Byty dál prudce zdražují, ještě víc rostou ceny pozemků

pk | rubrika: Aktuality | 4. 2. 2020 | 5 komentářů

Nemovitosti v Česku loni opět výrazně zdražily. Ukazují to data HB Indexu, v němž Hypoteční banka sleduje odhady tržních cen. Výchozí hodnotou indexu – 100 bodů – je stav k 1. lednu 2010.

Ceny bytů však rostly méně než v předchozích letech. Loni meziročně stouply o 7,9 procenta, zatímco v roce 2018 o 10,8 procenta a v roce 2017 dokonce o 11,9 procenta.

Od roku 2010 vzrostly ceny bytů o 51,4 procenta, tedy víc než o polovinu. Ještě výrazněji než v Praze (o 53 %) zdražily v Brně (o 65,5 %). Naopak nejméně – o 19,7 % – stouply od roku 2010 ceny v Ústeckém kraji.

„Vysoké ceny mění strukturu nabídky ve prospěch menších bytů. Dlouhodobě tak klesá výměra bytů, u kterých je kladen větší tlak na správnou optimalizaci prostor,“ říká Petr Němeček, ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Banka hlásí, že průměrná tržní cena bytů v posledním čtvrtletí loňského roku rostla nižším tempem než ve třetím čtvrtletí – o 2,1 procentního bodu. Tempo růstu cen by podle Němečka mělo dál zpomalovat, v některých regionech už budou ceny stagnovat.

Nejdražší byty jsou dlouhodobě v Praze, průměrná cena novostavby se tam pohybuje kolem 107 000 korun za metr čtvereční.

Tržní ceny rodinných domů loni meziročně stouply o 8,7 procenta. To je víc než v roce 2018 (7,2 %) i v roce 2017 (7,5 %). Od roku 2010 zdražily rodinné domy o 40,4 procenta.

„Trendem posledních let je přesun poptávky z městských bytů do rodinných domů za městem. To potvrzuje i aktivita developerů, kteří staví převážně řadové rodinné domy ve Středočeském kraji či okolí Brna a Plzně. Větší zájem zaznamenáváme u starších rodinných domů, u nichž se noví majitelé pouštějí do rekonstrukce,“ říká Němeček.

Pozemky meziročně zdražily o 8,3 procenta, což je víc než v předchozích dvou letech. V roce 2018 stouply ceny pozemků meziročně o 7,9 %, v roce 2017 dokonce jenom o 4,4 %. Oproti roku 2010 zdražily pozemky už skoro o dvě třetiny (63,5 %), tedy výrazněji než byty i rodinné domy.

„Poptávka po pozemcích dlouhodobě přesahuje nabídku, nejdražším typem jsou pak malé pozemky do 500 metrů čtverečních ve městech a přilehlých lokalitách. Cenu nejvíce ovlivňuje dopravní dostupnost, dosah služeb a přístup k veřejným inženýrským sítím,“ říká Němeček.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services