Fondy: zajištěné v roli zachránců

Petr Fejtek | 21. 8. 2006
Fondy: zajištěné v roli zachránců
Týden tak nevýrazný, že snad ani nestojí za řeč. Lidé nevědí kudy kam, takže nebýt 140 miliónů do zajištěných fondů, měly by odkupy navrch. Takto si přece jen můžeme do statistik připsat alespoň kladné 100miliónové saldo.

Nákupy sice narůstají pěkně, ale v supermarketech – maloobchodní tržby v červnu zase skočily meziročně o 6,6 % po růstu o 7,7 % v květnu. Domácnosti utrácejí a příjmy jim rostou. Do investic se jim však nechce a vůbec není jisté, jak letošní bilance dopadne…

Z fondů peněžního trhu odešlo tentokrát jen necelých 50 miliónů korun, a to třeba ISČS Sporoinvest (profil, názory) již hlásí kladných 9 miliónů, zatímco z IKS Peněžní trh (profil, názory) stále odchází přes 50 miliónů korun. Že by se pomalu vracela jejich obliba, ač zřejmě jako z nouze ctnost?

Dalších 50 miliónů již tradičně odešlo z dluhopisových fondů. K tomu není co dodat, protože snad všechno již bylo řečeno. Snad jen, že místo na Godota čekáme na Ameriku, protože korelace eurobondů k ní je vysoká a našich tím pádem také. Jen ta inflace se vyvíjí trochu odlišně.


Nemovitostní na obzoru

Sice se již několik fondů zaměřených na nemovitosti na trhu objevilo, ale jde o fondy, které nakupují akcie developerských firem. To zřejmě pro naše investory stále není to pravé, takže jejich úspěch není takový, jak se očekávalo.

Nyní konečně Česká spořitelna založila dceřinou společnost REICO, která bude retailové nemovitostní fondy produkovat. Spustí-li spořitelna dobrou reklamu, lze počítat s jejich úspěchem zejména proto, že situace na dluhopisových i akciových trzích je taková, jaká je. "Zlaté časy" raketového růstu cen nemovitostí jsou sice zřejmě minulostí, ale potenciál zejména ve středovýchodní Evropě ještě zbývá.


Tak zas zajištěné

I uplynulý týden pokračovaly výraznější prodeje pouze zajištěných fondů. KBC-ČSOB si připsala 100 miliónů zejména díky favoritovi ČSOB Krátkodobého růstu 3, Česká spořitelna pak přidala 70 miliónů korun svého ESPA-ČS zajištěného 17.

Smíšené fondy váhají a celkový prodej na úrovni 18 miliónů je spíš smutek. Ostatně při pohledu na jejich výkonnost se není příliš co divit.
Akciové fondy na tom nejsou o mnoho lépe, přestože řada z nich si jen za uplynulý týden připsala víc než 2 % – zejména oba naše fondy fondů. Něco málo přes 10 miliónů do akciových fondů je ale snad spíš pro ostudu, ještě že ISČS Sporotrend (profil, názory) přinesl alespoň svých 15 miliónů korun.


Neúrodné čtvrtletí

Máme již data za celý trh, takže musíme potvrdit, že skutečně majetek ve fondech u nás v druhém čtvrtletí maličko klesl. Jistě je to zaviněno hlavně poklesem hodnoty akcií, ale ani prodeje v tomto čtvrtletí nebyly nijak slavné.

Nu a výsledek: celkový objem aktiv v podílových fondech klesl o 0,7 miliardy korun na 239,1 miliardy korun. Útěchou nám sice může být meziroční růst o 43 miliard korun, tj. o téměř 22 %, ale...

Ještě i za první pololetí to bylo pěkných 15 miliard a bližší pohled zase ukazuje, že se citelně pohnulo členění:

Fondy peněžního trhu: 41,00 %
Dluhopisové fondy: 17,34 %
Fondy smíšené: 13,38 %
Akciové fondy: 11,79 %
Zajištěné fondy: 11,47 %
Fondy fondů: 5,03 %

I trendy jsou jasné: klesá váha fondů peněžního trhu i dluhopisových, zatímco „jedou“ zajištěné fondy, i když stejným meziročním nárůstem se mohou chlubit i akciové fondy. V meziročním pohledu MM a dluhopisové fondy vykázaly jen nepatrný pokles, zajištěné a akciové si připsaly po 11 miliardách, zatímco téměř 13 miliard si připsaly smíšené fondy a dalších 8,5 miliardy přidaly fondy fondů (ty bychom však podle zaměření měli rozdělit mezi tyto zmíněné tři kategorie).


Akcie stále na čekané

Z 90 % společností z indexu S&P 500, které oznámily kvartální výsledky do 8. srpna, jich 57 % překonalo očekávání analytiků a průměrný nárůst zisku byl na roční bázi 16,2 %. Výsledky evropských firem pak byly ještě příznivější. Tato fundamentální fakta musí dříve či později sehrát roli, zejména když se například americký index S&P 500 obchoduje s ukazatelem PE ratio (poměr zisku na akcii a ceny) 14,8 – nejnižším za posledních deset let.
U emerging markets teprve uvidíme, jak poroste ziskovost firem. Zatím reportoval ČEZ a za první pololetí letošního roku ČEZ vykázal čistý konsolidovaný zisk 16,43 miliardy Kč (loni 11,68 mld. Kč), přičemž tržní očekávání bylo 15,91 mld. Kč. Tržby v prvním pololetí vzrostly také víc než trh odhadoval a ČEZ zvýšil i odhad čistého zisku za rok 2006 na 28 mld. Kč z předchozích 27,2 mld. Kč.

Patria vzápětí akciím ČEZ zvedla cílovou cenu na 1065 korun. Za zmínku stojí i závěr studie World Energy in 2006, že pro uspokojení poptávky obyvatel planety po elektřině bude do roku 2030 potřeba investovat do energetiky 17 biliónů dolarů.

Pátek jsme s spolu s Varšavou vzepřeli evropskému poklesu a zejména díky ČEZ si index PX čtvrt procenta přidal na celkových 1,7 % za týden!


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-59
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: tak zle přece jen není

14. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: tak zle přece jen není

Situace se již snad přece alespoň stabilizuje někde u přílivu 100 miliónů týdně. Je to sice jen stín jarních 1,5 miliardy a ani podzimní úroda se nejeví nijak slibně, ale třeba předminulý... celý článek

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

7. 8. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři stále ještě na dovolené

Čtvrt miliardy tam, čtvrt miliardy ven… tak asi vypadal i uplynulý týden. Ještě, že trvale fungují zajištěné fondy, protože jinak bychom se museli dlouhodobě učit odčítat, jak by se... celý článek

Fondy: byznys dostal úžeh

31. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: byznys dostal úžeh

Většina lidí má zřejmě úplně jiné starosti než investovat. Tak slaboučké obchody jsme totiž dlouho nezažili. Navíc se nějak zadrhla statistika v ČSOB, takže přínos jejích fondů neznáme.... celý článek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

24. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné jistí bilanci

Čím dál víc lidí se ptá "kudy kam s penězi"? Do supermarketu, tam je aspoň klimatizace! Takto se jeví nálady v půli prázdnin. Dluhopisy ve psí trvale, ani akciové fackování nebere konce.... celý článek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

17. 7. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: dovolené větrají peněžní trh

Zřejmě výdaje na prázdninové radovánky dávají zabrat jak peněženkám, tak krátkým penězům ve fondech peněžního trhu, ze kterých ulétlo za 300 miliónů korun. A protože dluhopisové fondy... celý článek

Partners Financial Services