Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 10. 2021 | 6 komentářů
Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Od příštího úterý se můžou hlásit zájemci o akcie české společnosti Fixed.zone, která vyrábí příslušenství pro mobilní zařízení, lokátory nebo třeba chytré peněženky. Firma dnes obdržela souhlas České národní banky k veřejné nabídce akcií (takzvané IPO).

O akcie se zájemci v rámci IPO mohou hlásit od 19. října do 2. listopadu, pak se s akciemi firmy Fixed.zone začne obchodovat veřejně na trhu Start pražské burzy. Firma do veřejného obchodování na burzu posílá 220 tisíc akcií a rozmezí upisovací ceny je 180 až 222 korun. Investoři budou podávat nabídky v tomto rozmezí, pokud bude zájem převyšovat uvolňované množství akcií, získají akcie v IPO ti investoři, kteří podají nejvyšší nabídku.

Akcie se v rámci IPO budou prodávat po 100 kusech (tzv. lot), kdo by tedy měl o nové akcie zájem, musí si připravit minimálně 18 tisíc korun (minimální upisovací cena 180 Kč x 100 kusů akcií). Akcie v rámci veřejné nabídky bude možné získat prostřednictvím některého ze členů Burzy cenných papírů Praha, což jsou banky a investiční společnosti, které zprostředkovávají obchody na burze.

Pokud firma v IPO prodá všech nabízených 220 tisíc akcií, bude se na burze následně obchodovat s 9,99 % všech akcií firmy. Ocenění firmy vychází při upisovací ceně mezi 180 až 222 korunami na 358 až 438 milionů korun. Obrat společnosti Fixed.zone v roce 2020 byl přes 254 milionů korun a hrubý zisk (EBITDA) dělal necelých 15 milionů korun. Letos firma opět roste a očekává za rok 2021 hrubý zisk nad úrovní 23 milionů korun.

Srovnejte si to s námi

Českobudějovická společnost vyvíjí a vyrábí lokátory, nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání, nebo zjednodušují jejich používání. Dále v Prostějově vlastní a provozuje rukodělnou výrobu luxusních kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je značka Fixed. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí.

„Brzy plánujeme na trh uvést několik dalších vlastních produktů, například chytrý přívěšek Fixed Sense, který kromě hlídání a hledání věcí umí i monitorovat teplotu, vlhkost prostředí, nebo ovládat chytrou domácnost. Dalším produktem je tracker Fixed Buddy, který již využívá technologii budoucnosti – internet věcí. Všechny lokátory a trackery jsou součástí jednoho ekosystému Fixed Smart, který lze jednoduše ovládat přes aplikace vytvořené pro Android i iOS,“ říká Daniel Havner, zakladatel společnosti a její majoritní akcionář.

Firma očekává, že prostřednictvím IPO získá nový kapitál v objemu 40 až 50 milionů korun. Největší část, tedy 20 milionů korun, připadne na zvýšení skladových zásob v souvislosti s expanzí na zahraniční trhy. Chystá vlastní internetový obchod nebo podporu exportu na evropské trhy přes dlouhodobé distributory.

Deset milionů korun chce společnost investovat do nového informačního systému a dalších potřebných kroků, které povedou k zefektivnění prodejních procesů a jejich automatizaci v rámci zvýšení kapacity obchodu, především exportu. Po pěti milionech korun by mělo připadnout na investice do vývoje a designu nových produktů a na marketingové aktivity pro podporu růstu.

„Na trh Start míří devátý emitent, který reprezentuje velmi zajímavý a dynamicky rostoucí segment. Firem, které vyvíjejí technologie a dokáží je samy i úspěšně vyrobit a prodat, je v Evropě, oproti například USA, velký nedostatek. Jsem rád, že takovou firmu brzy uvítáme i u nás,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2021 9:06, Moje Jméno

Vždyť je tam přímo odkaz...

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2021 17:01

lide v cesku jsou na pokraji bidy bankrotu zadna budoucnost to uz prehanite

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services