Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení

Technická analýza: domácí úloha pro zvídavé čtenáře a její řešení
V rámci série článků o akciích a tradingu jsme vám nedávno položili otázku, jak byste pomocí technické analýzy interpretovali konkrétní graf. Dnes si úkol připomeneme, abychom dali šanci těm, kterým jeho zadání "uteklo", ale hlavně si představíme jeho řešení.

V článku Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná jsme vám položili otázku, jak byste analyzovali následující graf a jaké obchodní nastavení byste předpokládali:



Podívejme se na řešení

1. Nastavení méně zkušených obchodníků:

Jedno z možných nastavení začínajících a méně zkušených obchodníků - krátké Moving Averages (dále MA) - 5, 10 + podobně ukazující RSI indikátor a Slow Stochastik oscilátor.

Toto nastavení pak napovídá obchodníkovi otevřít Long pozici - krátký MA směřuje nahoru, Close posledního Candlu je již nad delším MA, RSI i Stochastika dávají Buy signál podpořené extrémním objemem u obratového Candlu.

Ovšem ne vždy jsou indikátory a oscilátory užitečné. Nemáme zde žádný logický "obrázek" R/R Ratia (poměr Risku a Zisku) pro obchod. Ten buď vyjde nebo nevyjde, případný následný pokles může být brán chybně jen jako korekce trendu UP (indikátory a MAs zde naznačují obrat downtrendu a nastolení možného trendu UP).

R/R ratio pro tento Long obchod je 3:1 (3x větší potenciál ztráty než zisku). Zkušení obchodníci toto samozřejmě nezobchodují!


2. Jedno z nastavení profesionálních obchodníků

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost
Akcie a trading: základní styly obchodování
Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná
Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

V dalších dnech si budete moci přečíst následující témata:
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Nastavení se základními MAs -20, 50 a 200, jedním trendovým indikátorem a jedním momentovým (důležité - každý ukazuje a napovídá něco jiného). Dále vyznačeny nejdůležitější Swing Support a Rezist úrovně. A dostáváme poměrně pěkný obrázek dalšího možného vývoje.

Jasný, potvrzený Downtrend, korekce od důležitého 200 MA, nové momentum Low potvrzené i trendindikátorem = velká pravděpodobnost dalšího poklesu.

Správné nastavení obchodu s dobrým R/R Ratiem je Sell na Rezistu - 128,70 -129 +- oblasti se Stoplossem posledního Swing High - 130+-.

Targetem je vyznačená Support oblast 126+-. R/R ratio pro tento obchod je 1:3. Profesionálové budou tento Trade realizovat, s podobným uvedeným nastavením.



A jak tedy vypadal následný vývoj akcie (ETF na S&P 500 index)?

Šlo opravdu jen o korekci Downtrendu, Sell obchod u Rezist oblasti byl ziskový - Target dosažen bez aktivace Stoplossu. A hlavně šlo o obchod s logicky správným technickým nastavením a správným R/R ratiem!

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Odhadli jste budoucí vývoj správně? Jaké bylo vaše řešení? Jak jste graf zanalyzovali a jaké obchodní nastavení jste předpokládali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2006 16:40, T.N.

Musí tam být korekce, jejíž dno je výše než předchozí a dále to roste.

Stanovíte si stop-loss a profit target, čili obě možnosti prodeje. Odečtete nákupní cenu od sopky a máte risk. Odečtením nákupu od targetu máte reward. A je to.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2006 17:14, HammerLang

Nechci se nějak dotknout autora, ale radši se měl poradit s českými profitujícími obchodníky. Celá úloha je bych řekl celkem mimo, už jen proto, že se nepočítá s MoneyManagementem, SL a délkou spekulace, tj. jak moc dlouhodobý je long minuty, hodiny nebo i měcíce. Asi nejlepší stránky jsou www.financnik.cz .

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

24. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: co prozradí fundamentální analýza

Fundamentální analýza sleduje, do jaké míry odpovídá cena aktiva jeho skutečné hodnotě. Zjišťuje, které akcie, sektory a trhy jsou nadhodnocené a které podhodnocené. Podívejme se, co... celý článek

Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

17. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

Víte, co je Up a Down trend, Swing Highs a Lows nebo Support a Rezist úrovně? Technickou analýzu, metodu, která s těmito pojmy pracuje, využívá obrovské množství obchodníků. Má ovšem... celý článek

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

11. 8. 2006 | Pavel Kohout

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

Z čistě teoretického hlediska je geografická diverzifikace pravým požehnáním. Očekávaný výnos bude představovat solidní globální průměr, zatímco riziko může poklesnout až téměř k nule.... celý článek

Akcie a trading: základní styly obchodování

3. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: základní styly obchodování

Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika?... celý článek

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

27. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

Podílové fondy dosahují většinou poměrně "nízkých" ročních zisků. O portfoliomanažerech a správcích fondů je známo, že řídí svá portfolia a investice extrémně konzervativně. Co je k... celý článek

Partners Financial Services