Dobírka: Kolik stojí a co dělat, když nedostanete, co jste objednali

Za zboží objednané na internetu můžete zaplatit několika způsoby. Od klasického bankovního převodu až po nejrůznější elektronické peněženky. Velká část zákazníků je ale z nejrůznějších důvodů věrná dobírce. Poradíme, jak na ni.
Dobírka: Kolik stojí a co dělat, když nedostanete, co jste objednali

Dobírka, v Česku stále nejoblíbenější způsob, jak platit za zboží objednané na internetu. Alespoň podle průzkumu internetového srovnávače Heureka.cz. Podle dat nákupního portálu a několika českých e-shopů platilo loni dobírkou 38 procent zákazníků. Letos si zatím dobírka připsala pětatřicetiprocentní podíl. Druhý nejčastější způsob úhrady zboží je platba při převzetí na odběrném místě – využívá ji 28 procent zákazníků. Sedmnáct procent pak platí on-line platební kartou.

Dobírce se tedy pořád ještě docela daří, přes všechny řeči o tom, jak je nemoderní a nepraktická. Je pravda, že pro doručovatele České pošty musíte mít nachystanou hotovost, možnost platit kartou zatím státní podnik nenabízí. Nabízejí ji ale jiní… A i Česká pošta se konečně odhodlala a zavedla možnost platby kartou na velké řadě poboček.

V našem velkém přehledu se dozvíte, kolik u které firmy dobírka stojí, komu se dá zaplatit kartou a také přidáme obecnou radu: co dělat, když v balíčku nenajdete to, co jste si objednali.

Propojeno!

A nechcete los? A povinné ručení? A hezká holčička, nechcete ji pojistit nebo jí založit stavební spoření?

Pošťákům už prodej finančních produktů nevoní:

Hotovost netřeba, stačí karta

Platit na dobírku už nutně neznamená čekat na kurýra s kupičkou bankovek. Záleží, jaká z přepravních společností zásilku doručí. Zatímco u řidičů GLS, Geis, DPD nebo PPL, můžete dobírku zaplatit jak hotově, tak i kartou – pokud možnost vybrat dobírku bezhotovostně povoluje obchodník, u kterého jste nakoupili, – kurýři společnosti IN TIME platební terminály nemají.

Problém s platbou kartou můžete mít i v případě, že vám balíček veze Česká pošta. Zásilku pošťáci doručují buď domů, nebo ji připraví k vyzvednutí na pobočce. Počítejte s tím, že v prvním případě se bez hotovosti neobejdete. Vyhráno ale nemáte, ani když si pro zásilku jdete na poštu – pokud tedy nejste klientem ČSOB nebo Ery/Poštovní spořitelny. Klienti ostatních bank zaplatí kartou jen na vybraných pobočkách – k prvnímu červenci měla pošta platební terminály na 758 pobočkách. Kompletní seznam poboček s platebními terminály najdete na webu České pošty.

Kolik stojí dobírka

Pokud chcete vědět, jestli vám prodejce za dopravu počítá férovou cenu, mrkněte do našeho přehledu. Především ho ale chystáme pro ty, kteří sami budou někomu něco na dobírku posílat. 

Česká pošta

Česká pošta nabízí odesílatelům dvě možnosti výplaty vybrané dobírkové částky – převod peněz na bankovní účet (Poštovní dobírková poukázka A) nebo zaslání složenkou (Poštovní dobírková poukázka C). Cena dobírky záleží jednak na způsobu výplaty a jednak na výši částky

Peníze na bankovní účet

Doporučený balík, doporučené psaní, cenné psaní

Dvanáct korun za dobírku + poplatek dle ceny

  • 1 koruna až 5000 korun – 29 Kč
  • 5001 korun až 50 tisíc korun – 40 Kč
  • za každých dalších započatých 10 000 korun – 6 Kč

Balík do ruky, Balík na poštu

Patnáct korun za dobírku + poplatek dle ceny

  • 1 koruna až 5000 korun – 35 Kč
  • 5001 Kč až 50 tisíc korun – 48 Kč
  • za každých dalších započatých 10 000 korun – 7 Kč

Peníze složenkou

Doporučený balík, doporučené psaní, cenné psaní

Dvanáct korun za dobírku + poplatek dle ceny

  • 1 koruna až 5 tisíc korun – 35 Kč
  • 5 001 korun až 50 tisíc korun – 46 Kč
  • za každých dalších započatých 10 000 Kč – 11 Kč

Balík do ruky, Balík na poštu

Patnáct korun za dobírku + další poplatek dle ceny

  • 1 koruna až 5000 korun – 35 Kč
  • 5001 Kč až 50 tisíc korun – 55 Kč
  • za každých dalších započatých 10 000 korun – 13 Kč

Soukromí dopravci posílají vybranou částku na bankovní účet. Podobně jako u České pošty ovlivňuje cenu dobírky výše vybírané částky.

