Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

Václav Valášek | rubrika: Analýza | 22. 1. 2013 | 8 komentářů
Rok co rok nás čeští a světoví analytici zásobují zaručenými investičními tipy, které prostě musejí vyjít. My jim na oplátku již druhý rok po sobě vystavujeme investiční vysvědčení. Předloni dopadly předpovědi expertů podobně jako sedláci u Chlumce. Napravili si odborníci pošramocenou reputaci?
Vysvědčení pro analytiky: Jak dopadly investiční tipy na rok 2012?

S novoročními tipovačkami se to má stejně jako s novoročními předsevzetími. Je jich jako máku, ale jen málokteré z nich se opravdu vyplní. Zvláště nyní, v době, kdy nikdo pořádně neví, která finanční instituce či státní kasa zítra zaklepe bačkorami. Přesto laická veřejnost toužící po výdělku a radosti ze snadno vydělaných peněz doporučení analytiků každý rok bedlivě studuje. Nedrží se přitom žádné pevně dané investiční strategie a raději znovu a znovu vyráží na lov té správné zaručené investice. Pokud se mezi takové investory řadíte i vy, můžete se nyní podívat, jak kázání z počátku roku 2012 publikovaná na našem webu a na investicniweb.cz dopadla. Summa summarum musím předeslat, že mnohem lépe než loni. A někteří vyloženě zazářili!

Grafy, tabulky, přehledy, srovnání

Domácí i zahraniční akcie na Peníze.cz

Tak třeba

Komerční banka, vývoj v roce 2012

Další akcie pražské burzy na Peníze.cz

Bank of America, vývoj v roce 2012

Další světové akcie na Peníze.cz

Jak dopadly české tipy na české akcie?

Martin Urban z BrokerJetu České Spořitelny věřil, že černým koněm roku 2012 budou akcie Fortuny, které dosáhnou vrcholu na částce 120 korun za jednu akcii. Urban sázel také na těžařskou NWR. Místo černého koně to však za loňský rok vypadá spíše na černého Petra. Fortuna je v porovnání s počátkem roku 2012 i po započtení dividendy několik procent v minusu. NWR je na tom ještě hůře. I přes závěrečný prosincový sprint skončila společnost přibližně v 30procentním propadu.

Josef Novotný z Fio si sice zaslouží pochvalu doporučením textilní společnosti Pegas Nonwovens, která se započtením dividendy zavírala rok téměř 15 procent plusu, Novotný ovšem na druhou stranu přecenil touhu českých investorů po dividendě ČEZ. U českého energetického gigantu totiž Novotný předpovídal, že investoři budou v rozhodném období za jednu akcii ochotni vysázet 800 korun. Reálná cena však byla pouze okolo 740 korun za akcii.

Milan Vaníček z J&T Banky doporučeními rozhodně nešetřil. Vyjmenovat se mu tak povedlo téměř celou pražskou burzu. Z dividendových titulů jmenoval Fortunu, Telefóniku, Philip Morris a Komerční banku. Z růstových akcií pak tipoval Erste, CETV a NWR. Dopadlo to podle očekávání – některé odpovědi se investorům vyplatily, jiné ne. Tak už to při sázce na skoro celou burzu bývá. Za doporučení Erste a Komerční banky mohl být případný investor velice vděčný, sázka na Komerční banku vydělala přes 20 procent a na akciích Erste jste mohli utržit dokonce téměř 80 procent. Ale pro množství tipů, ale Milana Vaníčka příliš chválit nebudeme, jde spíš o důsledek pravděpodobnosti: ostatní tipy už totiž tak dobré nebyly. Zbylých pět jmenovaných titulů končilo rok oproti jeho počátku ve ztrátě.

Bohužel ani letos jsem tak nenašel analytika či investora, který by na pražskou burzu měl čuch. Pokud o někom takovém víte, budu moc rád za doplnění zdrojů – těším se proto na vaše komentáře v diskuzi pod článkem. Podrženo sečteno vloni v Praze jednoznačně zvítězily bankovní tituly Erste, Komerční banky a ViG.

