Je správné snižovat sazbu daně pro lidi z nízkými příjmy?

Je správné snižovat sazbu daně pro lidi z nízkými příjmy?
Sociální demokraté zveřejnili předvolební program. Mimo jiné chtějí zvýšit daňovou sazbu lidem s příjmy nad sto tisíc. Pokud to bude možné, chtějí naopak snížit sazbu pro nízkopříjmové skupiny. Jenže ty daň často neplatí už teď. Co si o tomto návrhu myslíte?

Jednotná sazba daně z příjmu zavedená minulou vládou je nespravedlivá, naopak progresivní zdanění příjmů je nástrojem vysoké motivace a sociálního smíru. To lze vyčíst z předvolebního programu sociální demokracie. Přeloženo do konkrétních čísel, sociální demokraté v případě volebního vítězství chtějí zavést opět příjmová pásma, v nichž se bude lišit sazba daně. Lidé s příjem nad sto tisíc měsíčně by platili z hrubé mzdy 38 procent. Efekt tohoto opatření bude přísun peněz do rozpočtu v řádu jednotek miliard korun, shodují se experti.

Dopad druhého slibu, tedy snížení daňové sazby pro nízkopříjmové skupiny, pokud to dovolí situace rozpočtu, je mnohem obtížněji vyčíslitelný. A nejspíš bude nulový. Už dnes neplatí žádnou daň člověk s příjmem do 10 tisíc korun měsíčně (3 procenta populace), který nemá děti. U rodiče jednoho dítěte činí hranice příjmu, z něhož neplatí daň z příjmu zhruba 14 500 korun. Kdo má dvě děti, neplatí daň ani z příjmu 19 tisíc korun. Sociální demokraté v programu nedefinovali, co je nízký příjem. Nicméně, aby skutečně někomu peníze ušetřili, museli by tuto hranici nastavit docela vysoko.

Jak hodnotíte záměr snížit sazbu daně u nízkých příjmů? Mělo by se v Česku opět zavést progresivní zdanění příjmů? Jaký systém zdanění příjmů je podle vás nejspravedlivější?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

15. 10. 2009 9:22 | Levičák

Paní Jarko,máte pravdu.A to jak Vám odpovídá "comment" jsem již slyšel několikrát,to je opravdu argument,postarat se o sebe sám.Ona většina lidí by se o sebe chtěla postarat sama bez pomoci státu,ale potom by ten stát neměl chtít nic po nás.Stát vybírá daň z příjmu,zvyšuje DPH,platíme dědickou a darovací daň,platíme zdravotní a sociální pojištění,vybírá další daň prostřednictvím cen elektřiny,kde je majoritním vlastníkem ČEZU,vždyť takový nesmysl,jako platba za rezervovaný příkon,je holý nesmysl.Za chvíli by mohly vodárenské a teplárenské a plynárenské společnosti říci,ano ve vašem domě jsou ve stoupačkách nataženy trubky o takovém a takovém průměru a jimi může protéci tolik a tolik litrů vody,páry nebo plynu.To že takové množství neodebíráte je jedno,ale mohli by jste a tak budete platit měsíční sazbu za rezervovaný příkon.Ono je to možná také napadne.A tak vlastně ČEZ - tedy stát získává od všech občanů,aniž by odebrali jedinou kilowathodinu elektřiny ročně hrozné peníze.A za těchto podmínek říká,ode mne nic nechtějte,postarejte se o sebe sami.Tak na co bychom potom ten náš stát měli? Jen aby vybíral a nic nevracel?Minimální mzda je moc hezká věc,často za ni pracují číšníci,servírky,uklízečky apod.Samozřejmě jim hodný pan podnikatel dává něco bokem plus všimné od hostů.Dělá to samozřejmě pro sebe,aby měl za zaměstnance co nejmenší odvody.Ale těm lidem se to nezapočítává na důchod ani na nemocenskou.A tak se krásně některý podnikatel stará sám o sebe.Takhle si to "comment představuje?A znám i takové podnikatele,kteří se tak starají o dobro lidí,že jim prokazují služby nebo dodávají své výrobky bez faktur a dokladů,samozřejmě pro lidi za levnější cenu,něž by byla ta s dokladem a má nezdaněný příjem.I takto se dá starat sám o sebe!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2009 21:17 | JirkaZ

Blahopřeji. Vaše cíle a představy jsou již nyní naplněny. Pokud Vaši známí pracují za minimální mzdu (o čemž pochybuji) a mají 2-3 děti, je naprosto jisté, že už dnes žádné daně neplatí, ba naopak - jsou příjemci daňového bonusu. Takže jaké daně chcete snižovat ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2009 15:11

Paní Dano,

neexistuje žádná "pomoc státu", jak si Vy myslíte! Vláda totiž nic neprodukuje. Násilím bere těm pracovitým a schopným a v zájmu sociálního smíru to rozděluje líným a neschopným.

