Prodej bytu se zjednoduší. Předkupní právo končí

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 24. 6. 2020 | 1 komentář
Od července bude snadnější prodat byt s garáží nebo sklepem. Až na výjimky totiž skončí nepovedené předkupní právo spoluvlastníků k nemovitostem. Komplikace mohlo přinášet i u rodinných domů.
Prodej bytu se zjednoduší. Předkupní právo končí

Zdroj: Shutterstock

Podle dosavadního znění občanského zákoníku musí spoluvlastníci, kteří chtějí převést svůj podíl na někoho jiného (prodejem, ale třeba i darováním), ho nejdříve nabídnout k odkupu ostatním spoluvlastníkům. Ti mají právo odkoupit podíl za cenu obvyklou. Z této povinnosti existuje výjimka, pokud se podíl převádí na osobu blízkou ve smyslu § 22 občanského zákoníku, tedy například příbuzného v řadě přímé.

Zákonné předkupní právo se vrátilo do občanského zákoníku v roce 2018 po čtyřleté pauze. Stát chtěl zamezit tomu, aby nemovitost dlouhodobě vlastnilo více osob – mezi nimi totiž často vznikají vlastnické spory. Smysl to možná dává v situaci, kdy se zdědí rodinný dům. Jenže nesystematickým znovuzavedením předkupního práva vznikl i problém, s nímž se nepočítalo. Hlavně při převodu bytů se sklepem nebo garáží, ale i lidem v rodinných domech.

Sklep a garáž: Záleží na vymezení

Nejvíc komplikací přináší předkupní právo při převodech bytů se sklepem či garáží. Ne ve všech případech. Záleží totiž na tom, jak garážové stání a sklepní prostor vymezen.

„Garážové stání je většinou vymezeno jako spoluvlastnický podíl na jedné velké jednotce, kterou je garáž. Všichni ostatní vlastníci garážových stání tak mají k převáděnému garážovému stání předkupní právo,“ upřesňuje právník Jan Eisenreich z webu SVJprávník.cz.

Předkupní právo se nevztahuje na pozemek, na němž bytový dům stojí, ani na společné prostory. Ty jsou totiž součástí bytové jednotky jako takové a nelze je od ní oddělit.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Rozhodující tedy je, jak vymezuje garáž nebo třeba sklep prohlášení vlastníka. „Pokud byla garáž nebo sklepy vymezeny jako společná část domu, tak k této společné části měla určitá osoba nikoliv vlastnické právo, ale právo výlučného užívání. V takovém případě se předkupní právo neuplatnilo,“ vysvětluje Eisenreich. „Pokud ale byla garáž zapsána jako jedna velká nebytová jednotka v katastru, tak byli všichni vlastníci bytů zapsáni také jako spoluvlastníci této garáže,“ dodává. Při prodeji bytu zároveň s garáží museli spoluvlastníci nabídnout odkup svého garážového stání.

Museli tak počítat s více než tříměsíčním zpožděním. Tím, že prodávající nabídne garážové stání k odkupu, vlastně ostatní spoluvlastníky informuje o tom, že nějaké spoluvlastnické právo mají. Následně ho mohli uplatnit ve tříměsíční lhůtě. Prodávající se sice mohl pokusit prodat byt s garáží bez toho, aby garáž nabídnul ostatním, jenže by riskoval, že kupní smlouvu pak některý ze spoluvlastníků napadne – na případnou žalobu už mají celé tři roky.

Desítky až stovky spoluvlastníků

Kvůli předkupnímu právu tedy musel prodávající oslovit desítky – někdy i dokonce stovky – spoluvlastníků a nabídnout jim podíl ke koupi. A pokud se někdo z nich rozhodl podíl na garáži odkoupit, rázem klesá i tržní cena bytu.

Nejvyšší soud v minulosti zdůraznil, že uplatnění předkupního práva nesmí být v rozporu s dobrými mravy a spoluvlastník jeho výkonem nesmí sledovat nepoctivý záměr. Problém je však v tom, že o případném zneužití práva by musel v každém jednotlivém konkrétním případě rozhodnout soud.

Prodávající proto v řadě případů uměle navýšil cenu garážového stání, aby náhodou někdo nabídky nevyužil. „V Praze se objevila spousta levných bytů a drahých garážových stání. A také spousta otázek o účelovosti a napadnutelnosti takového jednání,“ připomíná Eisenreich. Jako příklad uvádí převod bytu 3+1 za tři a půl milionu a k tomu garážové stání za další dva miliony.

