Co stojí za pádem bitcoinu a končí snad bitcoinové NFT? Týden v kryptu #46

Tomáš Krause | rubrika: Seriál | 26. 8. 2023
Cena bitcoinu spadla o čtyři tisíce dolarů (bezmála 90 tisíc Kč), ale obtížnost těžby láme rekordy. FBI varuje před Kimovými hackery, o NFT na bitcoinu už není zájem a záhadná peněženka má asi majitele. Je tu další #TýdenVKryptu.
Co stojí za pádem bitcoinu a končí snad bitcoinové NFT? Týden v kryptu #46
Může za pád ceny bitcoinu Elon Musk? (ilustrační foto)
Zdroj: The Bitcoin Street Journal / Midjourney

Proč padá bitcoin

Minulý čtvrtek po odevzdání Týdne v kryptu do „tisku“ se bitcoin zřítil z hodnot blízko 29 tisícům dolarů (asi 640 tisíc Kč) až ke 24 tisícům (cca 530 tisíc Kč), což představovalo pád o 15 % v rámci jednoho dne. Bitcoin tak rázně ukončil dlouhé období nízké volatility, kdy se dva měsíce motal mezi 29 a 31 tisíci dolary (asi 640 až 685 tisíc Kč).

Nejznámější a největší kryptoměna světa padala celý den, ale největší pokles se odehrál v rámci jediné pětiminutové svíčky, kdy se cena poroučela z 27 500 dolarů (605 tisíc Kč) na 24 200 USD (533 tisíc Kč), aby během následujících deseti minut vyletěla na 26 300 dolarů (579 tisíc Kč). Cena mezi 25 a 26 tisíci dolary se ukázala natolik lákavá, že den zakončil bitcoin jen o 7 % níž na ceně 26 600 dolarů (586 tisíc Kč) za minci a okolo těchto cen se pohybuje celý tento týden.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

A co že se stalo? Sociální sítě měly jasno hned: může za to Elon Musk, protože prodal bitcoiny držené jeho firmou SpaceX. Musk ale pravděpodobně nebyl tím, kdo crash způsobil, protože ani s oním prodejem to zřejmě není tak žhavé. Podle Glassnode se zdá, že hlavním faktorem bylo snižování pákového efektu na trhu s deriváty, kde bylo během několika hodin vymazáno 2,5 miliardy dolarů (55 miliard Kč).

Ať už tento pád způsobilo cokoliv (nebo kdokoliv), byla to možná poslední šance nakoupit bitcoin pod 25 tisíci dolary (550 tisíc Kč). A nebo taky ne a podíváme se ještě níž. Jak už to tak bývá, analytici předpovídají, že buď bitcoin našel dno, a nebo spadne na deset tisíc dolarů (asi 223 tisíc Kč). Tak si vyberte...

Rekordní obtížnost těžby bitcoinu

I když cena bitcoinu výrazně klesla, obtížnost bitcoinové těžby pokračuje v opačném směru. O dosažení nového all time high jsem psal naposledy na začátku léta, kdy byla obtížnost těžby (neboli ukazatel toho, jak snadno nebo těžko dokážou těžaři vytěžit nový blok) nastavena na hodnotu 51,23 T. Po lehké letní stagnaci vyskočila při poslední úpravě v úterý obtížnost na nový rekord, 55,62 T.

Znamená to, že aktuálně je zapotřebí výkonu víc jak 55 bilionů hashů za sekundu k vytěžení jednoho nového bloku. A rekordní je i celkový hashrate sítě, který je nyní 397,74 EH/s.

Co to znamená? Že těžaři i přes razantní pokles ceny bitcoinu dále zapojují další a další zařízení a věří v to, že bitcoin půjde brzy nahoru. Určitě v tom pomáhá i rozjíždějící se hype okolo halvingu, který nastane už na jaře příštího roku.

