Nákup za kryptoměny? Z pohledu daní jde o příjem

Lucie Říhová | rubrika: Komentář | 11. 2. 2022 | 7 komentářů
Mezi odbornou veřejností převládá názor, že jakákoliv směna kryptoměny představuje zdanitelný příjem. Pozor i na nákup zboží nebo služby za kryptoměny.
Nákup za kryptoměny? Z pohledu daní jde o příjem

Zdroj: EY

Nemáme sice specifickou právní úpravu či nějaký závazný výklad daňové správy, ale minimálně mezi odbornou veřejností převládá názor, že jakákoliv směna kryptoměny představuje zdanitelný příjem. Stojí to primárně na klasifikaci kryptoměny jako jakéhokoliv jiného aktiva. Patří sem směna kryptoměny za takzvanou fiat měnu (koruny, dolary, eura...), ale i směna kryptoměny za jinou kryptoměnu.

A pozor na nákup zboží nebo služby za kryptoměny, včetně platby za on-line obsah stahovaný přes internet. I když by to někomu mohlo na první pohled připadat jako výdaj, tak daňově se velmi pravděpodobně jedná o realizaci příjmu z titulu „prodeje“ kryptoměny a následný nákup. Opět nic nového a nelogického, neboť dle českého daňového práva standardně směnu zdaňujeme: Jablka za hrušky = dva prodeje a „zápočet“.

O autorce

Lucie Říhová EYZdroj: EY

Lucie Říhová je partnerkou daňového poradenství v EY Česká republika. Zaměřuje se na daně z příjmů právnických osob, mezinárodní daňové strukturování a daňovou problematiku rodinných firem.

Pokud by někdo chtěl začít spílat české daňové správě, tak obdobný přístup (a také bez robustní lokální právní úpravy) je aplikován ve většině zahraničních jurisdikcí, jak blíže ukazuje například zpráva OECD. Také americká IRS dlouhodobě na povinnost zdanit transakce s kryptoměnami upozorňuje. Vždyť i ve formuláři daňového přiznání fyzických osob má hned za jménem, příjmením a adresou poplatníka kolonku s dotazem, zda dotyčný během roku prodal, směnil nebo jinak naložil s finančním podílem v jakékoliv virtuální měně.

Ještě barevnější svět pak mají takzvaní „těžaři“, pro které to v řadě případů může být díky soustavnosti této činnosti příjem z podnikání, který kromě daně bude podléhat i nemalým odvodům pojistného.

Nezůstalo ale jen u kryptoměn. Rok 2021 byl mimo jiné ve znamení boomu takzvaných eneftýček (NFT = non-fungible token, do češtiny překládáno jako nezaměnitelné tokeny). Ve zkratce jde na rozdíl od kryptoměn (kde lze jeden bitcoin zaměnit druhově za jiný) o unikátní digitální aktivum založené na veřejném blockchainu s potvrzením vlastnictví daného aktiva (například digitální obraz, sběratelská kartička nebo předmět ze hry). Dle prvních publikovaných odhadů tento trh loni vzrostl na 44 miliard dolarů. A hned začátkem roku se tak už začaly objevovat novinové titulky v duchu: „NFT – investoři dluží miliardy na daních.“

Jak to? Vše pramení z výše nastíněného standardního zdaňování směny. Nákup NFT za kryptoměnu = zdanitelná transakce, výměna NFT za NFT = zdanitelná transakce, prodej NFT za cokoliv = zdanitelná transakce. Kromě relativně jednoduché odpovědi na otázku, zda zdanit (ano), vyvstává řada souvisejících otazníků, jak určit nabývací cenu „prodávané“ kryptoměny, (ne)možnost kompenzace zisků a ztrát z různých kryptotransakcí, srážková daň hrazená „autorem“ NFT za platby za jeho užití, jak zdanit „nájem (virtuální) nemovitosti“ v metaversu, DPH dopady a mnoho dalších.

