Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku

Akcie: Evropa zažila největší propad od začátku roku
České tituly si neudržely vysoké hodnoty a PX klesl pod 1 500 bodů. Evropské trhy se propadly, důvody byly dva: málem došlo ke krachu na mladém trhu s emisními povolenkami a Čína zcela nečekaně zvedla úrokové sazby. V USA celý počítačový sektor začal výrazně ztrácet, např. akcie Microsoftu poklesly až na 24 USD.

Česká republika

Pražská burza během uplynulého týdne zaznamenala volatilní vývoj. Úvodní růst trhu v první polovině týdne vystřídal pokles, který vrátil index PX do klesajícího koridoru ze začátku března letošního roku. Tomuto týdnu dominovaly výsledky společností (KB, Erste, Telecom), které dosáhly lepších než očekávaných hodnot, přesto tituly v rámci poklesu trhu neudržely vysoké hodnoty. ČEZ např. oslabil pod 780 Kč/a a jako dominantní titul domácí trhu během pátečního obchodování stlačil index PX pod 1500bodobou úroveň.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 550 1 493 -3,8 1 490 1 555

Zdroj dat: Fio report

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
24/4: ČEZ dostává zvýšené investiční doporučení na "kupovat" z původního "držet" společně s novou cílovou cenou 1 030 Kč od společnosti Patria.
27/4: Výrazný pokles cen povolenek na oxid uhličitý měl negativní vliv na ceny akcií společnosti ČEZ.

Philips Morris ČR (profil, názory)
24/4: Valná hromada (VH) schválila navrhovanou dividendu za rok 2005 ve výši 1 112 Kč/akcii.

Erste bank (profil, názory)
28/4: Erste Bank přinesla čtvrtletní výsledky - zaznamenala růst zisku meziročně o 50 % na €239, očekávalo se přitom €207 mil. Výhled společnosti ústy výkonného ředitele je i nadále více než příznivý. Bez započtení efektů převzaté BRC Erste Bank očekává v roce 2006 růst zisku o 20 %. 

Český Telecom (profil, názory)
27/4: výsledky hospodaření za 1 čtvrtletí roku 2006 byly lepší než se očekávalo. Výrazně nad očekávání se vyšplhal operační zisk (3,20 mld. Kč, oček. 2,60 mld. Kč). Dobrých hodnot dosáhl i čistý zisk (2,05 mld. Kč) a tržby (14,83 mld. Kč). Pro letošní rok ale Český Telecom předpokládá stagnaci výnosů na loňských úrovních.

Komerční banka (profil, názory)
26/4: VH schválila navrhovanou dividendu za rok 2005 ve výši 250 Kč/akcii.
28/4: Komerční banka v 1Q dosáhla čistého zisku 2,31mld. CZK, čekalo se 2,2 mld. CZK. Výnosy dosáhly 6,02 mld CZK, tedy očekávané úrovně. Čisté úrokové příjmy dosáhly 3,66 mld. CZK, čekalo se 3,6 mld., čisté poplatky a provize dosáhly 2,11 mld. CZK, čekalo se 2,15 mld. Výsledky byly lepší než byla tržní očekávání.

Orco (profil, názory)
27/4: VH Orco schválila výplatu dividendy ve výši €0,80 hrubého zisku na akcii, vyplácena bude podle výběru akcionářů, tedy v hotovosti, nebo v podobě akcií o ceně €82,08.

Zentiva (profil, názory)
27/4: Na mimořádné valné hromadě byly přijaty opatření v personální oblasti po vstupu nového dominatního vlastníka. 

Co se stane - očekávané události

  • 2/5: zveřejnění státního rozpočtu za duben.
  • 4/5: CME zveřejňuje výsledky hospodaření za 1 čtvrtletí roku 2006.
  • 15/5: Unipetrol (profil, názory) zveřejňuje výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí roku 2006.
  • 23/5: ČEZ pořádá valnou hromadu.

Spojené státy americké

Americké trhy během uplynulého týdne reagovaly na vývoj na poli očekávané měnové politiky, na výsledky společnosti za 1Q spolu a na nová makroekonomická data. Měnová politika přinesla pro trhy povzbuzení v projevu předsedy FEDu, avšak to, že se bude jednat pouze o přestávku v procesu růstu sazeb, nemělo na trhu trvale povzbudivý účinek. Makroekonomická data pak dále naznačují postupný růstu inflace, který však nemá pro ekonomiku akutně negativní účinek. Ekonomika je nadále silná a prozatím nevykazuje známky tlumení růstu vlivem sazeb na úrovni 4,75%.
 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 332 11 369 +0,3 11 073 11 405
Nasdaq
(profil, názory)
2 339 2 322 -0,7 2 318 2 375
S&P 500
(profil, názory)
1 309 1 310 +0,1 1 285 1 318

