Fondy: skomírání na úbytě

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 28. 8. 2006
Fondy: skomírání na úbytě
Celkem jen 45 miliónů korun si u nás mohly připsat fondy za minulý týden. Kladnou bilanci sice opět zachránily 122 milióny mířící do zajištěných fondů, ty však jen vyrovnaly odkupy, takže do plusu statistiku přivedlo 45 miliónů do akciových fondů.

Opět asi nejzajímavější signál pochází od fondů peněžního trhu. Zatímco z IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) odešlo dalších 90 miliónů korun, ISČS Sporoinvest (profil, názory) hlásí kladných 9 miliónů a korunový ČSOB Multi Cash (profil, názory) si připsal dokonce 90 miliónů korun.


Jen ne dluhopisy

Z dluhopisových fondů odešlo dalších 50 miliónů korun a není se co divit. Nejen perspektivy, ale ani minulé výnosy nejsou nijak lákavé. Dva donedávna oblíbené a doporučované s konvergenční strategií ztrácejí ročních už 5 %, třetí novější (profil, názory) dokonce přes 9 %. Snad horší než strašidelný zámek.

Vrací se tedy doby slávy peněžního trhu? Konzervativní složku portfolia je skutečně dnes jistější pokrýt money marketem. Ale co chudáci ti, co jsou konzervativní komplet? Růžky vystrkují dokonce prodělečné běžnáky, kde našim domácnostem "ležící spící" peníze jen za první pololetí narostly o 40 miliard korun! Jistě i slavný Erikův slamník se leckde vzdouvá čerstvou náplní lisované buničiny s rytinkami.


Zajištěné jako v bavlnce

Ani smíšené fondy už netáhnou jako kdysi, tentokrát je opustilo sice jenom necelých 40 miliónů, ale jen ze dvou nejkonzervativnějších mixů ISČS odešlo 46 miliónů korun. Kde asi hledají azyl?

Nabízejí se zajištěné fondy, takže jen ESPA-ČS zajištěný 17 poskytl útočiště 60 miliónům korun. O dalších víc než 50 miliónů se postarala rodina ČSOB, kde přebírají roli hostitele zejména novicové ČSOB Krátkodobého růstu 4 a ČSOB Fixovaného růstu 2.

Mezi akciovými fondy, které inkasovaly již zmíněných 45 miliónů korun, se opět již tradičně bratrsky podělily o většinu přílivu ING Český akciový (profil, názory, koupit) a ISČS Sporotrend (profil, názory).

Akcie ovšem jak ve světě, tak u nás týden prakticky prospaly. Výsledková sezóna je sice v plném proudu, ale Amerika ještě přežvykuje údaj o počtu prodaných domů, který v červenci poklesl na 1,024 miliónů z červnových 1,120 miliónů, což bylo mírně pod očekáváním. U nás zase akcie Philip Morris ČR (profil, názory) vinou horších než očekávaných pololetních výsledků propadly v pátek o víc než 8 %.


Vysvětlení rébusu

V měsíci červenci 2006 vzrostl majetek v otevřených podílových fondech členů AFAM ČR o téměř 2 miliardy (na 142,7 miliardy) korun. Ale – investoři přitom sice nakoupili podílové listy za 2,3 miliardy Kč, leč současně realizovali odkupy za 2,4 miliardy Kč, celkové čisté prodeje tudíž byly záporné ve výši -121 miliónů Kč. Asi je každému jasné, že za nárůstem hodnoty majetku ve fondech stojí tedy zhodnocení fondů a nikoli příliv nových prostředků.

Kladné přírůstky majetku v červenci zaznamenaly akciové fondy (235 miliónů Kč), smíšené fondy (224 miliónů Kč) a fondy fondů (172 miliónů Kč). Odkupy převážily nad prodeji u fondů peněžního trhu s čistými prodeji v záporné výši -563 miliónů Kč a -188 miliónů Kč v dluhopisových fondech.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Fondy: zajištěné v roli zachránců

21. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné v roli zachránců

Týden tak nevýrazný, že snad ani nestojí za řeč. Lidé nevědí kudy kam, takže nebýt 140 miliónů do zajištěných fondů, měly by odkupy navrch. Takto si přece jen můžeme do statistik připsat... celý článek

Fondy: tak zle přece jen není

14. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: tak zle přece jen není

Situace se již snad přece alespoň stabilizuje někde u přílivu 100 miliónů týdně. Je to sice jen stín jarních 1,5 miliardy a ani podzimní úroda se nejeví nijak slibně, ale třeba předminulý... celý článek

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

7. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

Čtvrt miliardy tam, čtvrt miliardy ven… tak asi vypadal i uplynulý týden. Ještě, že trvale fungují zajištěné fondy, protože jinak bychom se museli dlouhodobě učit odčítat, jak by se... celý článek

Fondy: byznys dostal úžeh

31. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: byznys dostal úžeh

Většina lidí má zřejmě úplně jiné starosti než investovat. Tak slaboučké obchody jsme totiž dlouho nezažili. Navíc se nějak zadrhla statistika v ČSOB, takže přínos jejích fondů neznáme.... celý článek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

24. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

Čím dál víc lidí se ptá "kudy kam s penězi"? Do supermarketu, tam je aspoň klimatizace! Takto se jeví nálady v půli prázdnin. Dluhopisy ve psí trvale, ani akciové fackování nebere konce.... celý článek

Partners Financial Services