Skutečnost je taková, že peníze na sociální dávky potřebným musel nejdříve někdo jiný vydělat a zaplatit státu na daních.

Ti lidé, co volají po pomoci státu ve skutečnosti jen strkají svoje líné ruce do cizích kapes. A socani a komouši chtějí ty pracovité okrádat ještě vydatněji.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2009 15:02

Paní Jarko,
jste opravdu tak neschopná sestavit logickou větu bez vnitřních rozporů nebo jste vzdělaná a svým prostoduchým textem chcete "rozproudit diskusi"?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2009 14:52

Tak mi vysvětli proč je zastropováno sociální a zdravotní pojištění - tedy proč není také vypočítáváno také nějakou rovnou daní pro všechny.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2009 12:02 | Dana

Ono je to jak kde. Popravdě řečeno já osobně znám plno lidí kteří pracují téměř za minimální mzdu a k tomu mají dvě nebo tři děti a opravdu by bez jakékoliv pomoci státu nevyžili (a nejsou to cizinci), ale zase na druhou stranu neznám jediného člověka, který by se alespoň blížil platově k tomu jejich vypočítanému průměrnému měsíčnímu platu.( kolem 20000Kč?), kromě podnikatelů. Takže já jsem určitě pro jakékoliv snížení daní a vůbec pomoc státu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2009 8:14 | Patrik

Ono není problém stanovit minimální mzdu XY. Problém je, že s jejím zvyšováním se stanou její pobíratelé nezaměstnatelní.
Za minimální mzdu u nás pracují asi 2 % zaměstnanců - a budu hádat, že většina z toho budou cizinci.

Celý problém není ani tak v její absolutní výši, ale v poměru k průměrné mzdě. Pokud by se zvýšila minimální mzda, zvýší se i mzdy ostatní (když může mít člověk bez jakékoliv kvalifikace x, tak to já s mojí kvalifikací chci x + y) a tím se zvýší inflace a budeme ve stejné situaci jako na začátku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2009 8:10 | comment

Mám pro Vás špatnou zprávu - tak jsi si to představujete, to nebude nikdy. I kdyby byly dávky sebevyšší, k Vašim představám nikdy nedosáhnou. Dokud budete mít pocit, že se o Vás MUSÍ postarat stát, a nedokážete se o sebe postarat sama, nebudete spokojena nikdy.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2009 17:08 | Nox

Jarka: Jenze dovedete si predstavit, kolik by takova castka mela byt? Sectete si minimalne najem, jidlo, osaceni, hyg. potreby.. ve vetsim meste se dostanete k znacne castce. Pritom ceny stoupani a klesaji s velikosti platu v dane oblasti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2009 16:26 | jarka

Hlavně by se měla nastavit výše minimální mzdy na částku,která zaručí člověku slušný život,dnes je to pouze na přežití,a např. v případě nemoci dostanou tito zaměstnanci jen nějakých 3700 korun,myslí si někdo, že se z toho dá vyžít, a co jejich důchod,nebudou mít ani na chleba, ani na nájem! Jak je možné,že pracující člověk má nárok na menší příjem,než třeba invalidní důchodce, který nikdy nepracoval? Mám na mysli mladého feťáka ze sousedství, který na ulici vykřikuje, že těch blbých 11 000 inv. důchodu mu nestačí ani na pivo! A minimální mzda je pouhých 7120 korun!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2009 15:27 | Jan Sladovník

Docela by mě zajímalo, jací experti se shodují na tom, že radikální zvýšení daní, přinese do rozpočtu nějaké peníze. Při takto nastavených daních (i pro firmy) mnoho českých firem převede svůj kapitál do zahraničí a ze zisků tak budou platit nižší daně (např. 10% kypr). Proto můj logický rozum mi říká opak, než tvrdí "odborníci". Radikální zvýšení daně znamená odliv kapitálu a tedy i snížení příjmu do státního rozpočtu. Firmy, které jedou odejdou se již zpátky nevrátí! Proto tento negativní efekt by byl trvalý.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2009 14:01 | jirka

ČSSD dělá jen líbivou politiku, ale mnoho lidí již pochopilo, že to je jen předvolební trik. Rádi by rozdávali ze státního, ale víme, že si musíme utáhnout opasky, protože by dluhy splácely naše děti. Co se týká jejich navrhované daně, je to zcestná myšlenka, protože tím budou trestat lidi, kteří se snaží vydělat více peněz, někdy na úkor svého pohodlí. Je to tak, čím víc se budeš snažit, tak tě za to potrestáme. Ti, kteří se nesnaží a žijí někdy na úkor státu, by si mnuli ruce. Doufám, že ČSSD prohraje volby a nebude moci prosadit svoje bludné myšlenky. Pánbůh nás před nimi ochraňuj.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2009 12:16 | Patrik

