývám v této filozofii často v rozepři se ženou, nejsem skrblík, ale vidím souvislosti.

-189
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (65 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

**********

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services