Plyn je nejdražší v historii, cena povolenek padá

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 3. 2022 12:00 aktualizováno 2. 3. 2022 12:23 | 10 komentářů
Plyn je nejdražší v historii, cena povolenek padá

Zdroj: Shutterstock

Eskalující válka na Ukrajině žene vzhůru ceny komodit.

„Burzovní cena plynu v Evropské unii dnes letí k metě 200 eur za megawatthodinu a je tak nejvyšší v historii. Vzestup cen plynu z loňského října, v jehož důsledku krachla Bohemia Energy, začíná vypadat docela nevinně,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom Trinity Bank.

Plyn v EU citelně zdražuje, protože se trh obává omezení či přerušení ruských dodávek. Obává se toho konkrétně i Čína, která se podle agentury Bloomberg snaží předzásobit a kupuje ropu, plyn, ale třeba i železnou rudu, ječmen nebo kukuřici. I u těchto komodit Rusko patří k velkým světovým vývozcům.

Pokračuje i zdražování ropy. Barel Brentu, který je určující pro ceny u českých pump, dnes zdražuje přes 5 % a je nad hranicí 110 dolarů. Tam byl naposledy v červenci 2014. Rusko podle Kovandy ale na růstu cen ropy teď nevydělává. „Západ ruskou ropu přímo ještě nesankcionuje, ale trh se tak už chová. Svět, včetně Číny, o ni teď nemá zájem ani ve velké slevě,“ říká ekonom.

Naopak výrazně klesá cena emisních povolenek, která dnes atakuje hranici 60 euro za tunu CO2. Z únorových maxim je to pokles více jak o třetinu. Na cenách elektřiny se to ale zatím neprojevuje.

V posledních dnech oslabuje také koruna, ke společné evropské měně oslabila dnes v poledne už k hranici 25,7 koruny za euro. To také zvyšuje tlak na další růst inflace. Koruna se tím dostala na nejslabší úroveň od listopadu minulého roku a ve srovnání s polovinou února je k euru slabší o 5 % a vůči dolaru o 7,5 %. Ve srovnání s okolními zeměmi regionu je její oslabení mírnější.

„Polský zlotý oproti polovině února oslabil vůči euru o 6,4 % a je nejslabší od roku 2009, maďarský forint pak o 7 % a dostal se vůči euru na nejslabší hodnoty v historii. Polská centrální banka tak začala už včera intervenovat a maďarská centrální banka oznámila, že je připravena intervenovat, pokud se měna dostane pod další tlak,“ uvádí Jakub Seidler, ekonom České bankovní asociace. Česká národní banka zatím neintervenuje.

„Dosavadní komentáře z ČNB naznačují, že centrální banka sice vnímá ruskou invazi krátkodobě jako proinflační faktor, který ovšem ve finále může vést k nižším spotřebitelským a investičním výdajům. Vysoká nejistota spojená s další dynamikou konfliktu a dopadem (nejen) na ceny dovážených energií pravděpodobně povede v nejbližších měsících centrální bankéře k vyšší opatrnosti a vyčkávání na nová čísla,“ říká Jan Bureš, ekonom Patria Finance.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2022 15:23, Šťoural

Ještě že mi to dřevo roste na zahradě zadarmo. V domku mám technickou přípravu na krbová kamna, a tak až bude neúnosné topit moderně a pohodlně elektřinou... No a pak se historie vrátí o 100 let zpátky a budeme si domky vytápět neefektivně, pracně ale levně spalováním dřeva. Má to nepochybně své kouzlo, jen aby unijní hujeři skrze pohádku o Green dealu nezakázali pálení dřeva a pak i dýchání. Ovšem toho bubáka - CO2 - vyrábí skoro vše, třeba pečení chleba (ano ty díry jsou od něj), výroba alkoholu, kompost...

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services