Citace - Jarda / 23.07.2009 10:14

Jednotná sazba daně je spravedlivá podle zásady rovnosti lidí. Není bez zajímavosti, že v USA museli nejprve změnit ústavu, než progresivní zdanění zavedli. Hlavním výsledkem progresivní daně je matení voličů. Ti "chudší" si totiž naivně myslí, že většinu daní platí "ti bohatí" a tudíž jsou ochotni své vládě tolerovat mnohem větší rozhazování, než by byli ochotni, kdyby věděli, že všechno platí sami. A tak to bohužel i je, protože těch "horních deset tisíc" platí jen nějaké procento celkových daní. Drtivou většinu platí lidé s menším než průměrným platem, těch je totiž nejvíce.


Přesně tak. Není bez zajímavosti, že pro státní rozpočet je mnohem zajímavější sociální pojištění (které má strop), než daně z příjmu fyzických osob. Právě proto, že sociální pojištění se platí i z té nejmenší výplaty. Není totiž ani tak důležité kolik kdo platí, jako počet poplatníků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2009 12:16 | Patrik

Citace - Jarda / 23.07.2009 10:14

Jednotná sazba daně je spravedlivá podle zásady rovnosti lidí. Není bez zajímavosti, že v USA museli nejprve změnit ústavu, než progresivní zdanění zavedli. Hlavním výsledkem progresivní daně je matení voličů. Ti "chudší" si totiž naivně myslí, že většinu daní platí "ti bohatí" a tudíž jsou ochotni své vládě tolerovat mnohem větší rozhazování, než by byli ochotni, kdyby věděli, že všechno platí sami. A tak to bohužel i je, protože těch "horních deset tisíc" platí jen nějaké procento celkových daní. Drtivou většinu platí lidé s menším než průměrným platem, těch je totiž nejvíce.



Přesně tak. Není bez zajímavosti, že pro státní rozpočet je mnohem zajímavější sociální pojištění (které má strop), než daně z příjmu fyzických osob. Právě proto, že sociální pojištění se platí i z té nejmenší výplaty. Není totiž ani tak důležité kolik kdo platí, jako počet poplatníků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2009 10:14 | Jarda

Jednotná sazba daně je spravedlivá podle zásady rovnosti lidí. Není bez zajímavosti, že v USA museli nejprve změnit ústavu, než progresivní zdanění zavedli. Hlavním výsledkem progresivní daně je matení voličů. Ti "chudší" si totiž naivně myslí, že většinu daní platí "ti bohatí" a tudíž jsou ochotni své vládě tolerovat mnohem větší rozhazování, než by byli ochotni, kdyby věděli, že všechno platí sami. A tak to bohužel i je, protože těch "horních deset tisíc" platí jen nějaké procento celkových daní. Drtivou většinu platí lidé s menším než průměrným platem, těch je totiž nejvíce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zabránit poradcům v honbě za provizemi z životního pojištění?

16. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Jak zabránit poradcům v honbě za provizemi z životního pojištění?

Časté přestupy mezi penzijními fondy, které doporučovali někteří finanční poradci kvůli provizím, se kvůli osmisetkorunové pokutě klientovi nevyplatí. Podobné omezení u lukrativnějšího... celý článek

Poraďte Janotovi, jak seškrtat státní rozpočet

28. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Poraďte Janotovi, jak seškrtat státní rozpočet

Ministerstvo financí bude muset tvrdě škrtat ve státních výdajích, aby udrželo schodek státního rozpočtu pod 200 miliardami korun. Jenže na více než 80 procent výdajů nesmí sáhnout.... celý článek

Vadily by vám vyšší daně, aby se zachránil státní rozpočet?

7. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ | 65 komentářů

Vadily by vám vyšší daně, aby se zachránil státní rozpočet?

Kvůli recesi se na daních vybere letos o 120 miliard korun méně, než se plánovalo. Příští rok bude sekyra 160 miliard. Záchrana státního rozpočtu povede přes bolestivé škrty, nebo zvyšování... celý článek

Mělo by se v Česku zavést šrotovné?

2. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

Mělo by se v Česku zavést šrotovné?

S pádem vlády vzrostla šance, že sociální demokraté nakonec prosadí i šrotovné. Jenže třeba Fabii byste s ním nekoupili. Měl by stát dávat na likvidaci starého a nákup nového auta dotace?... celý článek

Partners Financial Services