Rusko je v izolaci, sankce už fungují. Sledovali jsme reakci trhů

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 28. 2. 2022 09:05 aktualizováno 28. 2. 2022 16:57 | 2 komentáře
Reakci finančních trhů na tvrdé sankce proti Rusku jsme sledovali v průběžné online reportáži.
Rusko je v izolaci, sankce už fungují. Sledovali jsme reakci trhů

Zdroj: Shutterstock

Svět o víkendu vyhlásil masivní ekonomické sankce kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. Chystá se odstřižení vybraných ruských bank od SWIFTu. EU a USA se rozhodly také zmrazit aktiva ruské centrální banky a během pondělí už to také udělaly. K protiruským sankcím se přidalo i Švýcarsko.

Ráno po otevření trhů rubl ztrácel asi třetinu. Následně mu pomohly intervence ruské centrální banky, i tak se následně pohyboval poblíž kurzu 100 rublů za dolar, což je oproti pátku o asi 20 % více.

Vývoj na trzích jsme v pondělí sledovali v online reportáži.


16:56 Pondělí v kostce – komentář Martina Gürtlera, ekonoma Komerční banky

Zdroj: Komerční banka

Martin Gürtler

Finanční trhy dnes silně reagovaly na zpřísnění sankcí vůči Rusku, ke kterému přistoupil západ v průběhu uplynulého víkendu. Ty směřují k téměř úplné ekonomické izolaci Ruska od zbytku světa. Shodu nakonec západ nalezl i v dosud nejspornějším bodu, čímž je odpojení od mezinárodního platebního systému SWIFT. To by se prozatím mělo týkat pouze vybraných bank, jejichž seznam není dosud znám. Zmrazen byl také přístup ruské centrální banky k devizovým rezervám u zahraničních institucí a USA dnes navíc zakázaly jakékoliv obchodní aktivity s ruskou centrální bankou.

Jediným zdrojem devizových prostředků tak pro Rusko nyní bude obchod s energiemi, který zatím probíhá bez omezení. Rubl na nové sankce zareagoval v ranních hodinách výrazným oslabením o zhruba 30 %, ke kterému přispěla skutečnost, že řada významných společností a investorů se rozhodla ruský trh opustit. Moskevská burza dnes raději neotevřela, ruské tituly obchodované na zahraničních trzích však zaznamenaly strmý pád.

Velká část ruského finančního trhu podle dostupných informací v důsledku nedostatku likvidity v podstatě nefunguje a ze strany drobných střadatelů dochází k výběrům hotovosti z běžných účtů. Ruská centrální banka ve snaze předejít masivnímu odlivu kapitálu rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby z 9,5 % na 20 %. Rubl tak v průběhu dne mírně korigoval, i tak se však pohyboval poblíž 100 rublů za dolar, což je oproti pátku o asi 20 % více. Rusko již přistoupilo i k opatřením přímo regulujícím odliv kapitálu ze země.

Výše uvedené způsobilo další výrazný nárůst nejistoty na finančních trzích a rizikovější aktiva tak opět čelila výprodejům. Evropské akciové trhy v průběhu dne odepisovaly zhruba 2 až 3 %, což však lze, vzhledem k okolnostem, považovat za ještě poměrně mírnou reakci. Cena ropy Brent se vrátila nad 100 dolarů za barel. Americký dolar v důsledku zvýšené rizikové averze posílil oproti euru přibližně o 0,5 % a pohyboval se zhruba na úrovni z pátečního rána. Na slabší euro tlačily i obavy týkající se budoucího výkonu evropských ekonomik, které jsou závislé na dovozu energetických komodit z Ruska.

Odklon od rizikovější aktiv se projevil také ve středoevropském regionu. Koruna ztratila cca 1 %, když se obchodovala kolem 25 CZK/EUR. Ještě více pak vůči společné evropské měně ztratil maďarský forint (cca 1,5 %) a polský zlotý (cca 2 %).