DPD

  • do 5000 korun – 49 Kč
  • do 10 000 korun – 54 Kč
  • do 20 000 korun – 86 Kč
  • do 50 000 korun – 108 Kč

GLS

  • do 60 000 korun – 45 Kč 

Někteří přepravci (například PPL, Geis, InTime) balíky od soukromých osob nedoručují. využít ale můžete webové služby, které dopravu zprostředkují. Jde například o Chytrýbalík.cz. Ten spolupracuje se společnostmi Geis, InTime a GLS. Za dobírku zaplatíte:

  • minimálně 30 Kč, přesná cena se vypočte při zadávání konkrétní objednávky

Kontrola obsahu? Až po zaplacení

Dobírku vnímá řada lidí jako pojistku před nepoctivými prodejci, kteří by si rádi připsali peníze za zboží, které ale k adresátovi nikdy nedorazí. Jenže ani dobírka nezabrání tomu, že vám nakonec přijde něco úplně jiného, než jste si objednali. Řešení by přitom bylo jednoduché – zkontrolovat obsah balíčku ještě před zaplacením. To ale přepravní společnosti, včetně České pošty, neumožňují.

Propojeno!

Nechcete na internetu platit dopředu, jenže vám nevyhovuje ani dobírka? Nejradši byste zboží zaplatili, až když se přesvědčíte, že se vám hodí nebo že sedí? Pak právě na vás cílí služby poskytující odložené platby. Podrobnosti najdete v našem článku.

„Pokud není stvrzeno převzetí zásilky příjemcem a není uhrazena dobírková částka, nelze u poštovní zásilky zkontrolovat obsah. V případě, že bude po uhrazení dobírkové částky a následném rozbalení zásilky zjištěn jiný než očekávaný obsah, musí vzniklou situaci příjemce řešit s odesílatelem, popřípadě s orgány činnými v trestním řízení,“ popisuje praxi mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta totiž odpovídá pouze za škodu vzniklou při poskytování poštovních služeb – tedy pouze za případy, kdy doručí pomačkaný balíček a v něm rozlámané zboží. A stejně odpovídají i další doručovatelé – balíček je možné překontrolovat až po zaplacení dobírky, přímo u dopravce lze reklamovat pouze škody vzniklé přepravou.

Anketa

Platíte na webu kartou?

Když nepřijde, co jste objednali

Pokud rozbalíte zaplacenou zásilku a zjistíte, že vám její obsah nevyhovuje nebo se jednoduše nelíbí, můžete samozřejmě kontaktovat prodejce a domluvit se na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz – při nákupu internetu to jde do 14 dní bez udání důvodu.

I tady se ale najdou výjimky z pravidla. Jaké zboží vrátit nemůžete? O tom jsme na Peníze.cz psali před časem.

Možná ale taky objednáváte zboží z druhé ruky, za které platíte právě dobírkou. V takovém případě může být vrácení došlých věcí a hlavně peněz od dost složitější.

Nákupy z druhé ruky a reklamace

Občanský zákoník pamatuje i na situace, kdy mezi sebou obchodují dvě soukromé nepodnikající osoby. I nákupy z druhé ruky můžete reklamovat. Lhůta dva roky, jako při nákupu nového spotřebního zboží, tady ale neplatí. Zboží se vyplatí zkontrolovat co nejdříve od převzetí či doručení a případné vady vytknout bez zbytečného odkladu.

Reklamovat použité zboží lze v těchto případech:

  • pokud je v době převzetí na věci vada (i když se projeví později) a prodávající na ni předem neupozornil
  • když se věc neshoduje s popisem

V případě reklamace použitého zboží můžete žádat o odstoupení od smlouvy, opravu vad nebo slevu z kupní ceny.

