Každý čtvrtý Čech chce novou práci. S vyšší mzdou a pochvalami

Kateřina Hovorková | rubrika: Aktuality | 5. 6. 2023
Každý čtvrtý Čech chce novou práci. S vyšší mzdou a pochvalami

Zdroj: Shutterstock

Čtvrtina zaměstnanců aktivně hledá novou práci a další třetina je otevřená zajímavým nabídkám. Ukázal to internetový průzkum agentury Grafton Recruitment, kterého se zúčastnilo 1500 lidí z celé České republiky. 

Hlavní příčinou nespokojenosti Čechů v práci jsou finance a stres. Nejčastějším důvodem, proč přemýšlejí o změně práce, je nedostatečné ohodnocení. Kromě vyššího příjmu chtějí zároveň dobrý kolektiv, práci bez stresu, která je baví, a zaměstnavatele, kterému na nich záleží.  

Tyto aspekty podle průzkumu považuje za důležité přes 90 procent respondentů. Rostoucí počet zaměstnanců, téměř 85 procent, pak touží i po práci, která je různorodá a která jim poskytne výzvy a možnosti pro rozvoj jejich dovedností a schopností.  

„Bohužel, ne všichni mají tyto potřeby naplněné. Například práci, která baví, nemá 30 procent modrých límečků, tedy především operátorů, 25 procent bílých límečků, tedy většinou kancelářských profesí a 12 procent lidí v IT. Zejména modrým límečkům pak výrazně chybí zaměstnavatel, kterému na nich záleží, a nenaplněná u nich také zůstává potřeba inspirativního šéfa,“ komentuje průzkum Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment. 

Zatímco mzda nejvíce motivuje pracovníky z financí (67 %) a z obchodu a marketingu (59 %), práce, která baví, je nejdůležitější pro lidi z IT. Plných 36 procent účastníku průzkumu pak motivuje i touha nezklamat svého zaměstnavatele a 34 procent pochvala od zaměstnavatele.  

„Pochvala od zaměstnavatele, jeho uznání a zájem, jsou dnes, v době rostoucího tlaku na výkon a efektivitu, stále důležitější. Chápající a lidský zaměstnavatel, který své lidi vyslechne, pochválí a podpoří, je klíčový pro budování spokojených a loajálních týmů,“ doplňuje Martin Malo. 

Průzkum tak odhalil, že novou, lepší práci hledá čtvrtina zaměstnanců. Podle statistik je v Česku zaměstnáno kolem čtyř milionů lidí, takže se jedná o velmi početnou nespokojenou skupinu. Otázkou ale je, zda si změnou práce skutečně finančně polepší.  

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu průměrná hrubá mzda v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla na 41 265 korun měsíčně a v porovnání se stejným obdobím loňského roku je vyšší o 8,6 procent. Po započtení vysoké inflace (růst spotřebitelských cen o 16,4 %) ale reálná mzda v prvním čtvrtletí klesla meziročně o 6,7 procent. Psali jsme podrobně: Češi vydělávají víc, ale koupí si méně. Nová čísla o mzdách 

Pilná včela
Zdroj: Shutterstock

Najděte práci

Inzeráty ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nevíte, na jakou práci se hodíte? Udělejte si unikátní test pracovních předpokladů.

Přidají firmy i podruhé? 

Řada zaměstnavatelů zvyšovala mzdy na začátku roku. „Firmy si uvědomují růst spotřebitelských cen, který dopadá na každého. Proto většina z nich přistoupila na začátku roku k plošnému navyšování mezd, nejčastěji v rozmezí mezi 5 až 10 procenty,” uvádí průzkum poradenské společnosti RSM, do kterého se zapojilo 176 tuzemských firem.

K plošnému navýšení mezd začátkem roku nejčastěji docházelo v průmyslu, který dlouhodobě bojuje s odlivem zaměstnanců do mzdově perspektivnějších sektorů i s jejich stárnutím. „Naopak lidé v segmentu IT, kde je v oblasti mzdové politiky dlouhodobě vysoká konkurence, se v letošním roce navýšení mzdy překvapivě vůbec nedočkali,“ komentuje výsledky průzkumu partnerka RSM Monika Marečková. 

Podle ní je zřejmé, že růst nestačí potřebám ani očekáváním lidí. A firmy stojí před rozhodnutím, zda přidat podruhé. „Dvě třetiny firem se shodují, že je i nadále vystavena tlaku na další zvýšení mezd, a ne malému. Celých 24 procent zaměstnanců totiž očekává zvýšení mzdy o více než 10 procent, 32 procent by pak uvítala nárůst mezi 5 až 10 procenty. Což je pochopitelně zcela mimo možnosti většiny firem,” tvrdí Marečková.  

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

S druhým navýšením mezd v průběhu roku ostatně spíše nepočítá nadpoloviční většina oslovených firem. Pouze 16 procent to má jako součást svého mzdového plánu. „S dalším zvyšováním mezd počítají spíše firmy ze specifických odvětí, často ty, které v loňském roce nemohly přidat dostatečně, tedy například automotive nebo strojírenský sektor,“ doplňuje Marečková.  

Své zaměstnance si podle ní zároveň chtějí udržet kreativní a manažerské obory, kterým se naopak daří – tedy především z oblasti finančnictví, marketingu a reklamy nebo poradenství a consultingu. S alespoň částečnou valorizací pak počítají také dopravní a logistické firmy. 

Podle Marečkové se změnil přístup k finančnímu plánování. V loňském roce velká část firem navyšovala mzdy, přestože je nedokázala pokrýt z vlastních tržeb, nyní jsou podnikatelé výrazně opatrnější. „Mzdy a s tím související odvody tvoří v mnoha firmách významnou část nákladů a jejich slepé navyšování jen na základě údajů o inflaci nebo tlaku zaměstnanců by mohlo firmy velice rychle přivést do problémů,“ zmiňuje Marečková. 

Čtvrtina firem přiznává, že valorizace mezd se bude odvíjet od celkové strategie globálního vlastníka nebo skupiny. Další čtvrtina zatím žádnou strategii nemá. V 17 procentech případů firmy počítají s rozvojem benefitů jako kompenzací nižšího růstu mezd. A 14 procent pak bude energii věnovat hlavně solidárním programům pro nejnižší příjmové skupiny. 


O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Zaměstnanci mají znovu odvádět nemocenské pojištění. A kdo vydělává víc jak trojnásobek průměrné mzdy, zaplatí vyšší sazbu daně. Kalkulačka ukáže, jak se vládní balíček projeví na výdělku:

Výpočet čisté mzdy 2024 po vládní reformě

+
Čistá mzda 2023:24 770 Kč
Čistá mzda po reformě:24 590 Kč
Rozdíl:180 Kč
Základ daně:30 000 Kč
Pojistné zaměstnavatel:-10 140 Kč
     - z toho sociální pojištění7 440 Kč
     - z toho zdravotní pojištění2 700 Kč
Hrubá mzda:30 000 Kč
Pojistné:-3 480 Kč
     - z toho sociální pojištění1 950 Kč
     - z toho zdravotní pojištění1 350 Kč
     - z toho nemocenské pojištění180 Kč
Daň celkem:-4 500 Kč
     - daň:4 500 Kč
Daňová sleva:2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti:0 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách:-1 930 Kč
Daňový bonus:0 Kč
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Fotogalerie: Kanceláře roku

Tady by chtěl pracovat každý. Nebo ne? Prohlédněte si oceněné projekty ze soutěže Kanceláře roku!

Zdroje obrázků najdete v galerii

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services