ČEZ běs. Dnes zajímavá investice může být zítřejší propadák

Vladimír Pikora | rubrika: BrandInsight | 10. 2. 2023 | 1 komentář
Pokud začnete investovat na stáří včas, obvykle před sebou máte desítky let. Říct, do čeho během nich odkládat své úspory, je složité. A o to víc, když žijete v Česku, kde je dobrým zvykem všechno měnit. Držte se tedy základního pravidla investování a hlavně diverzifikujte.
ČEZ běs. Dnes zajímavá investice může být zítřejší propadák

Zdroj: Shutterstock

Začnu příkladem. Ještě předloni bych lidem doporučoval investovat na penzi do akcií ČEZ. Jedná se o stabilní firmu, kterou z drtivé většiny vlastní stát, a proto jí určitě bude umetat cestičku k pěkné dividendě. A taková dividenda představuje pro drobného střadatele pěkný důchod. Jenže čas všechno mění.

Nakonec se ukázalo, že politiky vždycky lákají peníze jiných. Nejprve loni na ČEZ uvalili již několikátou daň, aby se stát nemusel tolik dělit s malými akcionáři o dividendu, a nyní se zdá, že drobné akcionáře z firmy vytlačí za podmínek, které nemusí být vůbec férové.

Rozkládejte riziko

Plyne z toho známé ponaučení, že není radno sázet všechno na jednu kartu. A co je zajímavé letos, nemusí být zajímavé za dva roky, natož dvacet let. ČEZ se ještě může projevit jako skvělá investice. Možná stát po vzoru Francie vykoupí akcie s prémií 50 procent nad cenu burzy. A možná také ne, proto je dobré mít v záloze něco dalšího.

Kromě akcií bych do svého portfolia pro jistotu přihodil také nemovitosti. Jenže i tady stát mluví o šílené dani, a tak bych zařadil ještě dluhopisy a zlato. Ty se zatím nacházejí mimo hledáček politiků.

U nemovitostí vycházím z toho, že by každý měl na důchod bydlet ve svém. Chystaný levicový návrh na vysokou daň bude zřejmě populistický, a proto z nemovitosti, kde bydlíte, bude daň nízká, zatímco u pronajímané nemovitosti, bude vysoká. Objevují se i návrhy, že by daň mohla vzrůst až na 25násobek. Možná je tedy rozumnější pořídit si nemovitost třeba v Chorvatsku a tam ji pronajímat. Všechno se dá obejít.

Vladimír Pikora

Zdroj: Dluhopisomat

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG. Doktorát získal na VŠE v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, pak spoluzaložil analytický dům Next Finance a později vlastní Pikora Invest.

Ano dluhopisům i zlatu

Ačkoliv jsou v našich končinách dluhopisy stále opomíjené, aktuálně nabízejí vysoké výnosy, jaké dlouhá léta nepamatujeme. Pokud investor nakoupí korporátní dluhopis zajištěný nemovitostí, může se dostat i nad 11procentní výnos. To je skvělé, zejména pokud předpokládáme, že v dalších letech půjdou úrokové sazby dolů. Investor si tak „zamkne“ výnos i na roky, kdy budou u dluhopisů v ekonomice běžné podstatně nižší výnosy.

Z pohledu diverzifikace je klíčové, že investováním do dluhopisů čelíte jiným rizikům než v případě akcií. Ne nadarmo zkušení investoři skládají portfolia ze 60 procent z akcií a ze 40 procent z dluhopisů.

V neposlední řadě bych doporučil zlato. To je historicky osvědčený uchovatel hodnoty. U nás se mu mnoho lidí vysmívá, tedy pokud ho v roce 2006 nenakoupili. Tehdy šlo pořídit unci za cenu kolem deseti tisíc korun, dnes pohybuje mezi 42 a 43 tisíci. Na rozdíl od cenných papírů si přitom neumím představit, že by zlato spadlo nulu. Vidím zde méně rizik než u cenných papírů. A když přijde špatné období, zlato zakopete a vaši vnuci ho vykopou v jiné době, kdy bude nejspíš mnohem dražší než dnes.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka má rekordní zisk. Vyplatí 60 Kč na akcii

8. 2. 2023 | Petr Kučera

Komerční banka má rekordní zisk. Vyplatí 60 Kč na akcii

Čistý zisk Komerční banky loni dosáhl 17,6 miliardy korun, což je o 37,9 % více než před rokem a jde o rekord v její historii. Výnosy stouply meziročně o 23,2 % na 38,6 miliardy korun. celý článek

Je čas koupit akcie, nebo ještě zlevní? Máme i tipy

8. 11. 2022 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Je čas koupit akcie, nebo ještě zlevní? Máme i tipy

Akcie letos přišly už o zhruba pětinu hodnoty. Jsou už na dně? Je teď správný čas nakupovat, nebo je obrat k růstu ještě daleko? Zeptali jsme se expertů na investice.

ČEZ vyplatí vyšší dividendu, ale později, schválili akcionáři

28. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 13 komentářů

ČEZ vyplatí vyšší dividendu, ale později, schválili akcionáři

Energetický gigant ČEZ vyplatí ze zisku roku 2021 dividendu ve výši 48 korun za akcii. Valná hromada v úterý pozdě večer schválila návrh ministerstva financí, které zastupuje stát jako... celý článek

ČEZ ve výprodeji. Investory děsí nová daň, akcie spadly

27. 6. 2022 | Jiří Hovorka | 23 komentářů

ČEZ ve výprodeji. Investory děsí nová daň, akcie spadly

Akcie ČEZ na pražské burze dnes ztratila více jak desetinu z ceny. Investoři dnešním výprodejem akcií energetické společnosti reagovali na zprávu o možném zavedení sektorové daně. Ta... celý článek

Stát chce vyšší dividendu z ČEZ, pomůže lidem se zdražením

20. 6. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Stát chce vyšší dividendu z ČEZ, pomůže lidem se zdražením

Energetický gigant ČEZ zřejmě vyplatí vyšší dividendu, než původně navrhovalo vedení této státem ovládané firmy.

Partners Financial Services