Tip redakce! Aktuální pražská burza na vašem webu

Z Burzovního paláce rovnou na váš web

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií, které se obchodují na pražské burze.
Tým Peníze.cz pro vás připravil widget, jehož html kód si jednoduše zkopírujete na svůj web či blog. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie, které widget obsahuje. Zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Vše je jen na vás. Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Zahraniční okénko

Světové kolbiště je oproti tomu českému samozřejmě daleko širší, tipovačka tak byla mnohem rozmanitější. Někdo navíc doporučoval odvětví, jiný zase region a našlo se i pár čarostřelců, kteří si vybrali přímo konkrétní společnosti. Jak si vedli čeští analytici v porovnání s těmi světovými?

Martin Prokop z Next Finance orodoval za akcie potravinářských firem. Na této defenzivní strategii v zásadě není v podobných časech, jako jsou ty naše, co ztratit. Index MSCI World Consumer Staples navíc za uplynulý rok rostl o příjemných 16 procent, takže základ pro kvalitní výběr akcií nebo fondů tu rozhodně byl. Dobrý, i když relativně konzervativní tip na jistotu. 

Václav Valášek

Finanční poradce Partners Financial Services. 
Specializuje se na privátní klientelu, je garantem korporátního obchodu pro firmy nad 50 zaměstnanců a asistentem ředitele obchodní sítě.

Držitel certifikátu European Financial Advisor (€FA™).

Kontakt

Tomáš Vlk z Patrie věřil velkým evropským těžařům, farmacii a americkému IT sektoru. Zatímco těžaři tentokrát příliš nezabodovali, farmacie a americké IT firmy slavily úspěch: Index MSCI World Health Care vyrostl o 17 procent a Dow Jones US Technology pak o procent 12. Ani pan Vlk si tedy ostudu neutrhl.

Jan Maňák z BNP Paribas ve svém regionálním tipu zmínil Čínu a Indii. Přidal se tak k širokému zástupu odborníků, kteří si na Číně vloni vylámali svůj chrup, tato investice nic zázračného nepřinesla. Čínský index skončil tam, kde na začátku roku začal. Zato Indie si vedla podstatně lépe. Dobrá trefa! Index posílil o 25 procent.

Jakub Sýkora z Cornhill Management také pohořel na Číně, navíc se netrefil ani u Brazílie a celé skupiny zemí BRIC. Za pozornost ovšem stojí jeho netradiční a odvážný tip na fond zaměřený na islámské společnosti Global Shariah Growth Fund. Kdo toto doporučení vyslyšel, zhodnotil své prostředky o 14,5 procenta.

Dobrou mušku prokázal populární Aleš MichlRaiffeisenbank, který mířil na dividendové akcie.  V průměru na tomto trhu totiž investoři vloni utržili 12 procent.

Ještě lepší ostrostřelbu pak prokázal Richard Siuda z Consequ, který věřil bankovním akciím. Tato část trhu rostla o více než 20 procent.

Anketa

Jak jste dopadli v roce 2012?

Husarský kousek se ovšem povedl známému Marcu Faberovi. Firmy, které podle něj stály za pozornost, si totiž pozornost skutečně zasloužily. Jací byli jeho favorité? Total, Nestlé, Novartis, Pfizer, SATS, K-REIT Asia Management, StarHub, Wing Tai Holdings, Fraser & Neave, Sun Hung Kai Properties, Swire Pacific a Hang Seng Bank. A jak to dopadlo? Všechny (!) kromě první jmenované společnosti vykázaly deseti- až osmdesátiprocentní růst, počítáno v dolarech. Marc Faber je tak podle mého letošním jednoznačným vítězem. Pokud ale víte o někom ještě zdatnějším, opět budu rád za příspěvek v diskuzi. Uvidíme, zda Marc Faber svou jedničku podtrženou obhájí i za rok.  

