Bydlení v Česku za 12 let zdražilo vysoko nad průměr EU

jih | rubrika: Aktuality | 17. 1. 2020 | 1 komentář
Bydlení v Česku za 12 let zdražilo vysoko nad průměr EU

Ceny bydlení v Česku v posledních dvanácti letech patří k nejrychleji rostoucím v Evropské unii. Ceny nájmů od roku 2007 do konce třetího čtvrtletí roku 2019 v Česku vyskočily o 79 procent, ceny bydlení o 60 procent. Průměr za EU je 21 a 19 procent. Nová data zveřejnil Eurostat.

Nájmy ve sledovaném období rostly rychleji jen v Litvě, kde jejich cena vyskočila za posledních 12 let dokonce o sto procent. Naproti tomu v Německu a na Slovensku nezdražily nájmy ani o pětinu.

Růst cen bytů byl v Česku od roku 2007 pátý nejrychlejší ze zemí EU. Rekordmanem je Rakousko s 86 procenty. Eurostat sleduje skutečné ceny, za které si byty v bytových či rodinných domech pořídily domácnosti. Statistika tak zahrnuje vývoj cen u nových i starých bytů.

Vývoj ceny bytů a domů a také vývoj cen nájmů v posledních 12 letech v zemích EU. Zdroj: Eurostat

Podle expertů letos ceny bydlení dál porostou, ale tempo se zpomalí. Ke konci září 2019 ceny bydlení v Česku meziročně rostly o 8,6 procenta. Byl to šestý nejrychlejší růst v EU, rychleji bydlení zdražovalo v Lotyšsku, na Slovensku, v Lucembursku, Portugalsku a Polsku. Například ve druhém čtvrtletí roku 2017 podražily tuzemské domy a byty meziročně o 13,3 procenta.

Data Eurostatu také ukazují, že ceny nájmů v Evropě v posledních 12 letech rostou plynule, u cen bytů a domů byl ale vývoj složitější. Nejprve přišel s finanční krizí propad v roce 2008, pak byl do roku 2015 relativně klid a pak ceny začaly rychle růst.

Rychle rostoucí ceny za bydlení v Česku se propisují i do mezinárodních srovnání dostupnosti bydlení. Například společnost Deloitte porovnala dostupnost 70metrového bytu ve velkých městech v Česku a dalších 11 vybraných zemích. Česko dopadlo nejhůře: na pořízení bytu je zde třeba 11,2 průměrných ročních platů.

Vývoj cen bytů a domů a také vývoj cen nájmů v posledních 12 letech. Jde o průměr za celou EU. Zdroj: Eurostat

Byt, či nebyt?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services