Bitcoin míří k rekordu. Pomáhá mu nový fond

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 18. 10. 2021 | 4 komentáře
Bitcoin míří k rekordu. Pomáhá mu nový fond

Zdroj: Shutterstock

Bitcoin míří k novému cenovému rekordu. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny se v pátek přehoupla přes hodnotu 62 500 dolarů za kus, během víkendu pak klesla na úroveň kolem 61 tisíc.

Vyšších cen dosahoval bitcoin za celou svoji historii od roku 2009 pouze v jediném týdnu letos v polovině dubna. Dosavadním rekordem je skoro 65 tisíc dolarů z 14. dubna 2021. 

V nejbližších dnech může bitcoin svůj dosavadní rekord překonat. Pravděpodobně už v pondělí bude v USA spuštěn první tamní burzovně obchodovaný fond umožňující investice do termínových kontraktů na bitcoin.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Spuštěním fondu společnosti ProShares by skončila osmiletá etapa dohadů a debat ohledně spuštění fondu, který umožňuje poměrně snadné investování do bitcoinu konvenčním způsobem. To by k němu přivedlo další zájemce, kteří se dosud zdráhají, protože si například nechtějí sami zakládat bitcoinové peněženky nebo překonávat jiné výzvy plynoucí stále z poměrně slabé uživatelské přívětivosti kryptoměn. Konvenční bitcoinový fond by navíc bitcoin v očích odborné i širší veřejnosti dále legitimizoval.

Společnost ProShares v pátek aktualizovala prospekt ke uvedenému fondu, který podala americké Komisi pro burzy a cenné papíry. Pondělní datum – 18. října – v něm uvádí jako předpokládaný termín spuštění fondu. První žádost o spuštění bitcoinového fondu byla u komise podána už v roce 2013. Komise ale dosud všechny žádosti smetla ze stolu s širokou paletou zdůvodnění – od obav z cenové manipulace po pochybnosti nad ověřováním objemu vlastnictví kryptoměny v majetku toho či onoho fondu.

Ve Spojených státech se konvenčně obchoduje s termínovými kontrakty na bitcoin, avšak zatím nejsou činné žádné fondy, jež se na ně specializují. To se nyní tedy podle všeho změní. Jedná se o vysoce příznivou, přelomovou událost, takže rozhodně nelze vyloučit, že cena bitcoinu v blízké době překoná rekord z letošního dubna.

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

Bitcoin, investice, kryptoměny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

15. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

Od příštího úterý se můžou hlásit zájemci o akcie české společnosti Fixed.zone, která vyrábí příslušenství pro mobilní zařízení, lokátory nebo třeba chytré peněženky. Firma dnes obdržela... celý článek

Nekonečný dluhopis, nebo riskantní nesmysl? Xixoio se brání kritice

5. 10. 2021 | Petr Zámečník, redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Nekonečný dluhopis, nebo riskantní nesmysl? Xixoio se brání kritice

Zařaďte se mezi vyvolené a podpořte svými penězi vznik smysluplného projektu, jehož ekosystém posune náš národ a postupně se rozvine do celého světa, láká firma Xixoio. Má to spoustu... celý článek

Hlídejte si bitcoiny. Nový podvod zneužívá DHL

23. 9. 2021 | Jiří Hovorka

Hlídejte si bitcoiny. Nový podvod zneužívá DHL

Antivirová společnost Avast varuje před spamy, které obsahují škodlivý software určený ke krádeži kryptoměn z populárních peněženek jako jsou ArmoryDB, Bytecoin, Jaxx Liberty, Exodus,... celý článek

Můžeme kritizovat bitcoin? Jak to vidí Vávra, Stroukal a Pilař

2. 8. 2021 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Můžeme kritizovat bitcoin? Jak to vidí Vávra, Stroukal a Pilař

Jaká jsou největší úskalí investice do kryptoměn? Co by se stalo, kdyby bitcoin stál milion dolarů? Budeme s ním opravdu někdy platit? Poslechněte si záznam debaty.

Partners Financial Services