Fondy: tak zle přece jen není

Petr Fejtek | 14. 8. 2006 | 1 komentář
Fondy: tak zle přece jen není
Situace se již snad přece alespoň stabilizuje někde u přílivu 100 miliónů týdně. Je to sice jen stín jarních 1,5 miliardy a ani podzimní úroda se nejeví nijak slibně, ale třeba předminulý týden se zpožděním ohlásil ING 115 miliónů do Českého akciového. Takže nemusí pršet…

Odliv z fondů peněžního trhu se zřejmě uklidňuje po sezónním výkyvu vlivem dovolených. Standardních více než 100 miliónů tentokrát utlumily sestry Multi Cash, které naopak přes 20 miliónů získaly. Zřejmě částečně na úkor rodinného dluhopisového segmentu, protože jen z KBC Renta Czechrenta (profil, názory)odešly 104 milióny korun.

Je to již rok, co upozorňujeme na to, že tučné roky dluhopisových fondů jsou za námi a (zřejmě dost) daleko před námi, i když biblických sedm by jich být nemělo. Tentokrát z nich za týden odešlo 150 miliónů korun, přestože si právě v tomto týdnu pěkně na výnosu polepšily o neuvěřitelných i víc než půl procenta. Dva z našich nejznámějších, ISČS Sporobond (profil, názory) a ČSOB Bond Mix (profil, názory)se na ročním ohlédnutí dokonce nadechly nad vodou: Sporobond má 0,18 % a Bond Mix celých 0,68 %. Reálně tedy ztráta "jen" kolem 2,5 %, když nám meziroční inflace přece jen došplhala na 2,9 %.

A jen na okraj: investiční společnost ČP INVEST k 25. říjnu slučuje Fond státních dluhopisů s Fondem korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit), který jako úspěšnější bude také přejímajícím – na ročním výkonu má 0,76 %.


Co se sazbami

Podle většinového očekávání americká centrální banka FED úrokové sazby nezvedla. Zato se opět zvedla cena ropy poté, kdy se zjistilo, jak děravý a rezatý je ropovod na Aljašce a ani inflace v USA není ještě zažehnaná. Rozhodnutí o sazbách nebylo jednomyslné (jeden člen hlasoval pro růst), přesto FED přerušil sérii utahování měnové politiky, kdy sazby vzrostly 17x v řadě. Do budoucna si však ponechal prostor pro případný další růst sazeb, pokud budou přetrvávat tlaky na růst cenové hladiny.

Amerika tedy bruslí na tenkém ledě: mezi inflací a stagnací těžko hledat optimální hranu – ani Scyla ani Charybda není potěšující. Navíc klesají ceny nemovitostí, takže se Američané (nejen) cítí chudší než ještě nedávno.

U nás se obecně předvídá ještě jedno zvýšení úrokových sazeb letos a dvě příští rok, protože inflace by mohla přiblížit hranici čtyř procent.


Letadla nespadla

Akciové trhy jsou ještě nerozhodnější než nedávno. Každý růst sazeb znamená odliv penízků (mění se výše rizikové prémie) a zlobí nejen ropa, ale i celý Střední východ. Optimisté vidí pro americkou ekonomiku měkké přistání (průměrný růst ekonomiky se stále pohybuje mezi 3 až 4 %), ale čtvrtek ukázal, že hard landing hrozí i úplně odjinud.

Teroristům se plány podařilo překazit, ale finanční trhy po celém světě začaly ihned reagovat. Hodně klesaly letecké společnosti, ale třeba akcie Deutsche Telekom padaly o 10 % v reakci na „profit warning“: celá Evropa se oděla do ruda, u nás ČEZ blikal jen u 790 korun, Telefonica O2 ztratila víc než 3 %.

Jen koruna česká, ta je tak hezká, když je euro už jen za 28 kaček. Asi ještě zakolísá a oslabí, ale na konci roku by tam zas měla svítit a napřesrok se prý vydá až na metu 27 korun.


U nás hlasujeme pro jistotu

Nikomu se nechce s penízky hazardovat, ale zdá se, že našim investorům přece již pomalu odtrnulo. To dokazuje zejména 112 miliónů, které přišly do smíšených fondů. Sice jen po malých částkách, kdy vévodil IKS Balancovaný (profil, názory) s 27 milióny, ale přece.

Akciové fondy si připsaly jen 38 miliónů, když se o většinu bratrsky (tedy napůl) rozdělili oba naši favorité ISČS Sporotrend (profil, názory) s ING Českým akciovým (profil, názory, koupit). Akciové trhy připomínající spíš horskou dráhu zkrátka nelákají a celý týden byl doslova jak na houpačce. K tomu "černý čtvrtek" s poklesem Prahy o 1,73 %, takže celková ztráta týdne ani ne 1,2 % vlastně nebyla tak hrozná, když v pátek na poslední hodinku obchodování rozsvítil ČEZ.

150 miliónů mixů + akciových však opět přeskočily zajištěné fondy, které si připsaly i bez Maxe6 (že by skončil?) 167 miliónů korun. Boduje stále pěkně rozjetý ESPA-ČS 17, který se 73miliónovým nášupem již blíží celkovým 400 miliónům sledován 63 milióny ČSOB Krátkodobého růstu 3.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

7. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

Čtvrt miliardy tam, čtvrt miliardy ven… tak asi vypadal i uplynulý týden. Ještě, že trvale fungují zajištěné fondy, protože jinak bychom se museli dlouhodobě učit odčítat, jak by se... celý článek

Fondy: byznys dostal úžeh

31. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: byznys dostal úžeh

Většina lidí má zřejmě úplně jiné starosti než investovat. Tak slaboučké obchody jsme totiž dlouho nezažili. Navíc se nějak zadrhla statistika v ČSOB, takže přínos jejích fondů neznáme.... celý článek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

24. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

Čím dál víc lidí se ptá "kudy kam s penězi"? Do supermarketu, tam je aspoň klimatizace! Takto se jeví nálady v půli prázdnin. Dluhopisy ve psí trvale, ani akciové fackování nebere konce.... celý článek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

17. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Partners Financial Services