Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 10. 2021 | 6 komentářů
Nováček na burze: Akcie od 180 korun, úpis začíná

Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Od příštího úterý se můžou hlásit zájemci o akcie české společnosti Fixed.zone, která vyrábí příslušenství pro mobilní zařízení, lokátory nebo třeba chytré peněženky. Firma dnes obdržela souhlas České národní banky k veřejné nabídce akcií (takzvané IPO).

O akcie se zájemci v rámci IPO mohou hlásit od 19. října do 2. listopadu, pak se s akciemi firmy Fixed.zone začne obchodovat veřejně na trhu Start pražské burzy. Firma do veřejného obchodování na burzu posílá 220 tisíc akcií a rozmezí upisovací ceny je 180 až 222 korun. Investoři budou podávat nabídky v tomto rozmezí, pokud bude zájem převyšovat uvolňované množství akcií, získají akcie v IPO ti investoři, kteří podají nejvyšší nabídku.

Akcie se v rámci IPO budou prodávat po 100 kusech (tzv. lot), kdo by tedy měl o nové akcie zájem, musí si připravit minimálně 18 tisíc korun (minimální upisovací cena 180 Kč x 100 kusů akcií). Akcie v rámci veřejné nabídky bude možné získat prostřednictvím některého ze členů Burzy cenných papírů Praha, což jsou banky a investiční společnosti, které zprostředkovávají obchody na burze.

Pokud firma v IPO prodá všech nabízených 220 tisíc akcií, bude se na burze následně obchodovat s 9,99 % všech akcií firmy. Ocenění firmy vychází při upisovací ceně mezi 180 až 222 korunami na 358 až 438 milionů korun. Obrat společnosti Fixed.zone v roce 2020 byl přes 254 milionů korun a hrubý zisk (EBITDA) dělal necelých 15 milionů korun. Letos firma opět roste a očekává za rok 2021 hrubý zisk nad úrovní 23 milionů korun.

Srovnejte si to s námi

Českobudějovická společnost vyvíjí a vyrábí lokátory, nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání, nebo zjednodušují jejich používání. Dále v Prostějově vlastní a provozuje rukodělnou výrobu luxusních kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je značka Fixed. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí.

„Brzy plánujeme na trh uvést několik dalších vlastních produktů, například chytrý přívěšek Fixed Sense, který kromě hlídání a hledání věcí umí i monitorovat teplotu, vlhkost prostředí, nebo ovládat chytrou domácnost. Dalším produktem je tracker Fixed Buddy, který již využívá technologii budoucnosti – internet věcí. Všechny lokátory a trackery jsou součástí jednoho ekosystému Fixed Smart, který lze jednoduše ovládat přes aplikace vytvořené pro Android i iOS,“ říká Daniel Havner, zakladatel společnosti a její majoritní akcionář.

Firma očekává, že prostřednictvím IPO získá nový kapitál v objemu 40 až 50 milionů korun. Největší část, tedy 20 milionů korun, připadne na zvýšení skladových zásob v souvislosti s expanzí na zahraniční trhy. Chystá vlastní internetový obchod nebo podporu exportu na evropské trhy přes dlouhodobé distributory.

Deset milionů korun chce společnost investovat do nového informačního systému a dalších potřebných kroků, které povedou k zefektivnění prodejních procesů a jejich automatizaci v rámci zvýšení kapacity obchodu, především exportu. Po pěti milionech korun by mělo připadnout na investice do vývoje a designu nových produktů a na marketingové aktivity pro podporu růstu.

„Na trh Start míří devátý emitent, který reprezentuje velmi zajímavý a dynamicky rostoucí segment. Firem, které vyvíjejí technologie a dokáží je samy i úspěšně vyrobit a prodat, je v Evropě, oproti například USA, velký nedostatek. Jsem rád, že takovou firmu brzy uvítáme i u nás,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2021 9:06, Moje Jméno

Vždyť je tam přímo odkaz...

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2021 17:01

lide v cesku jsou na pokraji bidy bankrotu zadna budoucnost to uz prehanite

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services