Tržní úrokové sazby ve světě vesměs klesaly. Dolarový trh přesto i nadále počítá s relativně strmým růstem úrokových sazeb amerického Fedu, když pro letošek očekává, že sazby vzrostou o čtvrt procentního bodu celkem zhruba šestkrát. Rychle rostoucí ceny komodit totiž pravděpodobně dále urychlí již tak vysokou inflaci.


16:48 Česká národní banka upozornila všechny finanční instituce působící v Česku, aby důsledně dodržovaly všechna opatření zavedená v rámci sankcí proti Rusku.


15:45 Švýcarská vláda se připojuje k protiruským sankcím EU, informuje agentura Reuters.


15:34 Válečný zločinec Vladimir Putin vymýšlí, jak zachránit kolabující ekonomiku.


14:30 Vláda Spojených států amerických spustila už dříve avizované sankce proti ruské centrální bance, oznámilo americké ministerstvo financí. Ruská centrální banka je tak odstřižená od aktiv ve Spojených státech. S okamžitou platností mají Američané také zakázané veškeré transakce s ruskou centrální bankou a ruským ministerstvem financí. Připomeňme, že ke stejnému kroku už přistoupila i EU, jak oznámil Finanční analytický úřad.


14:10 Sankční paradox: zmrazení rezerv zvyšuje motivaci Ruska pro prodej surovin do Evropy, říká David Navrátil, ekonom České spořitelny.


13:42 Česká národní banka oznámila Garančnímu systému finančního trhu, že Sberbank CZ není schopna dostát svým závazkům. Ke slovu tak přijde český systém zákonného pojištění vkladů. Klienti dostanou peníze (v zásadě do přepočtu 100 tisíc eur) z fondu pojištění vkladů, výplata začne nejpozději 9. března. Dění kolem Sberbank CZ detailně sledujeme v tomto textu.


13:14 Jeden z výrazných mikropříběhů dnešního dne píše akcie Erste Bank, což je matka České spořitelny. Akcie Erste v jednu chvíli na pražské burze ztrácela už přes více jak 11 %. Pak se ale ozvalo vedení Erste, že nemá v Rusku nic, co by její hospodaření ohrožovalo a akcie zmenšila ztrátu na současných zhruba 7 %. Mezitím se poprvé od července 2021 dostala krátce pod hranici 800 korun. Ještě v půlce února byla za více jak 1000 korun. Akcie Erste se dopoledne svezla na výrazně negativním sentimentu, který stáhl na rakouské burze dolů i akcie skupiny Raiffeisen. Ty stále ztrácejí přes 13 %, protože zhruba třetina zisku skupiny pochází z Ruska.


12:39 Rubl se po ranním propadu zhruba o třetinu mírně oklepal. Proč? Odpovídá Petr Bartoň, ekonom skupiny Natland.


12:44 Technické ukazatele říkají, že pravděpodobnost bankrotu Ruska je teď nadpoloviční.


12:27 Státní exportní pojišťovna EGAP oznámila, že od čtvrtka 24. 2. zastavila pojišťování vývozu českých firem do Ruské federace a Běloruska. Důvodem je agrese Ruska vůči Ukrajině a navazující sankce uvalené na Rusko. Zároveň současná bezpečnostní situace nedovoluje pojišťovat vývoz na Ukrajinu.


11:59 Ptáte se, proč se vyřezaní ze SWIFTu netýká všech ruských bank? Vysvětlení nabízí Dominik Stroukal, ekonom společnosti Roger.


11:50 Aktuální vývoj v číslech:

  • Koruna k euru oslabuje zhruba o 2 % a kurz je v těsné blízkosti 25 korun za euro.
  • Index pražské burzy PX je minus 2,6 %, výrazně (přes 11 %) ztrácí akcie Erste, naopak výrazně roste akcie České zbrojovky (přes 15 %).
  • V červených číslech jsou i další evropské burzy, německý index DAX nyní ztrácí téměř 3 %.
  • Ropa zdražuje o zhruba 5 %, barel je za cenu přes 103 dolarů.
  • Zlato přidává necelé procento a troyská unce je nyní za 1905 dolarů.
  • Kryptoměny lehce ztrácí, bitcoin za posledních 24 hodin 2,3 % a je za více jak 38 360 dolarů.

