Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná

Akcie a trading: technická analýza milovaná i nenáviděná
Víte, co je Up a Down trend, Swing Highs a Lows nebo Support a Rezist úrovně? Technickou analýzu, metodu, která s těmito pojmy pracuje, využívá obrovské množství obchodníků. Má ovšem nejen skálopevné zastánce, ale i zapřisáhlé odpůrce. Podívejme se, proč tomu tak je a jak technická analýza funguje. Máme pro vás i praktický "domácí úkol".

Dnes se v rámci našeho seriálu Akcie a trading, viz sloupek níže, dostáváme k praktičtější části, k jednomu z nejdiskutovanějších témat: trading a technická analýza (dále TA).

V přístupu k TA lze obchodníky rozdělit na dvě skupiny - její skálopevné zastánce na jedné straně a zapřisáhlé odpůrce na straně druhé. Na každý argument zastánců TA okamžitě skupina odpůrců vytáhne nějaký protiargument, a obráceně.

Na finančních trzích obchodníci obchodují diskreční či mechanické systémy (viz článek Akcie a trading: základní styly obchodování) postavené na technické analýze, nebo na fundamentální analýze, nebo na psychologické (sentiment) analýze, často ale na kombinaci všeho.

Při bližším zkoumání a proniknutí do světa praktického tradingu je však zřejmé, že převážná většina obchodníků ve své práci využívá technickou analýzu a jejich obchodní systémy jsou na ní také postaveny.


Co je technická analýza

Předmětem zkoumání technické analýzy jsou graficky znázorněné časové řady tržních cen, objemů obchodů a různých indexů. Technický analytik se pokouší rozpoznat v pohybu kursu například určitý tvar (formaci), která v minulosti měla větší pravděpodobnost určitého následného vývoje ceny. Při svém zkoumání používá jak jednoduché grafické metody (linie podpory a odporu, technické vzory), tak i technické indikátory (např. klouzavé průměry, oscilátory apd.). Technická analýza tedy vychází z historie, z cenového vývoje a chování obchodovaného aktiva v minulosti.

Základem využití TA je předpoklad, že se určité vzory chování ceny se opakují, určité cenové hladiny se testují a retestují, to vše může být podpořeno např. určitými změnami v objemech obchodů apod.
Ceny se pohybují v trendech, které se střídají s obdobími korekce, konsolidace či obdobími, kdy trh jde tzv. bokem. Rozpoznání a využití trendu pro provedení obchodu je nejlepší možnou strategií pro investice a obchodování s akciemi. Oblíbené a pravdivé pořekadlo na finančních a kapitálových trzích je "trend je tvůj přítel" (trend is your friend).

Podle Dow teorie je Up trend (tedy rostoucí trend) definován vytvářením nových a vyšších Swing Highs i Lows, Down trend (tedy klesající trend) opačně - série nižších Highs a Lows. K trendu patří jeho krátkodobé výchylky korigující předchozí přehnaný růst nebo výraznější pokles kurzu akcie - tzv. korekce.

Ukázka rostoucího trendu (s korekční fází ke konci trendu) - ideál pro trendové obchodníky

Ukázka klesajícího trendu akcie (s korekcí i s tzv. postranní fází trhu ke konci)

Je známou teorií, že TA funguje právě kvůli jejímu využívání obrovským množstvím obchodníků. Profesionální futures obchodníci používají ve svém obchodování v podstatě výhradně technickou analýzu, resp. jejich obchodní metody vycházejí v drtivé většině z TA či z nějaké její součásti (Pivot pointy, S/R levely, Fibonacci levely apd...)

Nejpoužívanější a nejzákladnější součásti TA jsou :

  • cenové technické patterny,
  • Support/Rezist úrovně,
  • trend linie,
  • klouzavé průměry,
  • objemy obchodů.

Další používané součásti jsou technické indikátory - momentové, trendové a oscilátory.


Proč tedy existují odpůrci TA ?

Seriál Akcie a trading
Článek je součástí seriálu o akciích a problematice obchodování.

