Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost
Podílové fondy dosahují většinou poměrně "nízkých" ročních zisků. O portfoliomanažerech a správcích fondů je známo, že řídí svá portfolia a investice extrémně konzervativně. Co je k tomu vede? Co je jejich základním cílem? Jaké výhody a nevýhody při řízení rizika portfolia mají?

O investičních a podílových fondech najdeme na webu nepřeberné množství naučných a vysvětlujících článků, informací, vzájemných srovnání apod. I na Peníze.CZ je k dispozici obsáhlá sekce s informacemi o podílových fondech, s velkým počtem užitečných nástrojů ke sledování a vyhodnocování. Cílem tohoto textu ovšem není tyto známé a kdykoliv dostupné informace opakovat. Zkusíme se spíše na fondy podívat především z pohledu aktivních obchodníků (či investorů) a krátce i z pohledu veřejnosti.

Připomeňme si jen, jaké hlavní výhody nám investování do podílových fondů přináší. První výhodou je jistě diverzifikace (a tedy snížení rizika), za další výhodu můžeme považovat odbornost správy a řízení portfolia fondu. Nevýhodou mohou být u některých fondů vyšší vstupní a manažerské poplatky, které případné výnosy srazí pod inflaci.

Z hlediska aktivních investorů a obchodníků

... není investování do fondů zajímavé. Tito investoři a obchodníci považují za úspěšné zhodnocení své investice zisky ve výši několika desítek procent. Nebudou jistě spokojeni se zhodnocením v řádu jednotek, jak tomu většinou u fondů bývá.

Proč fondy dosahují většinou poměrně "malých" ročních zisků? O portfoliomanažerech a správcích fondů je známo, že řídí svá portfolia a investice extrémně konzervativně. Jsou si vědomi toho, že i malý drawdown, např. 6, 7 či 8 procent může vést k hromadnému úniku investorů z fondu. Velkou pozornost proto věnují řízení rizika a snaží se jej udržovat na nízké úrovni.

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

V dalších dnech vám přineseme následující témata:
  • Přehled stylů tradingu - scalping, daytrading, swing trading, poziční trading, buy and hold, investing
  • Akcie a technická analýza
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Základním cílem správců fondů je tedy především ochrana kapitálu, což jim nelze v žádném případě vytýkat. To vše je následně samozřejmě vyváženo nižšími výnosy pro klienty. Jen výjimečně dosáhnou investiční a podílové fondy dvouciferného zisku (p.a.).

Ovšem i takto opatrné strategie portfoliomanažerů mohou klientům v některých obdobích přinést při velkých a rychlých poklesech globálních trhů ztráty ve výši desítek procent - naposledy například v roce 2002.

Správci fondů mají při investování velké výhody při řízení rizika portfolia. Patří mezi ně široká možnost diverzifikace, nízké limity přijatelného rizika na jeden obchod - např. stanovení rizika ve výši 0,5 % hodnoty portfolia na jeden obchod stále představuje možnost obchodovat pozici v řádu statisíců či miliónů Kč (eur či dolarů) a zároveň nepředstavuje vystavování se přílišnému riziku pro fond v případě špatného obchodu.

Na druhé straně mají portfoliomanažeři ve srovnání s privátními investory a obchodníky při řízení fondu i mnoho nevýhod. Jsou svázáni přísnými předpisy, jejich budování pozic ve vybraných titulech vede často k ovlivnění trhu a k nekontro-lovanému růstu nakupovaného titulu, nemohou využívat short selling strategie apod.

V hedgeových fondů větší zájem na zhodnocení

U investičních a podílových fondů není souvislost mezi výkonností fondu a odměnou portfoliomanažera. Z toho vyplývá, že odvětví investičních fondů je často více zaměřeno na shromažďování aktiv než na jejich "kvalitnější" správu.

Výjimkou v náhledu aktivních obchodníků na odvětví investičních a podílových fondů jsou hedgeové fondy. Hedgeové fondy často zaměstnávají nejlepší portfoliomanažery a obchodníky světa. Ti ve svém obchodování využívají sofistikované obchodní strategie, přijímají více rizika, provádějí short selling operace, v obchodování aktivně využívají finančních derivátů.

Odměny správců v hedge fondech jsou logičtěji strukturované než u investičních a podílových fondů. Manažer hedgeového fondu vydělává i na vstupních poplatcích, které jsou obvykle kolem 1 % ze spravovaných aktiv, ale významnějším zdrojem manažerova příjmu je poplatek, který si účtuje na základě výkonnosti. Tento poplatek je většinou kolem 20 %. Z tohoto důvodu má portfoliomanažer velký zájem na co nejlepším zhodnocení portfolia - při rozumné míře podstupovaného rizika - a za to je také odměňován.

Je třeba zmínit, že zatím není v České republice, resp. aspoň o ní ještě nevím, možnost zainvestovat do takového typu fondu.

Fondy jsou nejlepší 

Česká populace má ve srovnání se zahraničím poměrně vysokou averzi k riziku, týkajícího se nějakým způsobem vlastních financí. Ovšem bez podstupování rizika prostě nelze dosáhnout zajímavějších výnosů. Termínované vklady se současnou nabízenou úrokovou sazbou ani nepokryjí inflaci, investice přímo do bonitních a bezrizikových (státních) dluhopisů v podstatě není v České republice pro menší klienty možná.

Proto jsou podílové fondy výborným, a zřejmě i nejlepším prostředkem ke zhodnocení svých peněz. Jedince pravidelně a rozumně investující své úspory do fondů je třeba pochválit za aktivní podstupování určitého rizika s cílem možného vyššího výnosu (než jaký by obdrželi například na účtu v bance).

Autor působí ve společnosti CZECHWEALTH.

Jaký názor máte na podílové fondy vy? Využíváte je? S jakými (ne)úspěchy? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 8. 2006 11:59, V. Špinka

Ten fond byl LTCM, viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management. Velice zajímavý příběh.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

20. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

V minulém dílu seriálu jsme se seznámili s historií české burzy a možnostmi obchodování na ní. Víme, že otevření obchodního účtu u brokerské společnosti a vlastní obchodování na trhu... celý článek

Akcie a trading: český kapitálový trh

13. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: český kapitálový trh

Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři?... celý článek

Akcie a trading: na parketu světových burz

29. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: na parketu světových burz

SPAD, RM-Systém, NASDAQ, London Stock Exchange a další... Pojmy, s kterými se v dnešní době často setkáváme, víme ale, co se za nimi přesně skrývá? Dnes se podíváme na nejvýznamnější... celý článek

Akcie a trading: investiční konkurenti

15. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading: investiční konkurenti

Přemýšlíte o nákupu akcií, ale rozhlížíte se i po dalších investičních možnostech a nástrojích k obchodování? V dnešním článku vám představíme investování do dluhopisů a finančních... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Partners Financial Services