11:20 Plyn z Ruska do Evropy stále proudí. S odkazem na sdělení ruské plynárenské společnosti Gazprom o tom informovala agentura Reuters. I kdyby ne, zimu už by Česko přečkat mělo. Podle ministerstva průmyslu a obchodu má Česko zásoby ropy na více než tři měsíce a plynu na více než měsíc. „Situaci neustále sledujeme a jsme připraveni i na to, že Rusové dodávky energetických surovin do Evropy omezí nebo zastaví. Chci zdůraznit jednu věc – v ČR je dostatek zásob ropy, plynu i paliva do jaderných elektráren,“ uvedl už včera ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že v tuto chvíli by neměly být v přepravě plynu žádné problémy ani na jedné ze čtyř tras. „Trasa přes Ukrajinu je již několik let pro dodávky na zdejší trh používána jen minimálně. 98 až 99 % plynu do naší soustavy za účelem zásobování tuzemského trhu i mezinárodního tranzitu vstupuje do tuzemské soustavy z Německa,“ dodal Síkela.

Když už jsme u důležitých surovin, tak doplňme, že Rusko má další problém. Čína podle agentury Bloomberg pozastavila nákup ruské ropy.


10:50 Transakce související se správou ruských rezerv už jsou v EU zakázané. Finanční analytický úřad upozornil, že Evropská unie v noci na dnešek publikovala v Úředním věstníku EU nařízení, které je ihned přímo účinné.

„Tímto nařízením se do článku 5a nařízení (EU) č. 833/2014 mj. vkládají další ustanovení (odstavce) 4, 5 a 6, jimiž se zakazují jakékoli transakce související se správou rezerv, jakož i aktiv ruské centrální banky, včetně transakcí s jakoukoli právnickou osobou, subjektem či orgánem jednajícím jménem nebo na pokyn ruské centrální banky,“ uvádí úřad.


10:25 Česká národní banka oznámila, že zahájila kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. Chystá se výplata z pojištění vkladů. Situaci kolem Sberbank CZ sledujeme v průběžně aktualizovaném článku.


10:20 Na trzích se kurz rublu propadá o zhruba třetinu, realita bude pro Rusy ale ještě horší, uvádí Michal Brožka, ekonom Komerční banky.


10:17 Komentář Jana Bureše, ekonoma Patria Finance

Zdroj: Patria Finance

Jan Bureš

Rusku se bohudík invaze na Ukrajinu zatím nedaří zcela podle plánu a hlavní ukrajinská města (Kyjev a Charkov) stále zůstávají v ukrajinských rukou. Na druhé straně západ sílí svoji podporu Ukrajině i sankce proti Rusku. O víkendu přišla zatím nejsilnější sada západních sankcí. V sobotu oznámily Spojené státy, Kanada, Francie, Německo, Itálie a Evropská komise, že neumožní Rusku použít své devizové rezervy (630 miliard dolarů) k obraně finančního systému a ekonomiky. Současně s tím bude řada ruských bank a finančních institucí vyloučena z platebního systému SWIFT, což jim prakticky “zavře dveře” do globálního finančního systému.

Dopady do ruského finančního systému mohou být zničující. Velkou část dosavadních sankcí byl režim Vladimíra Putina schopný ustát proto, že mohl rány ošetřit z masivních devizových rezerv. Pokud se možnost použít rezervy ztíží, jakékoliv nové kolo sankcí včetně vyřazení části finančního systému ze SWIFTu bude bolet mnohonásobně víc. I když ještě nejsou známy detaily mechanismu, kterým ruská centrální banka bude sankcionována, je pravděpodobné, že se jednoduše nedostane (skrze zákaz operací) ke svým rezervám uloženým na západě. Efekt na finanční systém pak může být okamžitý.