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Předseda FEDu Bernanke ve čtvrtek při pravidelném slyšení před senátní komisí naznačil, že se blíží bod, kdy nebudou dále zvyšovány sazby a naopak se bude vyčkávat na vývoj ekonomiky a případné inflační tlaky, které by ovlivnily další kroky v měnové politice.
  • Index spotřebitelské důvěry v dubnu dosáhl 109,6 bodů.
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v březnu vzrostly o 6,1 % spolu s investicemi do nového vybavení s cílem vyhovět požadavkům aktuální poptávky. Po vyloučení dopravního sektoru se objednávky zvýšily o 2,8 %, čekal se růst o 1 %.
  • Objemy nově prodaných domů v měsíci březnu vzrostly nejvíce od roku 1993 na 1 213 tis. (roční vyjádření), tedy o 13,8 %., čekalo se 1 110 tis.
  • Nejvíce od 3. čtvrtletí roku 2003 vzrostla hodnota HDP za uplynulé 3 měsíce v USA. Dosáhla předběžné hodnoty 4,8 % oproti předcházejícím 1,7 %.
    .

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Výsledky za první čtvrtletní společnosti Google (profil, názory) předčily očekávání analytiků. Čistý zisk vzrostl o 60 % na 592 milionů USD.
  • GM (profil, názory) reportoval již šestou čtvrtletní ztrátu v řadě, nicméně ztráta za 1. čtvrtletí se snížila o 57 centů na akcii. Po té obdržel zvýšené doporučení od společnosti Merill Lynch na "neutrální" z "prodat".
  • Bank of America snižuje cílovou cenu pro akcie automobilky Ford (profil, názory) z $7 na $6.
  • Společnost Lucent (profil, názory) oznámila meziroční pokles zisku o 32 %, což bylo způsobeno nižšími tržbami za zařízení bezdrátové komunikace především v severoamerické oblasti. Zisk na akcii dosáhl 4 c (oček. 3 c).
  • Amazon.com (profil, názory) zvýšil svůj ziskový výhled pro rok 2006 na $520 mil. s tržbami $10,5 mld. z původních $510 mil. a tržeb $10,45 mld.
  • Společnost Microsoft (profil, názory) předpověděla pro nadcházející fiskální rok zisk v nižší výši než analytici očekávali. Tím si počítačový gigant vykoledoval snížené investiční doporučení od Lehman Bros. Dalším "hřebíčkem do rakve" byly i špatné výsledky firmy Gateway (profil, názory), a tak se celý počítačový sektor začal propadat. Akcie společnosti Microsoft poklesly až na 24 USD.

Co se stane - očekávané události

  • 1/5: Index nákupních manažerů v průmyslové výrobě za duben 2006.
  • 2/5: Spotřebitelská důvěra k 1. květnu 2006.
  • 3/5: Počet žádostí o hypotéky evidovaných k 28. dubnu 2006.
  • 4/5: Počet nových žádostí o zaměstnání k 29. 4. 2006.
  • 4/5: Před otevřením trhů zveřejňuje výsledky americká CETV.
  • 4/5: Před otevřením trhů zveřejňuje výsledky společnost Goodyear.
  • 5/5: Míra nezaměstnanosti za duben.
  • 5/5: Velikost spotřebitelských úvěrů za březen 2006.

Eurozóna

Evropské trhy během uplynulého týdne zažily největší pokles od začátku roku, a to i přesto, že do středy měly slabou tendenci k růstu. Dařilo se zejména společnostem těžebním, zpracovatelským nebo obchodujícím s nejrůznějšími komoditami, které profitují z rekordních úrovní především kovových komodit. Také energetické a ropné společnosti zažívají obrovský "boom" pomocí cen ropy, plynu a elektrické energie. Ve čtvrtek se tento vývoj zcela obrátil a právě výše jmenované sektory byly zasaženy mohutnými výprodeji. Významnou roli sehrály dva faktory. Zaprvé, téměř došlo ke krachu na mladém trhu s emisními povolenkami, protože Nizozemí, Belgie, Francie, ale také Česko a Estonsko oznámily nadbytek emitovaných povolenek, což způsobilo při problematické likviditě pokles o více než 50 % za tři dny. Tento nebývalý pokles cen emisních povolenek může mít dopad na hospodaření energetických společností. Druhým faktorem bylo zcela nečekané zvednutí úrokových sazeb Čínskou centrální bankou o 0,27 %, které může přinést výrazné zpomalení čínské ekonomiky, a tím pádem pokles poptávky po komoditách, ropných a energetických produktech apod. Tento krok při posledním zvýšení úrokových sazeb v Číně mělo za následek tříměsíční pokles cen komodit. Právě čínská ekonomika je označována za největšího lídra globální ekonomiky v následujících letech.


Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

10. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na... celý článek

Akcie: důvěra v český trh je narušena

3. 4. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: důvěra v český trh je narušena

ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq... celý článek

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

27. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

Česká republika prohrála spor s Nomurou. Ačkoli vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost až 40miliardové náhrady je vysoká. Co dalšího přinesl uplynulý týden? Proč v USA přes... celý článek

Partners Financial Services