I kryptoměny musíte zdanit. Jak na to?

Příjmy z prodeje bitcoinů a dalších kryptoměn podléhají zdanění. Zákon na ně totiž pohlíží jako na zboží. Jak je zahrnout do daňového přiznání?
I kryptoměny musíte zdanit. Jak na to?

Zdroj: Shutterstock

Zákon nevnímá kryptoměny jako peníze. Pohlíží na ně jako na zboží, přesněji řečeno nehmotný movitý majetek. Příjmy z jejich prodeje nebo jiné směny spadají pod §10 Zákona o daních z příjmů – Ostatní příjmy. Konkrétně jde o odstavec 1), písmeno b), odrážku 3 (Ostatní příjmy z úplatného převodu jiné věci).

O autorce

Zdroj: Simplecoin

Kateryna Niedobová je v kryptosvětě jako doma. V roce 2013 stála po boku svého manžela Pavla Niedoby u zrození nejstarší české online směnárny kryptoměn Simplecoin. Ta v současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za koruny nebo eura a připravuje další rozšíření nabídky. Kryptopeněženka se podle Kateryny brzy stane běžnou součástí našich životů podobně jako platební karty.

Daňová sazba na tyto příjmy je 15 %. To platí pro osobu s celkovým příjmem pod 48násobek průměrné mzdy, což pro rok 2021 bylo 1 701 168 korun. S příjmy nad tuto hranici daníte kryptoměny sazbou 23 %, pořád jste na tom ale lépe než například v Rakousku. Tam nově uplatňují plošnou sazbu 27,5 %.

Kdy nemusíte danit kryptoměny:

  • Když je držíte a neprodáváte.
  • Když jste z prodeje neměli žádný zisk.

Kdy naopak kryptoměny danit musíte:

Stručně řečeno, ve všech ostatních případech. Dejte si ale pozor na následující situace. Daně platíte i v těchto případech:

  • Když jste měli zisk nižší než 30 tisíc korun za rok. Na příjmy z kryptoměn se nevztahuje osvobození příležitostných výdělků od daně z příjmů – to se týká jen odstavce 1), písmene a).
  • Když jste je vytěžili – v takovém případě jde o podnikání, které se musí zdanit podle §7 a odvést zdravotní a sociální pojištění.
  • Když jste je neprodali za peníze, ale směnili třeba prostřednictvím kryptosměnárny za jinou kryptoměnu.
  • Když jste je prodali více než tři roky od nákupu. Kryptoměny nejsou akcie a tříletý časový test se v jejich případě neuplatňuje. 
  • Když máte pocit, že o tom nikdo neví. Většina kontrol z finančního úřadu je na anonymní udání, a to může přijít odkudkoli.

Spočítejte si daně jednoduše na kryptokalkulačce

Výši daní z prodeje kryptoměn si musíte spočítat sami. Existuje několik kalkulaček, které vycházejí buď z importovaného CSV souboru, nebo se přímo napojí na vaši kryptopeněženku. Nejoblíbenější je asi CoinTaker, k dispozici je ale také CryptoTax nebo Koinly.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Kateryna Niedobová

V roce 2013 stála po boku svého manžela Pavla Niedoby u zrození nejstarší české online směnárny kryptoměn Simplecoin. Ta v současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za koruny nebo eura a připravuje další rozšíření... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2022 11:47, Honza

Opravdu by mě zajímalo, z jakého důvodu bych měl danit krypto. Vždyť jsou jako akcie. Rozhodně nebudu danit něco co mi vydělalo. Byl bych blázen, abych platil ty zmetky nahoře co si hrabou do kapes a živí romské občany. Kdepak z krypta nedám ani korunu státu.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si snížit daně. Velký přehled slev a odpočtů

15. 2. 2022 | Petr Kučera | 8 komentářů

Jak si snížit daně. Velký přehled slev a odpočtů

Na daních můžete zaplatit mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Při vyplňování přiznání za rok 2021 lze využít odečitatelné položky a daňové slevy. Tady je aktuální přehled.

Nákup za kryptoměny? Z pohledu daní jde o příjem

11. 2. 2022 | Lucie Říhová | 7 komentářů

Nákup za kryptoměny? Z pohledu daní jde o příjem

Mezi odbornou veřejností převládá názor, že jakákoliv směna kryptoměny představuje zdanitelný příjem. Pozor i na nákup zboží nebo služby za kryptoměny.

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

3. 2. 2022 | Jiří Hovorka | 37 komentářů

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Na rozdíl od akcií nemůžete využít takzvaný časový test. Zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, přestože jste je drželi déle než tři roky. Poradíme, jak na to.

Partners Financial Services