Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil
Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na podobných úrovních jako před týdnem. Evropské burzy opět posilovaly, DJ EURO STOXX 50 se opět vyšplhal na nové 4leté maximum. Co vše se na finančních trzích minulý týden událo a jak to vypadá s vývojem úrokových sazeb?

Česká republika

Po předchozích poklesech pražská burza dokázala posílit. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Komerční banka (profil, názory) posílila téměř o +5 % (ačkoliv výplata dividendy větší než 100 Kč je velmi nejasná). Akcie Philip Morris (profil, názory) posílily +4 %, investoři spekulují na možnost výplaty větší dividendy než byl zisk 1 100 Kč. ČEZ (profil, názory) by měl vyplatit alespoň 15 Kč a titul se v průběhu týdne dokonce dostal k hladině 850 Kč. Na opačné straně barikády byly akcie CME, které oslabovaly hluboko pod upisovací úroveň 70 USD (-1,7 %).  

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 524 1 549 +1,6  1 525 1 552

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Obchodní bilance za únor skončila s přebytkem 7,05 mld. Kč (oček. 9 mld. Kč).

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
3/4: ČEZ má vyplatit na mimořádných dividendách 2 mld. Kč, (celkem 9-10 mld. Kč). Stát, který vlastní v ČEZu 67%, chce vyšší dividendou získat prostředky na likvidaci povodněmi způsobených škod.

Komerční banka (profil, názory)
5/4: Cizoměnové depozita KB jsou agenturou Moody's Investors Service hodnocena jako "pozitivní" (zlepšení z původního hodnocení "stabilní").

Orco (profil, názory)
4/4: Developerská společnost Orco Property Group se chce ucházet o možnost rozsáhlé výstavby pro bytové i komerční využití v Ostravě.
6/4: Orco hodlá expandovat do Německa a uvažuje o umístění akcií na burzu v Berlíně.

Co se stane - očekávané události

  • 10/4: CPI za březen (oček. stagnace), průmyslová výroba za únor (oček. 11,8 %), nezaměstnanost za březen (oček. 8,9 %).
  • 14/4: Maloobchodní tržby za únor (oček. 4,5 %), PPI za březen (oček. 0,1 %), index vývozních a dovozních cen za únor. 

Spojené státy americké

Americké trhy si v průběhu celého týdne vedly velmi dobře. Kvůli nepovedenému závěru týdne však zakončily na podobných úrovních jako se nacházely před 7 dny.  Nasdaq se ještě v pátek po otevření pohyboval nad rekordní úrovní 2 370 bodů. Rostoucí výnosy dluhopisů však byly spouštěcím momentem pro následné výprodeje akcií. Výnos 10letého bondu téměř dosáhl klíčové úrovně +5 %. Její překročení by akciové trhy vnímaly negativně. Na vině byl velmi silný report o nezaměstnanosti, jež může oddálit možnost konce zvyšování úrokových sazeb. V příštích dnech se bude trh kromě těchto aspektů soustředit na začínající výsledkovou sezónu.  

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 110 11 120 +0,1 11 108 11 269
Nasdaq
(profil, názory)
2 341 2 339 -0,1 2 332 2 375
S&P 500
(profil, názory)
1 295 1 295 0 1 294 1 314

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Stavební výdaje za únor stouply o 0,8 % (oček. 0,5 %).
  • ISM Manufacturing za březen dosáhl hodnoty 55,2 (oček. 57,7).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Akcie Lucent Technologies (profil, názory) posilovaly poté, co společnost schválila své převzetí firmou Alcatel SA (profil, názory) (+5 %) za $13,4 mld. výměnou akcií. Spojení bude znamenat propuštění 10 % zaměstnanců, čímž vznikne úspora 1,4 mld. EUR během tří let.
  • ConocoPhillips (ZACOP) vyskočilo o 2 % po pokračujícím doporučení "overweight" od Morgan Stanley s cílovou cenou $80.
  • Microsoft (profil, názory) příznivě reagoval na komentář analytiků Goldman Sachs & Co, že zisk vzroste až na 59 c/a v příštích třech letech díky představení nového operačního systému.
  • SanDisk Corp. (profil, názory) ztrácel po sníženém doporučení od Goldman Sachs na "underperform" z "in-line".
  • Největší evropský výrobce vojenské elektroniky, společnost Thales SA oznámil, že se dohodl na koupi divize satelitů od výrobce komunikačních produktů, společnosti Alcatel (profil, názory), v rámci kontraktu, který více než zdvojnásobí podíl telekomunikační firmy ve společnosti Thales.
  • Akcie AMS Health Sciences (profil, názory) posílily o 13 % po oznámení, že AMEX přijal návrh strategie, která by měla vést ke splnění požadavků pro pokračující listaci na AMEX.
  • Merck (profil, názory) oslabil přes 5 % k úrovni $34/a, soud v New Jersey nařídil společnosti vyplatit pokutu $4,5 mil. 77letému muži, který požíval lék proti bolesti Vioxx, a který mu měl způsobit srdeční infarkt. Tento verdikt by mohl odstartovat další případné žaloby.
  • Společnost 3M zpevnila přes 5 % k úrovni $81/a, když ohlásila v 1Q zisk na akcii ve výši $1,15 (očekávalo se $1,10-1,14/a). Vyššího zisku bylo dosaženo díky rostoucím tržbám průmyslových a bezpečnostních produktů.

