Přehnaný optimismus? Podílové fondy výrazně rostly

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 9. 2. 2023
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v lednu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Přehnaný optimismus? Podílové fondy výrazně rostly

Zdroj: Shutterstock

Po chmurném výsledku roku 2022, kdy akciové i dluhopisové indexy skončily často i přes deset procent v minusu, přinesl leden naprostý opak a investoři si část loňských ztrát odmazali. Hlavním důvodem jsou překvapivě pozitivní makroekonomická čísla.

Asi největší podíl na růstu cen akcií a poklesu výnosu dluhopisů (a tím pádem růstu cen dluhopisů) mají klesající čísla o inflaci. Ta klesá nejen v USA, ale i ve většině zemí v eurozóně. Například německá inflace se dostala v lednu na 8,6 %, přitom ještě v říjnu byla na 10,4 %. 

Výsledkem je, že investoři začali vsázet na měkčí měnovou restrikci, než jak vyplývá z komunikace hlavních centrálních bank. Blížící se konec zpřísňování měnových politik, pokles cen energií a evidentně klesající inflace jsou právě tím spouštěčem, který může vrátit optimismus na světové trhy.

Malý dárek investorům dala před pár dny americká centrální banka (Fed), která zvýšila základní sazbu už jen o čtvrt procenta. Ještě před koncem roku se věřilo v padesátibodové zvednutí.

Mnoho analytiků se domnívá, že podobně jako byla korekce v roce 2022 u některých akcií přehnaná, tak nebývalý lednový optimismus může zase zvednout ceny akcií na nesmyslné úrovně. Prozatím dobrá nálada přetrvává. A ani nová prognóza Světové banky, která snížila odhad růstu světové ekonomiky v roce 2023 ze tří na 1,7 %, nenahlodala očekávání investorů. 

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

leden 20235,3 %6,1 %
od začátku roku5,3 %6,1 %
poslední rok-3,9 %-7,7 %
poslední tři roky18 %9,3 %
posledních pět let28,2 %6,3 %
posl. deset let98,3 %32,7 %
počet fondů3814

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v lednu okolo 5,3 procenta. Za posledních 12 měsíců ztratili investoři v průměru 3,9 procenta.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci nárůst o 6,1 procenta, ale za poslední rok jsou stále o 7,7 procenta níže. Důvodem lepšího výkonu akciových fondů mimo hlavní trhy je prudké zotavení technologického sektoru a lepší výkonnost některých menších regionálních trhů. Například pražská burza se v lednu posunula o slušných 11 procent výše.

Posun myšlení investorů směrem k nižším sazbám pomohl hlavně technologickému sektoru, který v roce 2022 nejvíce trpěl. Například akcie společnosti Meta (Facebook) jen v lednu vyskočily o 24 procent.

Investoři také silně vnímají pokles cen ropy, plynu a elektrické energie v posledních měsících. Pro zajímavost: cena plynu a ropy je o 20 procent níže, než byla před rokem – a to bylo ještě před začátkem konfliktu na Ukrajině.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

leden 20231,2 %2,6 %
od začátku roku1,2 %2,6 %
poslední rok0,3 %-3,7 %
poslední tři roky-2,6 %-1,2 %
posl. pět let-0,3 %2,8 %
posl. deset let3 %23,2 %
počet fondů1822

Lednový pokles výnosů, respektive růst cen dluhopisů stál za pozitivní výkonností kvalitních dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc vzrostla o 1,2 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou fondy nepatrně v plusu 0,3 procenta, čemuž pomáhá především vysoká základní sazba, za kterou fondy mohou nyní ukládat své zdroje.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Korekce rizikových prémií související se pozitivní vlnou na akciových trzích posunula nahoru ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů zvýšily svoji hodnotu o 2,6 procenta. Meziročně jsou níže o 3,7 procenta.

Důvěra České národní banky v brzký pokles inflace, vysoké devizové rezervy a posilující koruna pomáhají snížit vedle inflace i výnosy státních dluhopisů. K růstu jejich cen přispíval také podobný trend v zahraničí, kde je inflace řádově níže.

Nicméně: máme za sebou leden, kdy mnoho dodavatelů energií a služeb přehodnocuje své ceníky. Navíc zmizí efekt dotace elektrické energie, proto se ještě nejspíše dočkáme zvýšení inflace. Za leden očekávám vysoký nárůst ze současných asi 16 procent směrem ke 20 procentům. Naštěstí by to mělo být poslední takto vysoké číslo. Inflace následně začne – i kvůli takzvanému base efektu a silné koruně – rychle klesat k deseti procentům. Na konci roku už bude pod deseti procenty.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
leden 20233 %
od začátku roku3 %
poslední rok-3 %
poslední tři roky2,9 %
posledních pět let4,5 %
posledních deset let22,8 %
počet fondů50

Smíšené fondy v souladu s akciovými i dluhopisovými razantně rostly. Jejich průměrná hodnota se zvýšila meziměsíčně o tři procenta, meziročně ztrácejí tři procenta.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services