Ale abychom skončili trochu pozitivně, všechno to moc hezky zapadá do vládou deklarovaného konceptu nezvyšování daní. Není potřeba nic zvyšovat nebo nově zavádět, jen zdanit.

Poznámka na závěr: V České republice zatím daňovou povinnost nelze zaplatit v kryptoměně, ale pouze v korunách. 


Kryptoměny a daně

Zdroj: Shutterstock

Na rozdíl od akcií nemůžete využít takzvaný časový test. Zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, přestože jste je drželi déle než tři roky. Poradíme, jak na to.

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Lucie Říhová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2022 19:35, Martin

Pointou právě je, že kryptoměny nemají v českém právním řádu stejný statut jako euro, natož naše koruna. ČNB je neuznává jako peníze. Nemají ani statut jako zlato či cenné papíry. Příjmy z obchodu s nimi nejsou kapitálové. Když od Vás budu chtít nakoupit ETH a zaplatit Vám BTC, tak se bude postupovat obdobně, jako kdybych chtěl nakoupit pomeranče a platit jablky. Jde o směnu majetku, v tomto případě tedy nehmotného. Pokud jde o regulérní směnu, tak člověk očekává ztrátu odpovídající poplatku za směnu, pokud není účtován zvlášť. Pro účely daně z příjmu však záleží na tom, jakým způsobem to bude oceňovat finanční úřad. Případně si musíte sám vytvořit metodiku a pak ji před úřadem obhájit. Problémem je volatilita. Pokud budete pro účely daně z příjmu počítat s nějakým denním kurzem, velice snadno můžete realizovat zisk či ztrátu (denní kurz se bude lišit od kurzu v době transakce). Přičemž kurz uvedený na dokladu či ve smlouvě nemusí být dostatečně důvěryhodný, i když nějaký doklad předložíte (viz nemovitosti). Čímž se dostáváme k otázce započítávání ztrát - pokud vím, v ČR to u kryptoměn nejde (ztráty by se tedy kumulovaly, místo aby se požíraly se zisky a ponižovaly tak základ daně). Tohle všechno jsou ale Vaše problémy, nikoli problémy finančního úřadu. Vy máte povinnosti. Je na Vás si je splnit. A tedy se nepouštět do akcí, které Vám to neumožní. Neuškodí se zamyslet nad tím, jaké sankce Vám hrozí, jaká je promlčecí lhůta a na čí straně leží důkazní břemeno. Otázka danění kryptoměn není triviální, protože se s nimi nepočítalo. V současné situaci nelze v ČR hovořit o tom, že by šlo skutečně o měnu. To je jen zbožné přání. Toť mé omezené znalosti dané problematiky.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2022 22:58, Pavel

Nejsou to státní peníze, prostě sem stát nezasahuje. Takže to danit nejde. To byste paní redaktorko mohla danit i peníze z dostihů a sázek.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

3. 2. 2022 | Jiří Hovorka | 37 komentářů

Vydělali jste na bitcoinu? Před daní vás nezachrání ani čas

Na rozdíl od akcií nemůžete využít takzvaný časový test. Zisk z prodeje bitcoinu a dalších kryptoměn se daní, přestože jste je drželi déle než tři roky. Poradíme, jak na to.

Řekněte si o daňový přeplatek. Co teď přinést účetní v práci

31. 1. 2022 | Petr Kučera | 16 komentářů

Řekněte si o daňový přeplatek. Co teď přinést účetní v práci

Máte zájem o roční zúčtování daně? Tuhle nabídku od mzdové účetní v zaměstnání je škoda nevyužít, pokud neplánujete sami podávat daňové přiznání. Poradíme, na co se při tom zaměřit. celý článek

I za nefunkční dům je nutné platit daň, rozhodl soud

14. 12. 2021 | Petr Kučera | 5 komentářů

I za nefunkční dům je nutné platit daň, rozhodl soud

Daň z nemovitých věcí je potřeba platit i za budovu, která je v tak špatném stavu, že ji už vůbec nelze používat. Potvrdil to Nejvyšší správní soud ve sporu akciové společnosti... celý článek

Partners Financial Services