Fondy: zajištěné jistí bilanci

Petr Fejtek | 24. 7. 2006 | 3 komentáře
Fondy: zajištěné jistí bilanci
Čím dál víc lidí se ptá "kudy kam s penězi"? Do supermarketu, tam je aspoň klimatizace! Takto se jeví nálady v půli prázdnin. Dluhopisy ve psí trvale, ani akciové fackování nebere konce. Ještě že na skalce máme své zajištěné trvalky, jejichž téměř čtvrtmiliarda opět zachránila celý trh nad vodou, byť jen o chaboučkých 85 miliónů korun.

Úbytek 100 miliónů z fondů peněžního trhu překvapuje spíše svou střídmostí, ale v takovém vedru se snad nechce ani utrácet za zahraniční zájezdy. Z IKS Peněžního trhu (profil, názory) se odporoučelo skoro 80 miliónů korun, o zbytek se postaral ISČS Sporoinvest (profil, názory).
Dalších 100 miliónů opustilo dluhopisové fondy. Nu, koho by nepřestalo bavit stále sledovat ztráty na všech možných i nemožných obdobích. Na ročním se už jen dva korporátní mohykáni drží nad vodou, a co si myslet o prvních narozeninách ČSOB Dluhopisových příležitostí, když na dortu svítí –11 %? To je skutečně smolný timing. ISČS Sporobond (profil, názory) sice tratí jen něco přes procento a IKS Dluhopisový (profil, názory) necelá 2 %, o odliv se však postaraly v opačném gardu než u peněžáků.

Makro rozhoduje

Světélko na konci tunelu však přece jen v Americe zablikalo, a to ve středečním projevu předsedy Fedu Bernankeho v Senátu, když řekl, že inflace ve Spojených státech v příštích měsících zřejmě poleví. Jeho vyjádření sice torpedovalo dolar, ale nastartovalo akcie.
Jestliže Fed očekává snížení inflace (jádrová by se měla příští rok dostat na 2-2,25 %), znamenalo by to snížení motivace Fedu dál utahovat měnovou politiku. Přesto ale šéf Fedu upozornil, že je prvotní ochrana před trvale vyšší inflací, která by podle něj škodila ekonomice a její následné ztlumení by bylo drahé. Pro dluhopisy je vyhlídka zastavení růstu sazeb jak živá voda. Ovšem v Americe, Evropa je v jiné fázi cyklu.

Zajištěný peloton

Alpy zdolává tým zajištěnců v řízném tempu. Žluté tričko drží stále ESPA-ČS ZF 17, který hned po startu napálil pěkné tempo, tentokrát skoro 90 miliónů korun. Jen součtem 109 miliónů jej překonává trio KBC a Max 6 přikuluje 37 miliónů.
Tím se zajištěným fondům podařilo nejen nahradit výpadky peněžáků a dluhopisových, ale vytáhnout celkovou statistiku čistých prodejů přes 80 miliónů korun. Že to není nic moc? Není, ale když nevíme kudy kam…

Akcie se zlobí, mixy trpí

Smíšené fondy získaly sice přes 60 miliónů korun, ale polovinu z toho inkasoval zánovní fond pro bytová družstva (profil, názory). Plácají se tedy jako kapr na suchu, kdeže jejich slávy konec?
Také ISČS Sporotrend (profil, názory) s pouhými 37 milióny zavzpomínal na kvetoucí jaro, navíc nezvádl nahradit 50miliónový odliv z ING Českého akciového (profil, názory, koupit).
Akcie stále předvádějí vlnobití a nikdo neví dne ani hodiny. Středa v Americe po vyjádření B. Bernankeho vylétla jako raketoplán, proto se i Evropa ve čtvrtek zazelenala. Rostla zejména úroveň našeho regionu a kromě Varšavy a Budapešti také naše burza ožila a nakonec dorostla na 2,35% výkon. Čímž víc než odpracovala černý konec předchozího týdne. Ale kdo si myslel, že je vyhráno, toho zchladil pátek.
Ve čtvrtek večer poslal k zemi americké nadšení Intel a strhl index Nasdaq o 2 % dolů na nejhorší výsledek za posledních pět týdnů. Až po závěru obchodování firmy Microsoft (profil, názory), Amen a Google (profil, názory) investory uklidnily lepšími než očekávanými výsledky a Microsoft také zvýšil odhady zisku, ke kterému přidal plán odkupu vlastních akcií. Index Dow Jones (profil, názory) klesl o 0,76 % a index S&P (profil, názory) klesl 0,86 %.
Náš pátek prošel korekcí, když investoři vybírali zisky na ČEZ (profil, názory) a Zentivě (profil, názory). Ovšem podle obrazu vývoje v celé Evropě, jejíž indexy odpoledne negativně reagovaly i na pokusy Hizballáhu ostřelovat přístav Haifa, a tak PX nakonec klesl o 1,35 %.
Týden přesto nakonec vynesl skoro 3 %, od začátku roku už tratí jen 9 % a ročních 10 % aspoň není k pláči… Ovšem od 11. května je stále ještě víc než 11% ztráta. Loňské léto s 30% nárůstem sice nezažijeme, ale zato máme 30stupňová vedra, což prý už není počasí, ale demoverze krematoria. Zkrátka, může být mnohem hůř, takže, no nekup to…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

17. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: úprk od dluhopisů

26. 6. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: úprk od dluhopisů

Ač by současné turbulence na akciových trzích mohly napovídat něco jiného, čeští "střádalové" přikupují akciové fondy a zbavují se dluhopisových.

Partners Financial Services