Jen doplním, že regionálně se nejvíce dařilo akciím zaměřeným na Turecko, takový tip jsem však neobjevil. Výborně si vedly i některé fondy zaměřené na malé západoevropské firmy, protože se ale výsledky velmi výrazně lišily případ od případu, půjde především o skvělou správu daného portfoliomanažera. Sektorově pak mezi vítěze řadím bankovní a pojišťovací společnosti.

Čerstvé zlato na Peníze.cz!

K tradičním investicím patří investice do zlata. Populární již po celé věky, v posledních letech opět hodně v kurzu...

Zlaté menu

Vývoj cen zlata

► Nejnovější články se zlatem v hlavní roli:

Zlatem nezarmoutíš

Mnoho analytiků se na počátku roku rozhodlo pochlebovat zlatu. Zlato však rozhodně nepochlebilo jim. Sebenaplňující se proroctví zůstalo nenaplněno – cena zlata byla na konci roku tam, kde na jeho začátku. Mýlili se tak například David Rosenberg z Gluskin sheff, analytici z IceCap či z Morgan Stanley a také Jaroslav Brychta z Xtrade Brokers. Tento tip nevyšel ani Milanu Vaníčkovi z JT Banky. Naopak další pozitivní bod bere Aleš Michl, který na zlato doporučil nesázet.

Poměrně dobře si vedly také korporátní dluhopisy, které jako konzervativnější složku portfolia doporučovali z českých odborníků například Roman Dvořák z Pioneeru nebo Michal Valentík z ČP Investu.

Jednu z nejznámějších předpovědí přináší každoročně střelci ze Saxo Bank. Jde samozřejmě především o marketingový nástroj, ale pojďme pro jistotu prověřit i jejich tipy. Jak to dopadlo? Z loňských deseti bláznivin nevyšla ani jediná, uvidíme letos.

Za sebe pak doplním, že jsem se zvláště těšil na výsledek ještě jednoho doporučení. Jeho autorem je vinař Zlatko Míčka, který doporučil uložit deset až dvacet procent majetku do vína. Výsledek? I když index Liv-ex Fine Wine 100 ukázal, že rok 2012 nebyl pro víno tím pravým, já letos objevil burčák z Lednice a ten byl miliónový.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2013 23:15, jezevec

souhlas. nejlepší investice je do vína. koupit mladé, vyarchivovat, vychlastat.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

21. 1. 2013 | Jan Traxler | 13 komentářů

Akcie 2012: Dařilo se bankám, automobilkám a biotechnologiím. Kam investovat letos?

Ačkoliv to v lednu 2012 vypadalo na akciovou katastrofu, neskončil nakonec v prachu ani svět, ani akciové trhy. Index MSCI World vystoupal o 11 procent. Kromě bank, automobilek a biotechnologií... celý článek

Očima expertů: Investice pro rok 2013

18. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Investice pro rok 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza, Tomio Okamura a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Do čeho investovat v roce 2013

2. 1. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Do čeho investovat v roce 2013

Dnes navážeme na předvčerejší bilancování a podíváme se, které investice by mohly přinést zajímavý výnos v roce 2013.

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

31. 12. 2012 | Jan Traxler | 5 komentářů

Ohlédnutí: Rok 2012 z pohledu investora

Na konci roku je zvykem bilancovat. V tomto článku se podíváme, jak si v roce 2012 vedly různé investice.

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

31. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Šokující (?) předpovědi Saxo Bank: Které jsou sci-fi a které se můžou vyplnit?

Akcie společnosti Apple spadnou na polovinu, v Evropě dojde ke znárodnění padesáti bank a novým americkým prezidentem se stane dosud neohlášený kandidát. Saxo Bank přichází se svými... celý článek

Partners Financial Services