Akcie: důvěra v český trh je narušena

Akcie: důvěra v český trh je narušena
ČR dostala od Moody's rating A1. ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, FED zase podle očekávání sazby zvýšil. Český PX index sestoupil až k 1 500 bodům, Nasdaq vylétl na 5leté maximum, evropský DJ EURO STOXX 50 oslabil o 1 %. Došlo k opětovnému posílení eura k dolaru nad hranici 1,20. Co dalšího týden přinesl?

Česká republika

Pražská burza prošla v počátku týdne silným výprodejem a ve středu se index PX sesunul na dostřel 1 500 bodům. České akcie se ocitly na velmi zajímavých cenách (především banky), takže investoři začali opětovně kumulovat pozice. Rizikovým faktorem jsou ale obchodované objemy. Zatímco poklesy jsou doprovázeny poměrně velkou aktivitou, čtvrteční nákupy byly naopak velmi opatrné. Důvěra v trh je narušena, ale celá burza se prozatím drží na úrovních, které ještě nelze označit jako vyloženě vhodné pro prodej. Právě hodnota indexu PX 1 500 byla důležitá pro identifikaci dalšího trendu. Ten byl prozatím zachován, i když atak nových maxim v následujících dnech rozhodně neočekáváme.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 538 1 524 -0,9 1 509 1 542

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Česká ekonomika se vyvíjí nadále příznivě, pozitivní je také zpomalující se růst disponibilního důchodu.
  • Agentura Moody’s zvyšuje hodnocení dlouhodobých závazku ČR ze "stabilní" na "pozitivní" a hodnotí je známkou A1.
  • Zahraniční dluh ČR ve 4Q vzrostl na celkových 1 125 mld. CZK, což je 38,4 % HDP. Jedná se o meziroční růst o 114 mld CZK.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
30/3: Deutsche Bank potvrzuje doporučení "prodat" s cílovou cenou 1 320 Kč.

ČEZ (profil, názory)
28/3: ČEZ rozhodl o prodeji svého 50% podílu v Plzeňské energetice investiční bance J&T.

Český Telecom (profil, názory)
31/3: Management společnosti  potvrdil, že na valné hromadě 27. 4. předloží návrh na výplatu dividendy ve výši 45 Kč na akcii. Podle zveřejněných informací by měl připadnout rozhodný den na 25. 9. a výplatní den na 2. 10. Titul v reakci oslabil k úrovním 500 Kč/a, během dne bylo zveřejněno doporučení Lehman Brother pro Telecom se sníženou cílovou cenou 580 z 600 Kč. Doporučení ponecháno na úrovni "overweight".

Zentiva (profil, názory)
27/3: Sanofi Aventis koupila zhruba 25 % ve společnosti Zentiva, 19,6 % koupila od společnosti Warburg Pincus a cca 5,2 % od současných a bývalých managerů společnosti.
28/3: Merill Lynch snižuje doporučení pro Zentivu na "neutrální" z "koupit".

Co se stane - očekávané události

  • 4/4: Obchodní bilance za únor.
  • 6/4: Stavební výroba za únor.

Spojené státy americké

Americké trhy byly během týdne zaměřeny především na rozhodování o úrokových sazbách. V den zasedání FEDu měly indexy růstovou tendenci, avšak prvotní reakce na očekávané zvýšení sazeb spolu s nezměněným stanoviskem FOMC představovala tlak na akciové trhy spolu s poklesem cen dluhopisů. Druhý den však indexy vystartovaly na dlouhodobá maxima (Nasdaq 5leté maximum), motivem byla důvěra v růst zisků společností navzdory rostoucím sazbám. Závěr týdne pak patřil spíše stagnaci, převládla opatrnost před unáhlenými růstu před víkendovou přestávkou. 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 280 11 110 -1,5 11 110 11 281
Nasdaq
(profil, názory)
2 313 2 341 +1,2 2 299 2 353
S&P 500
(profil, názory)
1 303 1 295 -0,6 1 291 1 310

