Nové byty v Praze dál zdražují, tempo ale zpomalilo

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 2. 2020

Nové byty v Praze dál zdražují. Průměrná nabídková cena volných bytů k prodeji dělala na konci loňského roku 112 500 korun za metr čtvereční.

Meziročně se jedná o šestiprocentní nárůst a oproti roku 2014 se cenová hladina pražské nabídky zvýšila už o 72,2 procenta. Tempo růstu cen nových bytů loni zvolnilo, když na konci roku 2018 meziroční nárůst dělal dokonce 12 procent.

Průměrný volný byt v pražské nabídce na konci roku 2019 byl 69 metrů čtverečních velký a stál 7,694 milionu korun. Ukazuje to aktuální Deloitte Develop Index, který sleduje byty v developerských projektech.

Nejdražší nové byty jsou na Praze 1, kde metr čtvereční na konci loňského roku průměrně vyšel na 194 600 korun. Nejlevnějším městským obvodem je Praha 9 s cenovým průměrem ve výši 103 000 korun za metr čtvereční.

V posledním sledovaném období, tedy v listopadu a prosinci, průměrná cena nového pražského bytu rostla o 1,8 procentech. Na Praze 1 (-0,24 %) a Praze 2 (-3 %) došlo k poklesu cen. Nejvíce na konci roku zdražily nové byty v Praze 4 a 5, kde průměrná cena rostla o více jak čtyři procenta.

Počet nových bytů klesl v celém roce 2019 meziročně o 13,6 procenta z 6133 bytů na 5296 bytů.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Byty v projektech rekonstrukcí měly ke konci roku 2019 podíl na trhu nových bytů ve výši 19 procent. Jejich průměrná cena za plochu dosáhla 138 100 korun za metr čtvereční. Byty v nové výstavbě stály v průměru 109 000 korun za metr čtvereční.

V listopadu a prosinci roku 2019 se na pražském developerském trhu prodalo celkem 1072 jednotek. Průměrný prodaný byt stál 6 478 000 korun. Jeho jednotková cena byla 106 090 korun za metr čtvereční a jeho velikost činila 61,1 metrů čtverečních. Nejvíce bytů prodal Central Group (155), následovaný Finepem (72) a Star Groupem (57).

Na pražský trh za listopad a prosinec 2019 přišlo čtrnáct nových developerských projektů. Do přímého prodeje bylo dáno 734 nových bytů s průměrnou cenou 114 400 korun za metr. Celková nabídka volných bytů ale za sledované období klesla téměř o šest procent na 5271 bytů.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services