Problém nastane především v momentě, kdy narazíte na podvodníka, který místo mobilního telefonu pošle třeba plechovku fazolí. Samozřejmě ho můžete kontaktovat a zkusit se s ním domluvit po dobrém. Dost možná ale budete zbytečně ztrácet čas. Raději co nejdřív vytočte číslo policie. Ta může pozdržet vydání dobírkové částky odesílateli a záležitost prošetřit.

„Pokud obsah zásilky neodpovídá tomu, co si příjemce objednal, je na místě kontaktovat přes linku 158 Policii ČR. Policisté, kteří přijedou na místo věc řešit, řeknou oznamovateli, co od něj potřebují a jaký bude následný postup v jeho konkrétním případě,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Markéta Jankovská.

Místo telefonu pytlík mouky

Podobný případ řešili jihočeští policisté loni v létě. Muž ze Strakonic nabízel na inzertních severech prodej mobilních telefonů Samsung S4, Samsung Galaxy Note 3 a iPhone 4S za částky od 3390 korun do 4619 korun. Se zájemci se telefonicky domluvil na zaslání telefonu na jimi uvedenou adresu a na platbě dobírkou. Do balíčku ale místo slíbených telefonů zabalil pytlík mouky nebo kukuřičného škrobu. Peníze za zásilky na dobírku si nechal zasílat na účet s názvem „Blesk peněženky“. Na předplacenou kartu si ale připsal pouze částku ve výši 7999 korun. V dalších sedmi případech se podařilo policistům peníze, částku 28 837 korun, zajistit ještě v držení České pošty a vrátit je poškozeným.

Zdroj: www.policie.cz

Monika Veselíková

Autor článku Monika Veselíková

Bakalářské studium odstartovala na Technické univerzitě v Liberci, magisterské v oboru Mediální studia dokončila na Fakultě sociálních věd UK. Pro Finmag a Peníze.cz píše od konce roku 2014. Ve volném čase běhá, kde se dá.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2016 15:48, bratr mého bratra

Chceš tím říct, že ten videozáznam ti k něčemu je? Jedině pokud je odesilatel trouba a nechá se tím zastrašit, jinak to můžeš nanejvýš pověsit na youtube.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 8. 2016 14:10, jihra

Na internetu nakupuji dost často a pokud kupuji od soukromých prodejců, tak si VŽDY!! rozbalování balíku točím kamerou - nejprve zaberu v detailu celý balík ze všech stran včetně adres, nálepek dopravce atd. a pak rozbaluji a kontroluji zboží. Už mi to párkrát pomohlo praštit přes prsty různé grázly. No a mám i D.A.S. pojištění právní ochrany, tudíž mám zdarma právníky a soudy. Takže grázli mají opět smůlu.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování

18. 6. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 4 komentáře

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování

Spousta lidí už dnes nechce vybírat, říká Petr Kováčik, zakladatel agregátoru slev Skrz.cz. Chtějí nakoupit a rozhodují se na základě momentálního impulzu.

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

13. 2. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

Někteří lidé přesouvají na internet prakticky celý svůj život, jiní alespoň většinu svých nákupů. Michal Šmída tvrdí, že ví, jak za zboží z webu chceme opravdu platit. „Je potřeba zabít... celý článek

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

28. 1. 2016 | Zbyněk Kuběj | 3 komentáře

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Kdo chvíli stál, již stojí opodál, praví klasik. I v jádru konzervativní instituce, jakými jsou pojišťovny, se čas od času snaží ukázat, že kráčejí s dobou. ČSOB Pojišťovna například... celý článek

Je třeba zabít dobírku. Mladý podnikatel chce změnit návyky Čechů při nákupech na webu

16. 8. 2014 | Ondřej Tůma | 41 komentářů

Je třeba zabít dobírku. Mladý podnikatel chce změnit návyky Čechů při nákupech na webu

„Dobírka je archaický přežitek. Nechápu, proč by měl člověk v peněžence nosit čtyři tisíce, aby zaplatil za objednané zboží. Placení dobírkou je víc rizikové, než když platíte kartou... celý článek

Budete kupovat dárky přes internet? Nespalte se!

19. 11. 2013 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Budete kupovat dárky přes internet? Nespalte se!

Vánoce za rohem a na nákup dárků není čas. Geometrickou řadou roste počet Čechů, kteří budou dárky pořizovat na internetu. Poznáte bezpečný e-shop? Dokdy můžete objednávat zboží, abyste... celý článek

Partners Financial Services