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index spotřebitelské důvěry vzrostl v březnu na 107,2 bodů, což představuje 4leté maximum (oček. 102 bodů).
  • FOMC zvyšuje úrokovou sazbu o 0,25 % na 4,75 %, nevylučuje pokračující růst.
  • Konečné údaje potvrdily předchozí údaj o 1,7% tempu růstu GDP za 4Q.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Akcie společnosti Cal-maine Foods (profil, názory) výrazně zpevnily po příznivých výsledcích. Zisk ve 3Q dosáhl 34 c/a, ve stejném období v loňském roce to bylo 10 c/a.
  • Merrill Lynch snižuje investiční stupeň akcií farmaceutické firmy Eli Lilly (profil, názory) z "kupovat" na "neutral". Akcie oslabily téměř o 4 %.
  • Výrobce flash pamětí Lexar (profil, názory) oslabil po zveřejnění očekávání výsledků za 1Q, které zaostanou za očekáváním. Společnost by měla vykázat ztrátu $22-30 mil. při výnosech $100-130 mil. (oček. $199,8 mil.).
  • Distributor SW Linux společnost RedHat ve 4Q více než zdvojnásobila svůj zisk a $28,7 mil. (EPS 13c, oček. 12c). Tržby vzrostly na $78,7 mil. Ve výsledku se pozitivně odrazily příjmy za služby pro korporátní klienty.
  • Sun Microsystems Inc. (profil, názory) stoupl po zvýšeném doporučení od Morgan Stanley na "overweight" z "underweight" s cílovou cenou $6. Podobně zvýšila doporučení Bank of America s cílovou cenou $5,30 z původních $4,30.
  • Společnostem Boston Properties (profil, názory) a Kimco (profil, názory)  pomohlo k výraznému růstu zařazení do indexu S&P 500.
  • Morgan Stanley zvyšuje cílovou cenu pro akcie General Electric (profil, názory) na $44 z $42. 

Co se stane - očekávané události

  • 3/4: Stavební výdaje za únor (oček. 0,5 %), ISM Manufacturing za březen (oček. 57,7) .
  • 5/4:  ISM ve službách za březen (oček. 59).
  • 6/4: Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 7/4: Nezaměstnanost za březen (oček. 4,8 %), počet nově vytvořených míst v nezemědělském sektoru za březen (oček. 198 tis.), velkoobchodní zásoby za únor (oček. 0,5 %). 

Eurozóna

Index evropských akciových trhů  DJ EURO STOXX 50 (profil, názory) oslabil v uplynulém týdnu o 1,00 %. Evropa tak prošla v tomto týdnu korekcí - růst za první tři měsíce tohoto roku akceleroval a indexy evropských akciových trhů dosáhly na svá pětiletá maxima. Došlo k opětovnému posílení eura nad hranici 1,20 a ve čtvrtek bylo dokonce dosaženo úrovně 1,2180. K tomuto vývoji eura proti americkému dolaru přispěly komentáře prezidenta Evropské centrální banky Tricheta, který zopakoval již poněkolikáté, že úrokové sazby jsou v celém spektru doby splatnosti stále velmi nízké na nominální i reálné úrovni. Podle Tricheta monetární politika zůstává expanzivní. Trichet také poslanci napsal, že inflační očekávání jsou dobře zakotvena a že ECB bude pečlivě sledovat inflační rizika. Navíc patnácté zvednutí sazeb americkým FEDem a naznačení, že ani tímto zvedání sazeb v USA nekončí. Na tento vývoj již bude ECB nucena zareagovat.

V uplynulém týdnu zaujaly výsledky nizozemského prodejního řetězce Ahold (v ČR vlastní obchody Hypernova a Albert), i když vyplnily očekávání analytiků, tak po snížení výhledu pro rok 2006 díky silnému konkurenčnímu prostředí jeho akcie ztratily v následujících třech dnech téměř 10% ze své hodnoty. 
V pátek došlo k oznámení, že fúze mezi francouzským Alcatelem a americkou firmou Lucent  je ve stádiu těsně před ukončením.


Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

27. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: jak se vedlo staronovému českému indexu PX?

Česká republika prohrála spor s Nomurou. Ačkoli vláda riziko platby bagatelizuje, pravděpodobnost až 40miliardové náhrady je vysoká. Co dalšího přinesl uplynulý týden? Proč v USA přes... celý článek

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

20. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj v Iráku přinesl dramatické posílení eura a prudké zdražení ropy

Pražské indexy si v úterý sedly na lokální dno. Americký DJIA dosáhl dlouhodobého maxima, Nasdaq se pohyboval u 2 300 bodů. Na 4letý vrchol vystoupal EUROSTOXX 50. Největší americká... celý článek

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

6. 3. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: za mořem panuje strach z růstu sazeb

Minulý týden byl ve znamení reportů domácích společností. Očekávání překonaly výsledky Unipetrolu či Erste Bank, naopak pokles zaznamenala Zentiva. Byla také oznámena chystaná fúze... celý článek

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

27. 2. 2006 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: barel ropy opět na 61 dolarech

ČNB na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Pražská burza v týdnu posílila na nová maxima. Evropský DJ EURO STOXX 50 index přidal pouhých 0,7 %. V USA končí výsledková... celý článek

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

20. 2. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: Google prý může klesnout až o 50 %

Pražská burza na konci týdne uzavírala na nových historických maximech, tento týden ji ovlivní začínající česká výsledková sezóna. Americké indexy se v uplynulém týdnu vzpamatovaly... celý článek

Partners Financial Services