Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší
Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové sazby a vysoké ceny komodit. Co konkrétního trh přinesl?

Česká republika

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem akcií ČEZu, Unipetrolu, Zentivy, CME a Philip Morris (profil, názory). Oslabení akcií tabákové společnosti však bylo především způsobeno rozhodným datem pro výplatu dividendy. V menší míře ztrácely i akcie Komerční banky (profil, názory) a Českého Telecomu (profil, názory). Jediným ziskovým titulem se tak stala tento týden emise Orco (profil, názory).

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 549 1 515 -2,2 1 505 1 550

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • CPI za březen poklesl o 0,1 %, meziroční růst dosáhl 2,8 %. ČNB se neobává poptávkových tlaků, které by zvyšovaly inflaci.
  • PPI za březen vzrostl o 0,1 %.
  • Maloobchodní tržby v únoru vzrostly o 8,0 %.
  • Podle vyjádření člena bankovní rady ČNB Roberta Holmana, můžou zůstat úrokové sazby na současných úrovních do konce roku 2006 a možná i déle.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
11/4:  ČEZ oznámil, že navýší svůj podíl v Severočeské energetice na 96,14 % (od Segfield Inv. koupí 39% podíl) a následně provede odkup akcií minoritních akcionářů. Cena transakce mezi ČEZ a Segfield nebyla uvedena. 
3/4: Alan Svoboda odstupuje z pozice představenstva ČEZu.
13/4: ČEZ podepsal předběžnou smlouvu na koupi tepelné elektrárny ve Varně

Erste Bank (profil, názory)
13/4: KBC zvyšuje cílovou cenu pro Erste Bank o 14 % na 48,0 EUR, doporučení zůstává "držet".

Unipetrol (profil, názory)
10/4: KBC dala akciím Unipetrolu doporučení prodávat s cílovou cenou 261 Kč.

Zentiva (profil, názory)
10/4: Atlantik snižuje investiční úroveň akcií Zentiva z "kupovat" na "držet".

Spojené státy americké

Během zkráceného obchodního týdne americké akcie mírně oslabily. Index Nasdaq sestoupil v úterý až k 2 300 bodům, ale v závěru týdne se díky solidním výsledkům ohlašujících společností kurzy akcií přizvedly. Indexům se nadále nedaří posun na vyšší úrovně a více jasno o dalším vývoji přinesou až reakce obchodníků na průběžně zveřejňované výsledky, protože v následujícím týdnu čekáme reporty několika sektorových leaderů.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 120 11 138 +0,16 11 053 11 186
Nasdaq
(profil, názory)
2 339 2 326 -0,56 2 302 2 344
S&P 500
(profil, názory)
1 295 1 289 -0,46 1 283 1 301

