Hlídejte si bitcoiny. Nový podvod zneužívá DHL

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 23. 9. 2021
Hlídejte si bitcoiny. Nový podvod zneužívá DHL

Zdroj: Shutterstock

Antivirová společnost Avast varuje před spamy, které obsahují škodlivý software určený ke krádeži kryptoměn z populárních peněženek jako jsou ArmoryDB, Bytecoin, Jaxx Liberty, Exodus, Electrum, Atomic, Guarda a Coinomi.

Výzkumníci Avastu upozorňují, že spamová kampaň zneužívá jména přepravní společnosti DHL a mexického zpracovatele kovů General de Perfiles. Avast v posledních zhruba dvou týdnech vystopoval a zablokoval přibližně 12 tisíc takovýchto škodlivých e-mailů. Mezi země nejvíce zasažené šířením této podvodné kampaně patří vedle třeba Británie nebo Spojených států i Česko.

Podvodníci rozesílají e-maily napodobující vzhled skutečných zpráv od DHL. E-mail informuje uživatele o tom, že údajný balíček byl z důvodu nedostupnosti příjemce doručen do centrálního skladu. Příjemce je následně vyzván k vyplnění přiloženého formuláře, aby mohl doručení balíku přeložit na jiný termín. Když se ale pokusí přílohu otevřít, spustí se instalace škodlivého programu, který se označuje jako BluStealer.

Srovnejte si to s námi

V případě General de Perfiles obdrží příjemci e-mailem informaci, že mají přeplatek na fakturách a že jim byl ponechán kredit, který jim bude odečten při dalším nákupu. Stejně jako kampaň DHL obsahuje i zpráva General de Perfiles škodlivou přílohu BluStealer.

„Pozorované malspamové kampaně využívají sociální inženýrství a zneužívají kredibilitu velkých společností, aby lidi přiměly k otevření přílohy. Jedná se o starý trik použitý s novým typem hrozby, a proto uživatelům doporučujeme neustálou obezřetnost před tím, než kliknou na jakoukoli přílohu,“ říká Anh Ho, výzkumník škodlivého softwaru v Avastu.

BluStealer je keylogger (software snímající stisky jednotlivých kláves), uploader dokumentů a nástroj na krádež kryptoměn v jednom. „Z kryptopeněženek dokáže ukrást data, jako jsou soukromé klíče a přihlašovací údaje, díky čemuž může oběť ztratit přístup k peněžence. BluStealer také detekuje kryptoadresy zkopírované do schránky a nahradí je útočníkovými předdefinovanými, takže kryptoměny jsou převedeny do kapsy kyberzločince namísto legitimního příjemce,“ říká Anh Ho.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

5. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Bitcoin překonal rekord, byl nejdražší v historii

Cena kryptoměny bitcoin se dnes podle agentury Reuters dostala na 69 202 dolaru (víc než 1,6 milionu korun) za minci a dosáhla tak nového rekordu. Nevydržel ale dlouho, cena vzápětí... celý článek

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

2. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin vyletěl o čtvrtinu. V korunách je nejdražší v historii. Týden v kryptu

Cena bitcoinu vyskočila o 25 procent, bitcoinová ETF nabízejí i velké americké banky a to od BlackRocku expanduje do Brazílie. Na světlo se dostaly další e-maily Satoshiho Nakamota... celý článek

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

24. 2. 2024 | Tomáš Krause

ECB si kopla do bitcoinu. Čas nakupovat? Týden v kryptu

Evropská centrální banka si zkusila kopnout do bitcoinu. Asi jako když se mladistvý intelektuál pokusí nakopnout merunu. Spočítáno: 51% útok na bitcoin se nemůže vyplatit. Nigérie a... celý článek

Partners Financial Services