Na nový byt v Praze se vydělává hůř než za hranicemi

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 6. 2020 | 4 komentáře
Na nový byt v Praze se vydělává hůř než za hranicemi
Ilustrační foto.
Zdroj: Central Group

Na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních musí obyvatel Prahy vydělávat 14,1 roku – kdyby během té doby neměl žádné jiné výdaje a neplatil daně či odvody. Ukazuje to Index dostupnosti bydlení, který počítá developerská společnost Central Group.

Firma vychází z ceny bytu 7 837 538 korun a průměrné hrubé mzdy 45 947 korun měsíčně – obě čísla se vztahují k Praze a konci prvního čtvrtletí. Ještě před pěti lety stačilo na pořízení stejné nemovitosti 10,1 hrubých ročních příjmů.

Dostupnost bydlení je teď sice o trochu lepší než loni (kdy by si zájemce o byt musel šetřit 14,6 roku), přesto zůstává jednoznačně nejhorší v porovnání se sousedními metropolemi. V Bratislavě si lze stejný byt koupit teoreticky za 11,9 roku, v Mnichově za 11,8 roku, ve Vídni za 8,7 roku, ve Varšavě za 8,5 roku a v Berlíně za osm let.

Zdroj: Central Group

Zdroj: Central Group

„Postupným zvyšováním příjmů obyvatelstva by se dostupnost bydlení mohla dále zlepšovat. Pomoci by mohl i zvyšující se počet nově zahájených bytů. Loni se poprvé po dlouhé době povolilo přes pět tisíc bytů v bytových domech, letos i přes koronavirovou krizi je tempo povolování podobné,“ říká majitel Central Group Dušan Kunovský.

Vysoké ceny jsou podle něj důsledkem toho, že Praha nestíhá uspokojovat dlouhodobě vysokou poptávku po novém bydlení, a to zejména kvůli zdlouhavému schvalování jakékoliv výstavby. „Povolit nový bytový dům v Praze často trvá i deset let,“ dodává Kunovský.

Zdroj: Central Group

Podle společných statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupla průměrná cena nového bytu v Praze na 106 392 korun za metr čtvereční. Od roku 2013 zdražily byty na dvojnásobek.

Cena bytů v Praze

Vývoj průměrné ceny. Zdroj: Trigema, Skanska Reality, Central Group


Pojďte dál!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services