Kupní síla průměrné mzdy klesá nejdéle v historii Česka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 4. 9. 2023
Kupní síla průměrné mzdy klesá nejdéle v historii Česka

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda v letošním druhém čtvrtletí stoupla na 43 193 korun měsíčně a v porovnání se stejným obdobím loňského roku je vyšší o 7,7 % (3101 korun). Oznámil to Český statistický úřad.

Po započtení vysoké inflace (růst spotřebitelských cen o 11,1 %) ale reálná mzda ve druhém čtvrtletí klesla meziročně o 3,1 %, dodali statistici.

Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou, připomínají statistici. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo za duben až červen mzdu mezi 19 320 Kč a 70 247 Kč.

Medián mezd ve druhém čtvrtletí dosáhl 36 816 Kč, proti stejnému období předchozího roku vzrostl nominálně o 7,8 %. U mužů byl 39 847 Kč, u žen 33 862 Kč. Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami.

V krajském porovnání jsou jednoznačně nejvyšší průměrné mzdy v Praze: 52 833 Kč. Na druhém místě je Středočeský kraj s 45 477 Kč, na třetím Jihomoravský (41 912 Kč). Čtyřicetitisícovou hranici překonaly ještě Královéhradecký (41 249 Kč) a Plzeňský kraj (40 986 Kč). Naopak krajem s nejnižší průměrnou mzdou zůstává Karlovarský (37 072 Kč).

Za celé první pololetí letošního roku dosáhla průměrná mzda v Česku 42 249 Kč. Meziročně je to o 8,2 % více (3198 Kč), ale po odečtení inflace (13,7 %) klesla reálná mzda o 4,8 %.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

„Meziroční pokles reálné kupní síly české průměrné mzdy pokračuje již sedm čtvrtletí v řadě a její hodnota se nachází na podobné úrovni jako v roce 2018. V loňském roce pak Česku připadl i smutný primát země s nejprudším propadem reálných mezd v rámci všech zemí OECD,“ podotýká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

„To vše za situace, kdy nezaměstnanost téměř neexistuje, ekonomika neklesá a ziskové marže v podnikatelském sektoru zůstávají na tuzemské poměry nezvykle vysoko. Jedná se tedy o poněkud obtížně pochopitelnou ekonomickou anomálii. Na mezikvartální bázi ovšem růst mezd již inflaci převyšuje a Češi tak dále nechudnou, byť v meziročním srovnání se to tak stále jeví,“ říká Hradil. Reálné mzdy se podle něj vrátí k růstu už v příštím roce, ovšem na předkrizovou úroveň se zřejmě nedostaneme dříve než v roce 2026. 

„K tak dlouhému období ztráty kupní síly výdělků v historii Česka dosud nedošlo,“ připomíná Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank Czech Republic.

„Tlak na růst mezd není nijak výrazný a jinak tomu nebude zřejmě ani ve druhé polovině letošního roku. Celkově i reálné mzdy letos nejspíš poklesnou o další 2,5 %, a tak kupní síla ‚průměrného zaměstnance‘ za poslední dva roky propadne o zhruba 11 %,“ očekává Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Proti předchozímu čtvrtletí činil růst průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů 1,5 %, dodávají statistici.


O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Zaměstnanci mají znovu odvádět nemocenské pojištění. A kdo vydělává víc jak trojnásobek průměrné mzdy, zaplatí vyšší sazbu daně. Kalkulačka ukáže, jak se vládní balíček projeví na výdělku:

Výpočet čisté mzdy 2024 po vládní reformě

+
Čistá mzda 2023:24 770 Kč
Čistá mzda po reformě:24 590 Kč
Rozdíl:180 Kč
Základ daně:30 000 Kč
Pojistné zaměstnavatel:-10 140 Kč
     - z toho sociální pojištění7 440 Kč
     - z toho zdravotní pojištění2 700 Kč
Hrubá mzda:30 000 Kč
Pojistné:-3 480 Kč
     - z toho sociální pojištění1 950 Kč
     - z toho zdravotní pojištění1 350 Kč
     - z toho nemocenské pojištění180 Kč
Daň celkem:-4 500 Kč
     - daň:4 500 Kč
Daňová sleva:2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti:0 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách:-1 930 Kč
Daňový bonus:0 Kč
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Fotogalerie: Kanceláře roku

Tady by chtěl pracovat každý. Nebo ne? Prohlédněte si oceněné projekty ze soutěže Kanceláře roku!

Zdroje obrázků najdete v galerii

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

16. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Práce jako cesta z chudoby? Na důstojnou mzdu dosáhne jen třetina Čechů

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činí 45 573 Kč hrubého, v Praze vzhledem k vyšším životním nákladům pak 47 718 Kč. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky dnes zveřejnila Platforma... celý článek

Partners Financial Services