Rusko má sice stále přebytky zahraničního obchodu (běžného účtu), který může poskytnout finančnímu systému určitou úlevu, ale to by všechno platilo v normálních časech. Těžko však ve chvíli, pokud dojde na masivní odliv kapitálu, který nemá centrální banka možnost vykrýt prodejem devizových rezerv. V takovém případě není vyloučeno ani rychlé vyschnutí likvidity a run na bankovní systém. Ruská centrální banka se v takovém případě může buď pokusit dojednat pomoc z Číny, prodat zlato nebo, a to je nejpravděpodobnější, zvýšit výrazně úrokové sazby a zavést přísné kapitálové kontroly. To vše ale výrazně dopadne na ruskou ekonomiku i její schopnost financovat delší válečný konflikt. Dnes po ránu již centrální banka zvedla sazby na 20 %, přesto rubl ztrácel přes 30 %.

Zdroj: Patria Finance

Rubl ráno k dolaru ztratil přes 30 %.

Síla tlaku na ruský finanční systém bude do značné míry závislá na detailech posledního “sankčního balíku”. Důležité bude, jak velké množství ruských finančních institucí bude z finančního systému SWIFT skutečně vyřazeno. Pokud bude na seznamu velká část ruského finančního systému a ruská centrální banka nedostane šanci převést rychle svá aktiva pryč, tlak na Rusko bude silný. Stejně tak i dopady na vzájemný obchod mezi Ruskem a Západem.


09:44 Evropské akciové trhy podle očekávání zahájily obchodování v červených číslech. Německý index DAX klesá o 2 %, pražský index PX téměř o tři. Zasažené jsou akcie bank, například Erste klesá téměř o 8 % a je za 805 korun. V půlce února byla nad hranicí 1000 korun. Naopak dnes posilují akcie zbrojařských firem, například Česká zbrojovka o více jak 7 %.

Akcie Erste na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 


09:26 Agentura Bloomberg informuje, že Evropa zmrazila evropské aktivity Sberbank, týká se to tedy i Sberbank CZ. Očekává se, že ruská banka v důsledku sankcí nebude mít peníze na hrazení svých závazků. Situaci kolem Sberbank CZ sledujeme, banka v Česku dnes neotevřela pobočky a zablokované jsou platební karty a elektronické bankovnictví.


9:17 Rostoucí ceny ropy jsou vidět i na českých silnicích. Litr benzinu i nafty za týden zdražil o více jak korunu a podle dat společnosti CCS byl včera litr benzinu v Česku za průměrných 38,46 koruny a litr nafty za 37,66. Před týdnem to bylo 37,30 a 36,26 koruny.


9:15 Ropa zdražuje přes 4 % a barel Brentu se tak vrací nad hranici 100 dolarů, kam cena šplhala už ve čtvrtek, kdy Rusko válku zahájilo. Cena zlata roste mírně (o necelé procento). Kryptoměny většinou mírně klesají, bitcoin momentálně lehce přes procento a je za zhruba 38 400 dolarů.


8:51 Rusko bojuje za rubl také znárodněním devizových příjmů. Firmy v zemi budou muset 80 procent svých devizových příjmů povinně převádět do rublu, uvádí Lukáš Kovanda, ekonom Trinity Bank.

Ruská centrální banka také nad ránem středoevropského času zakázala cizincům prodávat akcie ruských firem. „Jedná se o opatření, které je „na hraně“ a důvěru mezinárodních investorů v ruské trhy dále poškodí, avšak umožňuje Rusku přibrzdit houfný odliv kapitálu ze země,“ říká Kovanda. Obchodování s akciemi na ruské burze je dnes pozastaveno.


8:49 Ruská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu z 9,5 na 20 %. „Marně se snaží zabránit pádu rublu a růstu inflace,“ říká Štěpán Křeček, ekonom BH Securities.


8:45 Rubl se po otevření trhů vůči dolaru propadal zhruba o 30 %, posléze však svůj propad zmírnil na zhruba 25 %, aby opět začal padat o více jak 30 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services