Prodej ukradených kryptoměn

Americká FBI varovala, že se hackeři napojení na Severní Koreu mohou pokusit zpeněžit ukradené kryptoměny v hodnotě okolo 41 milionů dolarů (902 milionů Kč). Federální úřad pro vyšetřování se podělil o podrobnosti o šesti bitcoinových adresách patřících údajně hackerům známými jako Lazarus Group a APT38. Je v nich uloženo zhruba 1 580 bitcoinů, což odpovídá zmíněné hodnotě.

Jednohubky z krypta

Máme podcasty, máme newslettery, máme komentáře. A teď i #TýdenVKryptu. Pravidelný přísun dění ze světa kryptoměn v krátkém přehledu, který vás udrží v obraze. Servírováno jako rozmanité jednohubky. Každou sobotu na Finmag.cz.

FBI se domnívá, že hackeři se mohou pokusit ukradené prostředky zpeněžit a proto varuje kryptoměnové burzy a směnárny: „Subjekty soukromého sektoru by měly zkoumat data v blockchainu spojená s těmito adresami a být ostražité při ochraně před transakcemi přímo s těmito adresami nebo z nich odvozenými.“

Hackerům spřízněným s uvedenými skupinami se připisuje krádež sta milionů dolarů (asi 2,2 miliardy Kč) z Atomic Wallet, 60 milionů dolarů (1,32 miliardy Kč) z Alphapo a 37 milionů dolarů (814 milionů Kč) z CoinsPaid. Výzkumníci jim připisují i hacknutí bridge Horizon společnosti Harmony a bridge Ronin společnosti Sky Mavis.

Bitcoin ordinals: rychlý start i rychlý konec?

Vzpomínáte si na raketový nástup ordinals, které prakticky zablokovaly bitconovou síť? Vypadá to, že jak rychle se „NFT na bitcoinu“ zjevily, tak rychle skončí. Spolu s klesajícími objemy obchodů klesl v polovině srpna i počet transakcí bitcoin ordinals o 97 % na pouhých 20 571.

Ve zprávě ze 17. srpna DappRadar upozornil, že podle jeho dat se celkový objem prodejů bitcoin ordinals snížil z květnových 452 milionů dolarů (skoro deset miliard Kč) na zhruba tři miliony dolarů (66 milionů Kč). A popsal to jako chmurný scénář pro trh s ordinals. Zároveň se ale domnívá, že je zapotřebí víc času, aby bylo možné určit, zda se jedná o dočasný neúspěch, nebo systémový problém NFT na bitcoinu.

Anketa

Mají být v bitcoinové síti zapisovány NFT?

Dále se DappRadar domnívá, že klíčovým problémem kolem udržitelnosti ordinals je to, že bitcoinová komunita je rozdělena v názoru, zda by NFT měly v bitcoinové síti být, či nikoliv.

Pokud se většina uživatelů shodne na tom, že se má bitcoin používat na zapisování obrázků, tak je to v pořádku. Já osobně si ale myslím, že pokles zájmu o ordinals ukazuje spíš na to, že lidé považují bitcoin za peníze a prodej obrázků má zůstat na jiných protokolech.

Záhada bitcoinové adresy

Možná jste to také četli – bitcoinová komunita narazila na neidentifikovanou adresu, která za poslední tři měsíce nashromáždila bitcoiny v hodnotě tří miliard dolarů (66 miliard Kč). To vyvolalo vlnu spekulací o jejím skutečném majiteli. Někteří diskutující měli brzy jasno a podle nich šlo o peněženku firmy BlackRock a její přípravu na schválení ETF. Jenže tahle teorie se nezakládala na žádných pádných důkazech.

Záhadná adresa, která se velice rychle stala třetím největším držitelem bitcoinu na světě, byla ale brzy identifikována – blockchainová zpravodajská platforma Arkham Intelligence tvrdí, že jde o peněženku patřící firmě Robinhood a jedná se podle ní o takzvané Jump Trading Custody.

Rychlovka na konec: Omán je další zemí, která sází na krypto: v průběhu několika měsíců spustil už druhé zařízení na těžbu kryptoměn. Země se tímto způsobem snaží diverzifikovat ekonomiku a zbavit ji závislosti na vývozu ropy.

Kam dál? Týden v Kryptu na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky. Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Partners Financial Services