Pokud se oslovení spoluvlastníci předkupního práva nevzdají dříve, může prodávající podat návrh na vklad do katastru až po uplynutí tříměsíční lhůty. „Pokud by bylo prokázáno, že se všichni předkupního práva vzdali, neměl by být problém zahájit vkladové řízení i před uplynutím této lhůty,“ doplňuje advokát Oliver Uraz z advokátní kanceláře Arrows.

Problém se netýká jenom bytů se sklepem nebo garáží. Předloňský návrat předkupního práva přinesl komplikace i lidem v rodinných domech. Ve spoluvlastnictví několika osob totiž může být například příjezdová cesta společná pro více rodinných domů. Stačilo by pak několik převodů, aby příjezdovou cestu získal do výhradního vlastnictví jenom jeden ze sousedů.

Zdroj: Shutterstock

Od července může pronajímatel bytu znovu sjednat smluvní pokutu. Vysvětlíme, v čem se liší od kauce, jak vysoká může být a kdy ji nelze uplatnit.

Nájemníku, zaplať smluvní pokutu. Strašák se vrací


Co musíte splnit, když si chcete v bytě otevřít kadeřnictví, účetní kancelář nebo třeba showroom? Některé změny přináší novela účinná od července. V článku najdete i další novinky týkající se bytového spoluvlastnictví.

Podnikání z obýváku: Co mění novela bytového spoluvlastnictví


Zrušení daně z nabytí nemovitosti za konec daňových odpočtů z úroků hypoték. Je to ze strany státu férová

Sleva nebude zadarmo. Konec daně z nabytí nemovitosti očima expertů

Už na začátku roku 2019 přispěchalo ministerstvo pro místní rozvoj s návrhem novely, která měla problém s předkupním právem vyřešit. Původní návrh počítal s tím, že výjimka z předkupního práva by se uplatnila právě při prodeji bytových jednotek, pokud by k prodeji podílu na garáži docházelo zároveň s prodejem bytu. To by sice vyřešilo problém s byty, ale už ne s vlastnictvím příjezdových cest u rodinných domů.

Změna od července

Přijatá novela, která bude účinná od začátku letošního července, nakonec předkupní právo výrazně omezuje. Zůstává zachováno například u dědiců a v dalších případech, kdy spoluvlastnictví vzniklo v důsledku situace, kterou majitel nemohl ovlivnit.

„Nově bude předkupní právo trvat už jen šest měsíců od vzniku spoluvlastnictví – například ode dne právní moci rozhodnutí notáře o vypořádání dědictví. Poté zcela zanikne,“ zdůrazňuje Uraz. Pokd nepůjde o některou z výjimek, předkupní právo ani nevznikne.

„Očekávám, že právě mezi dědici bude předkupní právo i nadále hojně využíváno,“ říká advokát Pavel Strnad z advokátní kanceláře Polverini Strnad. Podle něj by bylo vhodné vlastnictví k nemovitostem nedělit, ale odkázat je pouze jedinému z dědiců. „Jedině tak je možné předejít vzniku nepříjemných rodinných sporů. Mohou se objevit i situace, kdy si spoluvlastníci rozdělí nemovitost, ale její části jsou pak funkčně nevyužitelné,“ dodává.

„I nadále zůstává nedotčeno vzájemné předkupní právo vlastníkovi pozemku a vlastníkovi na něm stojící stavby. Tím je zachován prioritní zájem na tom, aby se u pozemku a stavby ujednotil vlastník a stavba se stala součástí pozemku,“ vyzdvihuje Uraz.

Co se smlouvami uzavřenými před 1. červencem

Popsaná změna se týká jenom smluv sjednaných od začátku letošního července. Na dříve uzavřené smlouvy dříve se předkupní právo spoluvlastníků vztahuje i dál, takže je jim potřeba nabídnout podíl k odkupu.

„Pokud do 30. června dojde ke vzniku předkupního práva, například když jeden ze spoluvlastníků uzavře smlouvu s někým jiným než dalším spoluvlastníkem, zůstane opomenutému spoluvlastníkovi i po 1. červenci nadále možnost domoci se předkupního práva,“ upozorňuje Uraz.

Jestliže by mu tedy prodávající nenabídnul svůj podíl k odkupu a snažil se ho tímto způsobem obejít, může prodej soudně napadnout v tříleté promlčecí lhůtě. „Ta zásadně začíná běžet od momentu zápisu spoluvlastnictví do katastru nemovitostí na jiného nabyvatele,“ dodává Uraz.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services