Jak rozložit investice. Nákup nemovitosti v cizině je možnost

Jan Rejcha | rubrika: BrandInsight | 13. 2. 2023
Poptávka tuzemských investorů po zahraničních nemovitostech roste. Jejím hnacím motorem je vysoká inflace spolu s obavami z dalšího vývoje kurzu tuzemské měny. Lidé s volnými finančními prostředky mohou touto cestou efektivně diverzifikovat svá investiční portfolia.
Jak rozložit investice. Nákup nemovitosti v cizině je možnost

Zdroj: Shutterstock

Pořízení nemovitosti v zahraničí, typicky u moře, na horách nebo dalších turisticky atraktivních destinacích, je z investičního hlediska diverzifikace měnová i regionální. Jedná se o konzervativní investici, u které je vedle příjmu z pronájmu bonusem možnost využívat nemovitost pro vlastní rekreaci. K tomu, že se tuzemští investoři začali ve větší míře poohlížet v zahraničí, přispěl i rychlý růst cen nemovitostí v Česku, jeden z největších v Evropské unii.

Měnová diverzifikace je na místě

Koruna je teď vůči euru nejsilnější za posledních 15 let. Je to i díky intervencím ČNB, která v roce 2022 na podporu tuzemské měny vynaložila přes 600 miliard korun. Zároveň ale mezi ekonomy i ve společnosti rezonují obavy, jakým směrem se koruna vydá v budoucnu. Můžeme asi pominout katastrofické scénáře analytiků japonské finanční skupiny Nomura Holdings, kteří Česku, Maďarsku a Rumunsku věští měnovou krizi a prudký propad měny, ale ekonomů předpovídajících nějakou korekci kurzu koruny je řada.

O autorovi

Zdroj: Rellox

Jan Rejcha je zakladatelem společnosti Rellox, která se specializuje na prodej zahraničních realit. Po vstupu Česka do Evropské unie vedl jednání se zahraničními autoritami o podmínkách investic českých fyzických osob do nemovitostí v Unii. Jako první představil českým investorům možnost přímé investice do realit v Rakousku, Itálii a dalších zemích. Od té doby rozšířil působnost Relloxu do dalších zemí v regionu CEE.

Jaký bude reálný vývoj, neví nikdo. Zajímavým indikátorem ale může být chování lidí a firem. Podíl eurových úložek českých střadatelů se dostal na hodnotu kolem tří procent. Je nejvyšší za posledních 13 let a pořád roste. V porovnání s jinými zeměmi je ovšem stále velmi nízký. V Chorvatsku, které začátkem letošního roku vstoupilo do eurozóny, činil v loňském roce podíl úspor v eurech zhruba polovinu všech úložek.

Na euro spontánně přecházejí také české firmy, které ho používají nejen jako hlavní zahraniční obchodní měnu, ale pokud to jen trochu jde, i doma. Polovina nových firemních úvěrů firem je v eurech.

Měnová diverzifikace je v každém případě na místě, ať už je situace s českou korunou momentálně jakákoliv. A budovat si dlouhodobou investiční pozici v euru nebo dolaru dává smysl. Pozice v euru respektive eurové výnosy jsou zároveň základem pro případné získání úvěru v eurech s výhodnějšími úrokovými sazbami.

Ten, kdo chce alokovat peníze v dolarech, může vedle investice v USA uvažovat například o Dubaji. Dirham je totiž pevným kurzem navázaný právě na americký dolar.

Pro vlastní rekreaci i na pronájem

Zájemcům o koupi nemovitosti v zahraničí doporučujeme zaměřit se na země se stabilním ekonomickým, právním a politickým prostředím. Investovat tam, kam byste bez obav poslali žít nebo studovat svoje děti.

Tomu do značné míry odpovídá i pořadí zemí, kde Češi zahraniční nemovitosti nakupují. Největší zájem je dlouhodobě o Rakousko, Chorvatsko, Španělsko a Itálii. Češi investují také v Polsku, na Slovensku, v Dubaji nebo USA. Nechybí ale i exotičtější destinace jako Mauricius, Kapverdské ostrovy nebo Dominikánská republika.

Z dat společnosti Rellox, která se specializuje především na prodej nových developerských projektů u moře a na horách, vyplývá, že 51 procent lidí kupuje zahraniční nemovitost za účelem kombinace vlastního užívání a dalšího pronájmu, 42 procent chce svůj apartmán či dům užívat výhradně pro vlastní potřebu a sedm procent kupuje čistě na pronájem. Téměř osmdesát procent prodaných nemovitostí jsou apartmány, 18 procent jsou domy a zhruba tři procenta připadají na investice do hotelů, penzionů a pozemků.

Průměrná cena nemovitostí, které Češi v zahraničí v roce 2022 kupovali, byla něco přes 360 tisíc eur. V průměru nejdražší nemovitosti pořizovali čeští investoři v Dubaji (cca 713 tisíc eur), oproti tomu nemovitosti v Chorvatsku měly průměrnou cenovku kolem 303 tisíc eur.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services