Přečíst si můžete tyto díly:
Akcie a trading: když se řekne akcie
Akcie a trading: proč se zajímat o akcie
Akcie a trading: investiční konkurenti
Akcie a trading: na parketu světových burz
Akcie a trading: český kapitálový trh
Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR
Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost
Akcie a trading: základní styly obchodování

V dalších dnech si budete moci přečíst následující témata:
  • Akcie a fundamentální analýza
  • Psychologická analýza, sentiment na trzích
  • Trading, ukázka - příklad obchodního dne akciového daytradera, obchodní plán, příprava Trade Setupů apod.
Je totiž obrovský rozdíl v chápání a používání TA nezkušenými obchodníky a úspěšnými obchodníky. Jde o zcela rozdílné náhledy, a proto jen stěží mohou konstruktivně diskutovat zkušený aktivní obchodník s teoretikem či začínajícím obchodníkem, kteří nemají dlouhodobější praktické zkušenosti s obchodováním a především s reálným chováním trhu.

Proto pravidelně dochází při diskusích na různých fórech, webových stránkách o burze, akciích, tradingu apod. k rozporům mezi zastánci a odpůrci TA.

  • Nezkušení obchodníci na základě TA vstupují do obchodů, stavějí různé obchodní systémy založené jen na křížení klouzavých průměrů či na vždy zpožděných indikátorech apod.
  • Úspěšní obchodníci pomocí TA odhadují chování a akci ostatních obchodníků a tržních účastníků a až následně rozhodují o vstupu do obchodu - do připraveného obchodu s jasnými pravidly Risk a Moneymanagementu. Úspěšní a zkušení obchodníci vědí, kde a na základě čeho obchodují nezkušení obchodníci i institucionální investoři. Svůj předpoklad dále potvrzují pokročilejšími formami TA jako Market Breadth ukazatele apd..

Úspěšným obchodníkům dává TA obrázek větší pravděpodobností dalšího vývoje a napoví jim správné nastavení obchodů, správný level k otevření obchodu s nejlepším R/R ratiem, správné nastavení risk managementu.


Ukázky použití TA

Podívejme se na práci s TA z praktického hlediska:

  1. Zbytečně složité užití - často užívané začátečníky hledajícími zázračný systém



  2. Jeden z profesionálních přístupů k TA


Dnešní díl uzavřeme "domácím úkolem". Jak byste analyzovali následující graf?
Jaké obchodní nastavení byste předpokládali?

Řešení "domácího úkolu" si příště přečtete příště.

Co si o technické analýze myslíte vy? Jste spíše její zastánce, nebo odpůrce? Máte s ní vlastní zkušenosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2006 11:05, Honza

Kdybys chtěl tradovat větší sumy, musel bys jít do FX či bondů.

Zobrazit celé vlákno

+90
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2006 14:54, Jahoda Frantisek

A co byste si konkretne pral? Treba tohle: http://www.amazon.com/gp/product/0887309704/sr=8-2/qid=1156164234/ref=pd_bbs_2/102-5560499-9471308?ie=UTF8 (Money masters of our Time od Johna Traina)? Nebo nekterou z knih od Petra Lynche? Nebo Intelligent Investor od Benjamina Grahama (s prilohou a vyctem Value investors od Warrena Buffetta)?

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

11. 8. 2006 | Pavel Kohout

Mezinárodní diverzifikace portfolia přestává být účinná: co s tím?

Z čistě teoretického hlediska je geografická diverzifikace pravým požehnáním. Očekávaný výnos bude představovat solidní globální průměr, zatímco riziko může poklesnout až téměř k nule.... celý článek

Akcie a trading: základní styly obchodování

3. 8. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: základní styly obchodování

Podívejme se na rozdělení obchodních systémů a na přehled obchodních stylů, které jsou obchodníky nejvíce využívány. Co je jejich podstatou? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody a rizika?... celý článek

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

27. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

Podílové fondy dosahují většinou poměrně "nízkých" ročních zisků. O portfoliomanažerech a správcích fondů je známo, že řídí svá portfolia a investice extrémně konzervativně. Co je k... celý článek

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

20. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

V minulém dílu seriálu jsme se seznámili s historií české burzy a možnostmi obchodování na ní. Víme, že otevření obchodního účtu u brokerské společnosti a vlastní obchodování na trhu... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové

18. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Jak obchodují na burze profesionálové

Zúčastnili jsme se semináře o daytradingu s předním světovým spekulantem Andy Jordanem, abychom vám přiblížili, jak takové obchodování vypadá v praxi. Zajímá vás, jak se mu dařilo při... celý článek

Partners Financial Services