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Ekonomové očekávají, že HDP USA přidá v letošním roce dalších 3,4 %, předchozí odhady počítaly s růstem o 3,3 %.
  • Obchodní deficit za únor dosáhl 65,7 mld. USD vs. oček. 67,5 mld. USD
  • Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti dosáhl 315 tis. (oček. 303 tis.)
  • Index důvěry podle University of Michigan dosáhl 89,2 bodů (oček. 89 bodů).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Řetězec videopůjčoven Blockbuster Inc. (profil, názory) posiloval po zvýšeném doporučení od Citigroup na "buy" z "hold".
  • Největší světový distributor softwaru Linux Red Hat Inc. (profil, názory) koupí společnost Jboss za $350 mil. v akciích a hotovosti. Akcie Linux Red Hat stouply o 8 %.
  • Společnost Alcoa (profil, názory) zahájila výsledkovou sezonu. Zisk za 1Q se více než zdvojnásobil na $608 mil., což bylo podpořeno silným růstem cen kovů. EPS dosáhl 70c, což výrazně překonalo očekávaných 51c.
  • Soud rozhodl, že farmaceutická společnost Merck (profil, názory)  bude muset vyplatit na odškodném až $13,5 mil. Soud vyřkl verdikt, ve kterém Merck nese odpovědnost za zdravotní újmu jednoho z uživatelů léku proti bolesti Vioxx. Vioxx znamenal pro Merc příjmy přes $2,5 mld. ročně.
  • Společnost Harley-Davidson Inc. (profil, ) oznámila, že se zisk za první čtvrtletí zvýšil o tři procenta, v souladu s očekáváním analytiků, a to díky růstu prodejů motocyklů ve Spojených státech a v zahraničí. Za čtvrtletí končící 26. března se zisk společnosti zvýšil na 234,6 mil. USD (86 centů na akcii) z 227,2 mil. USD (77 centů na akcii) za shodné tři měsíce před rokem.
  • Prodejce spotřební elektroniky, společnost Circuit City Stores Inc. (profil, názory) reportoval prudký nárůst zisku za uplynulé čtvrtletí za podpory silných prodejů televizorů s plochou obrazovkou a nižšího počtu slev. Za fiskálně čtvrté čtvrtletí končící 28. února společnost vykázala zisk 141,1 mil. USD (80 centů na akcii), ve srovnání se ziskem 85,4 mil. USD (45 centů na akcii) za shodné tři měsíce před rokem. Provozní zisk společnosti činil 84 centů na akcii, a předčil tak konsensuální odhad trhu pro 77 centů na akcii.
  • Akcie Sandisk (profil, názory) nahradí v indexu S&P500 s platností od 20. 4. 2006 společnost Chiron (profil, názory).
  • Společnost General Electric (profil, názory) oznámila výsledky hospodaření. Zisk za 1Q vzrostl o 14 % díky poptávce po elektrárenských turbínách, tryskových motorech a zvýšené ziskovosti divize zdravotnických služeb. Zisk vzrostl na $4,04 mld. (EPS 39c, oček. 39c) z předchozích $3,56 mld. (EPS 33c). Pro 2Q očekává GE EPS 46-48c (trh očekává 47c).

Co se stane - očekávané události

  • 17/4: Empire Manufacturing za duben (oček. 24).
  • 18/4: PPI za březen (oček. 0,4 %), minutes z posledního zasedání Fedu.
  • 19/4: CPI za březen (oček. 0,4 %).
  • 20/4: Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden, index předstihových ukazatelů za březen, Philadelphia Fed. za duben (oček. 15).

Eurozóna

Evropské akciové trhy ztratily kolem 0,10 %, růst se zastavil hlavně kvůli rostoucím sazbám a cenám komodit (psali jsme o tom v článku Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí), které by mohly ovlivnit negativně zisky společností. Hlavně banky a pojišťovny patří mezi sektory velmi senzitivní na úrokové sazby.

Energetické společnosti jako Royal Dutch Shell (profil, názory) nebo British Petrol (profil, názory) zareagovaly růstem v reakci na ceny ropy obchodované poblíž 70 dolarů za barel. Analytici navíc vidí ještě potenciál v ropných společnostech, zvláště když mohou přijít další cenové šoky po zostření situace kolem iránského jaderného programu.

Akcie londýnské burzy poskočily v tomto týdnu o 19 %. Objevují se spekulace, že Nasdaq poté, co uskutečnil nákup 15 % London Stock Exchange, přijde ještě s druhou nabídkou na nákup největší evropské burzy. Rozdílně se vyvíjelo obchodování na milánské burze - těsný výsledek voleb naznačuje nejednoznačnost mandátu k provádění ekonomických reforem v zemi. 

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

10. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na... celý článek

Akcie: důvěra v český trh je narušena

3. 4. 2006 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: důvěra v český trh je narušena

ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq... celý článek

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

27. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

Česká republika prohrála spor s Nomurou. Ačkoli vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost až 40miliardové náhrady je vysoká. Co dalšího přinesl uplynulý týden? Proč v USA přes... celý článek

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

20. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká... celý článek

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

6. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

Minulý týden byl ve znamení reportů domácích společností. Očekávání překonaly výsledky Unipetrolu či Erste Bank, naopak pokles zaznamenala Zentiva. Byla také oznámena chystaná fúze... celý článek

Partners Financial Services