Ropa pro Evropu je nejlevnější za víc než 30 let

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 4. 2020 | 1 komentář
Ropa pro Evropu je nejlevnější za víc než 30 let

Zdroj: Shutterstock

Cena ropy pokračuje ve volném pádu. Barel Brentu dnes klesl pod úroveň 16 dolarů, což je nejnižší úroveň od roku 1999. Cena se následně dostala nad hranici 17 dolarů.

Ropa výrazně zlevňuje, protože je o ni výrazně menší zájem. Celosvětová poptávka po pohonných hmotách se v důsledku šíření koronaviru podle propadla asi o 30 procent.

Ještě na začátku letošního roku stál barel ropy Brent téměř 70 dolarů a ještě na začátku března to bylo více jak 50 dolarů. Od ceny ropy Brent, která se těží převážně v evropském Severním moři, se přitom odvíjejí ceny u českých čerpacích stanic.

Podle dat společnosti CCS stál v Česku litr benzinu Natural 95 včera průměrně 26,69 koruny a litr nafty 26,91 koruny. Na začátku roku se ceny pohybovaly kolem 32 korun.

Vývoj průměrných cen benzinu a nafty za posledních 15 let. Zdroj: CCS

Dál klesá cena i u západotexaské lehké ropy WTI, u níž se na začátku týdne cena květnového kontraktu dostala dokonce do minusu. Jd eo ropu, která je těžená a skladovaná ve Spojených státech amerických.

Čím jezdíte?

Zdroj: Shutterstock

Typický český tatík potřebuje praktické auto, se kterým dojede na chalupu nebo sjezdovku. A potřebuje se také opájet pocitem, že je na dálnici nejrychlejší a ukázat, že na to má. Splňuje současná nejdražší Škodovka všechny tyto požadavky?

Dokonalý vůz pro rodinu. Zkusili jsme rychlého Kodiaqa


Život není jen o racionalitě a jezdit vozem tradiční kategorie gran turismo je známkou vytříbeného vkusu a možná i jisté náklonnosti ke staromódním způsobům.

Velkolepá jízda. Tohle BMW nepotřebujete, ale chcete

„V případě červnového kontraktu na WTI nastal během včerejška výrazný cenový sestup a aktuálně se obchoduje pod úrovní 11 dolarů za barel. Investoři se obávají, že by se v půlce května mohla cena kontraktu opět překlopit do záporného teritoria, jako se stalo v pondělí. Proto se během včerejška kontraktu zbavovali,“ říká Tomáš Pfeiler, portfolio manažer Cyrrus.

Slovně už do vývoje na trhu s ropou intervenoval americký prezident Donald Trump, který se včera snažil těžaře uklidňovat a mluvil o možném nákupu ropy do státních rezerv. „Podle slov amerického prezidenta by zde bylo možné uložit až 75 milionů barelů ropy. Zatím však jde pouze o nápad. Jeho případná implementace zůstává nejistá,“ vysvětluje Pfeiler.

„Přestože v případě Brentu nehrozí až tak bezprostřední problémy se skladovací kapacitou, sráží surovinu dolů přetrvávající převis nabídky nad poptávkou,“ dodává Pfeiler.

Poklesu ceny ropy nezabránila ani dubnová dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem (OPEC+), že v květnu a červnu sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. Dohoda není dost výrazná na to, aby odstranila převis nabídky nad poptávkou.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services