Co se stane - očekávané události

  • 10/4: Reportovat bude ALCOA (profil, názory), oček. 50c/a.
  • 12/4: Obchodní bilance za únor (oček. -$68,1 mld.)
  • 13/4: Index dovozních cen za březen (oček. 0,2 %), maloobchodní tržby za březen (oček. 0,6 %), spotřebitelská důvěra podle University of Michigan za duben (oček. 88,5).
  • 14/4: Průmyslová produkce za březen (oček. 0,5 %), využití výrobních kapacit za březen (oček.81,4%).

Eurozóna

Evropské burzy v uplynulém týdnu opět posilovaly, index  DJ EURO STOXX 50 (profil, názory) přidal 1,14 %, v závěru týdne se vyšplhal opět na nové 4leté maximum. Během týdne se dařilo především akciím energetických a petrochemických firem, které reagovaly na vysoké ceny elektrické energie a na cenu ropy, jež se vyšplhala až na 68 dolarů za barel.

V telekomunikačním sektoru se projevily zvýšené snahy o deregulaci cen volání z mobilních telefonů v zahraničí, tzv. roaming, což by mohlo výrazně snížit zisky telekomunikačních společností v následujících letech.

Finanční trhy čekaly na zasedání Evropské centrální banky a na její rozhodnutí o úrokových sazbách. ECB se rozhodla podle očekávání ponechat úrokové sazby beze změny. Zopakovala, že monetární politika zůstává expanzivní a úrokové sazby jsou stále nízko. Spouští k prudké reakci trhů byla ale velmi nečekaná a neobvyklá věta prezidenta ECB Jean-Claude Tricheta pronesená na tiskové konferenci (konference již pouze koriguje a vysvětluje prohlášení ECB k rozhodnutí o úrokových sazbách). Trichet řekl, že velká pravděpodobnost, s jakou finanční trhy započítávají zvýšení úrokových sazeb v květnu, nekoresponduje s názorem výkonného výboru ECB. Prezident ECB ale dále řekl, že banka chce udržet inflační nebezpečí pod kontrolou, což předpokládá pravděpodobně zvyšování úrokových sazeb v budoucnu.

Kurz EUR/USD zvláště po pondělních silném indexu nákupních manažérů průmyslu v eurozóně posílil až na 1,2360, ale po vyjádření Tricheta a ještě s přispěním silnějších dat o americké nezaměstnanosti, se jeho kurz opět vrátil k hladině 1,21.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: důvěra v český trh je narušena

3. 4. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: důvěra v český trh je narušena

ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq... celý článek

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

27. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

Česká republika prohrála spor s Nomurou. Ačkoli vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost až 40miliardové náhrady je vysoká. Co dalšího přinesl uplynulý týden? Proč v USA přes... celý článek

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

20. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká... celý článek

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

6. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

Minulý týden byl ve znamení reportů domácích společností. Očekávání překonaly výsledky Unipetrolu či Erste Bank, naopak pokles zaznamenala Zentiva. Byla také oznámena chystaná fúze... celý článek

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

27. 2. 2006 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

ČNB na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Pražská burza v týdnu posílila na nová maxima. Evropský DJ EURO STOXX 50 index přidal pouhých 0,7 %. V USA končí výsledková... celý článek

Partners Financial Services